Hoppa till huvudinnehåll

Matt Damon ska räddas...igen

Matt Damon som Mark Watney i The Martian.
Matt Damon odlar potatis på Mars. Matt Damon som Mark Watney i The Martian. the martian

Ridley Scotts The Martian har Finlandspremiär. Matt Damon spelar Mark Watney: En astronaut som är ensam på Mars och ska räddas. Det är inte första gången en karaktär Damon spelar ska räddas. Vi listar en topp trea.

"Det här är Ridley Scotts bästa film sedan Gladiator." "Det här är Ridley Scott som har roligt." Så har det stått bland de första recensionerna på filmen. Jag är fullständigt benägen att hålla med. Fantastiskt att se mannen bakom bland annat klassikern Alien (1979) tillbaka i högform. Med besked. Scott behärskar rymden på vita duken.

Filmen baserar sig på Andy Weirs roman med samma titel. Den finns tillgänglig i sin helhet online. Helt gratis dessutom. Filmen är boken trogen och det märks i slutresultatet. I en till pappers väldigt dyster historia om en man strandad ensam på Mars. Men, i Scotts tappning finns det mer hopp, ljusglimtar, leenden och skratt än vad man kunde ana på förhand.

En lekfull film som fascinerar och väcker intresse. Du får garanterar ut mer i känsloväg av denna film på cirka 140 minuter än vad du får ut av de två första säsongerna av Game of Thrones. Film är, som bekant, fortfarande kung. Åtminstone enligt X3M:s egen undersökning.

Skådespelarna levererar. Föga överraskande med namn som Sean Bean, Jeff Daniels, Jessica Chastain, Kristen Wiig och Kate Mara, för att nämna några. Ett manus som är ett av årets (hittills) bästa. En av årets bästa filmer, hittills.

Läs kulturens recension här.

Rädda Matt Damon från Mars. Premissen för The Martian. Det är inte första gången en karaktär Damon spelar ska räddas. Vi listar en topp trea.

3. Interstellar (2014)

Matt Damon borttappad i rymden. Det låter märkligt bekant.2. Good Will Hunting (1997)

Ett geni på villovägar. Socialen rycker in. Psykologen Sean (Robin Williams) ska få den ligistiska Will att inse sin fulla (hjärn)kapacitet.1. Saving Private Ryan (1998)

Andra världskriget. Efter landstignigen i Normandie. En pluton som leds av Kapten Miller (Tom Hanks) går bakom fiendens linje för att rädda Private Ryan (Damon). Varför? För att alla hans bröder hittills dött i kriget. För att sätta plåster på mammas brustna hjärta bestämmer man sig för att rädda den fjärde då tre andra fått sätta livet till.