Hoppa till huvudinnehåll

"Radioteater gör sig bäst genom hörlurar"

teatermasker
teatermasker Bild: Yle komedi

Månadens hörspel Och om bettlare och vägmän är skrivet av Susanne Ringell. Fram till den 28 november kan du ladda ner hörspelet som podcast. Lyssna gärna på det genom hörlurar!

Och om bettlare och vägmän producerades 2004 och vann samma år Prix Europa i Berlin.

Pjäsen utspelar sig på Georgsgatans simhall i Helsingfors, där också de flesta av scenerna är bandade. På grund av simhallens tradition med nakenbad var både skådespelarna, regissören och ljudteknikern nakna under merparten av inspelningarna.

Georgsgatans simhall
Georgsgatans simhall Bild: Jussi Tiainen Georgsgatan,georgsgatans simhall

I rollerna hörs bland andra Anna Hultin, Nina Hukkinen, Anders Larsson och Ritva Valkama. Regi är gjord av Solveig Mattsson och inspelningstekniker var Saara Fogelholm.

Dramapodden för dig som älskar teater

Dramapodden är Svenska Yles nya podd för dig som älskar teater. I Dramapodden kan du ladda ner månadens hörspel från Radioteatern och ta del av en serie diskussioner med aktuella finländska dramatiker.

- Bra hörspel är fantastiska att lyssna på med hörlurar, säger Jessica Edén, producent för Radioteatern. Personerna och miljöerna kryper in i huvudet på en och man uppfattar varje liten nyans i skådespelarnas röster.

- Dåliga hörspel är å andra sidan en plåga att höra genom hörlurar, men vi räknar förstås med att allt som vi gör hör till den första kategorin och jag hoppas att så många som möjligt skulle kunna höra våra pjäser med hörlurar, i lugn och ro till exempel under en promenad i skogen.

Att lyssnarna ska ha möjlighet att ladda ner Radioteaterns pjäser är en av orsakerna till att Dramapodden kom till. Den andra var att Svenska Yle ville kunna erbjuda publiken längre samtal om teater, nånting som den här hösten sker tillsammans med Svenska Teatern.

- Inom ramen för sitt Nicken Nu-projekt bjöd teatern redan under förra spelåret på intervjuer med dramatiker, öppna för publiken. Jag tyckte själv att det var underbart att få sitta och lyssna när fina författare berättade om sig själva och sina arbeten och blev därför väldigt glad när teatern föreslog ett samarbete med Svenska Yle, säger Jessica Edén.

I höstens två första diskussioner intervjuar Svenska Yles Tomas Jansson dramatikerna Sofia Aminoff och Milja Sarkola.

De en och en halv timme långa diskussionerna från Nicken-scenen har antagligen en smal publik, men har välkomnats av teatervänner som inte har möjlighet att själva närvara när de äger rum.

- Jag tycker till exempel att Milja Sarkola är en av de mest spännande dramatikerna vi har i Finland just nu, men jag vet inte hur känd hon är för den breda finlandssvenska publiken, säger Jessica Edén.

- Hennes två senaste pjäser, Perheenjäsen och Jotain toista, spelades bara på finska i Helsingfors och det finns säkert många finlandssvenskar som gärna skulle ha sett dem, men som inte hann reagera förrän sista föreställningen vad förbi.

- Vi håller som bäst på och bearbetar Jotain toista för Radioteatern, men i väntan på att kunna ge publiken föreställningen på svenska är jag glad att de som vill har möjlighet att höra dramatikern själv.

Följande hörspel dyker upp på Dramapodden i slutet av oktober och följande dramatikerdiskussion i början av november.

Osäker på vad en podd är eller hur du gör för att prenumerera på den?

Och om du trots allt inte vill lyssna på en podd, hittar du precis samma innehåll på Arenan.

Läs också:
Milja Sarkola vill våga skriva det hon tänker och iakttar
Sofia Aminoff: Vi behöver lyfta fram historiens marginaliserade kvinnor

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje