Hoppa till huvudinnehåll

Bara SD vill ha nyval i Sverige

Sveriges statsminister Stefan Löfven tittar över axeln på Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra.
Sveriges statsminister Stefan Löfven och Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra. Sveriges statsminister Stefan Löfven tittar över axeln på Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra. Bild: EPA/MAJA SUSLIN sveriges regering

Den rödgröna regeringen ska samarbeta om flyktingarna med den borgerliga Alliansen. Stefan Löfven försöker undvika en regeringskris till varje pris.

Sedan den borgerliga Alliansen beslöt att lämna den så kallade Decemberöverenskommelsen har minoritetsregeringen inte längre några garantier för att få igenom sin politik i riksdagen och framtiden för regeringen är osäker.

Under de senaste dagarna har många hunnit fråga sig om nyval kan bli aktuellt i Sverige. Decemberöverenskommelsen kom ju till vid jultid i fjol för att undvika nyval. Kompromissen mellan regeringen och den borgerliga oppositionen gick ut på att ingetdera blocket skulle fälla regeringen, oberoende av vem som har regeringsansvar fram till år 2022.

När pakten nu har fallit så är det politiska läget öppet. Nu hoppas statsminister Stefan Löfven hitta andra sätt att samarbeta.

- Jag har förstärkts i min övertygelse att blockpolitiken är skadlig för vårt land. Vi ska ha blocköverskridande samarbete och jag är helt säker att det svenska folket förväntar sig det, att vi kan hantera en sådan situation, sade Löfven i partiledardebatten i SVT på söndagskvällen.

Olägligt med politisk kris

Den politiska krisen i Sverige uppstår mitt i flyktingkrisen, då Sverige just nu tar emot 2 000 flyktingar per dag. Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra öppnade för samarbete med regeringen i flyktingfrågan, trots att partierna har olika utgångspunkter i flera konkreta frågor.

- Då håller jag med mina Allianskollegor om att det inte vore ansvarsfullt att ta initiativ till att kasta ut Sverige i en politisk kris just nu. Och jag vill ge ett besked om att vi vill bjuda in regeringen till samtal om hanteringen av flyktingkrisen, den akuta flyktingsituationen och integrationen, säger Kinberg Batra

Stefan Löfven välkomnar initiativet och fler områden för samarbete kommer säkert att diskuteras. Så länge som alla de fyra borgerliga partierna inte lägger fram ett gemensamt budgetförslag, för att fälla regeringen med hjälp av Sverigedemokraterna, så kan Stefan Löfven fortsätta regera.

Bräckligt läge

Den här hösten ser regeringens budget ut att gå igenom men det är öppet vad som händer nästa år och åren därpå. Just nu är det bara Sverigedemokraterna som önskar se nyval, med tanke på opinionsläget.

- Jag utgår från att vi hamnar där förr eller senare. Nu diskuterar vi ju det här som om Decemberöverenskommelsen är bruten och det är den ju på pappret. Men i praktiken vet vi ju inte, det återstår att se om borgerligheten är beredd att löpa linan ut och förändra den skadliga politiken, sade partiledare Jimmie Åkesson i söndagens debatt.

Läs också