Hoppa till huvudinnehåll

Forna flyktingar hjälper nyanlända

Aden Abdisheikh och Abdullahi Musse levererar varma kläder till en flyktingförläggning i Vanda
Aden Abdisheikh och Abdullahi Musse levererar varma kläder till en flyktingförläggning i Vanda. Aden Abdisheikh och Abdullahi Musse levererar varma kläder till en flyktingförläggning i Vanda Bild: Yle/Victoria Wirén flyktinghjälp

Muslimer i huvudstadsregionen samarbetar för att samla in och distribuera kläder till de flyktingar som under den senaste tiden anlänt till Finland. Många muslimer har själva varit flyktingar och tycker det känns naturligt att hjälpa de flyktingar som kommer till Finland nu.

Bönerummen - som muslimerna kallar moskéer - är naturliga samlingspunkter och har de utrymmen som behövs för att tillfälligt uppbevara allt det som samlas in.

- En gång i veckan kommer vi hit med saker. Först kollar vi hur många nya som har kommit och vad de kan tänkas behöva. Det är ju också många andra som vill hjälpa och därför är det bra att koordinera, säger Abdullahi Musse vid en av flyktingförläggningarna i Vanda.

På fredag eftermiddag har två bilar med ett tiotal stora väskor med kläder kört från moskén i Myrbacka till en flyktingförläggning nära flygplatsen.

Väl framme välkomnas leveransen av en grupp män som står ute och röker. En av dem brister ut i sång, medan några andra hjälper till med att bära in de tunga kassarna.

Sedan bär det vidare till en annan enhet där det också bor kvinnor och barn.

Vi vet hur det känns att vara flykting

Både Musse och Ahmed Farah tycker att det känns självklart att också muslimerna i Finland vill hjälpa flyktingar.

De har själva kommit till Finland som flyktingar och vet hur det kan kännas att komma från inbördeskrigets fasor till ett främmande land där både kulturen och språket är främmande.

Bland muslimerna finns det människor med kunskap om de nyanländas språk och kultur och kan hjälpa dem till rätta.

Det här saknades för drygt tjugo år sedan då Musse och Farah kom till Finland.

Trots att det inte var så lätt att anpassa sig till en ny kultur uttrycker de båda en stor tacksamhet för att de fick stanna här och leva i trygghet.

- När vi kom till Finland fick vi hjälp, och nu är det vår tur att hjälpa. Dessutom behövs det frivilliga insatser, då det nu så många som kommer att myndigheterna inte ensamma klarar av det, säger Musse.

Farah är noga med att påpeka att de finländska muslimernas hjälpvilja inte har något samband med att en stor del av flyktingarna är muslimer.

- Religion är inte viktigt nu, det har ingen betydelse om flyktingarna är muslimer eller kristna. De är människor som behöver hjälp!

Planer på mera program och kurser

Det finns planer på att organisera någon sorts verksamhet för flyktingarna, men ännu har de åtta moskeer som samarbetar kring klädinsamlingen har ännu inte startat kurser eller annat program enkom för de nyanlända flyktingarna.

- Just nu satsar vi på det att lindra flyktingarnas akuta behov av kläder och hygienartiklar. De här flyktingarna slussas vidare och det är svårt att veta hur många som är här och hur länge, säger Musse.

Helt utan sysselsättning är flyktingarna inte, eftersom de har fått bland annat brädspel och bollar. Varken Abdullahi Musse eller Ahmed Farah verkar tycka att det behövs organiserat program på förläggningen.

- De kan nog själva sysselsätta sig. Det gäller för dem att själva ta initiativ och inte bara vänta på att någon annan ordnar allt, säger Musse.

Väska med varma kläder som ges till flyktingar.
Väska med varma kläder som ges till flyktingar. Bild: Yle/Victoria Wirén väska

Läs också