Hoppa till huvudinnehåll

Frankrike tar hem världsmästerskapen i Counter-strike: Global Offensive

Counter-Strike: Global Offensive
Counter-Strike: Global Offensive Bild: Creative Commons / CS:GO counter-strike: global offensive

I helgen hölls finalen i det första kanske “riktiga” världsmästerskapet i Counter-Strike: Global Offensive i Belgrad, Serbien.

Turneringen som pågått sedan maj har engagerat totalt 64 länder att plocka ihop landslag som kämpat för en plats i finalen och en prispott på hundra tusen dollar.

Annorlunda format för e-sport

I e-sport, så som i många andra sporter, kan lag bestå av spelare från många olika länder. Men i världsmästerskapen ska alla spelare i laget komma från landet de spelar för. Utöver det så får det maximalt vara tre personer från ett befintligt lag i landslaget. Vilket har gjort det väldigt intressant att se vilka strategier som kommit ur de olika sammanslagningarna av lag som egentligen är rivaler.

Tekniska problem

Finalhelgen gick inte helt problemfritt. Många matcher blev försenade på grund av tekniska problem på plats och en väldigt stor DDoS attack. Arrangören E-Frag gick ut med ett uttalande att deras internetleverantör fått attacker på upp mot 50GB i sekunden mot turneringen. På grund av detta blev många matcher framskjutna flera timmar, en match fick byta dag, och matchen för att skilja tredje och fjärde plats uteblev helt.

Finland inte i med i slutspelet

I slutspelet möttes åtta lag: Polen, Kirgizistan, Kanada, Sverige, Ryssland, Norge, Tyskland och Frankrike. Det finska laget, lett av Aleksi "allu" Jalli , åkte tyvärr ut i sista matchen i det europeiska kvalet efter en förlust med 1-2 i kartor mot Belgien.

Polen och Frankrike i final

I finalen möttes Frankrike och Polen. Frankrike hade redan från början oddsen på sin sida med tre spelare från Team EnVyUs och två spelare från laget Titan. Två topplag som båda spelar i den högsta divisionen. Medan det polska laget bestod av tre spelare från Lounge Gaming och två spelare från Vexed Gaming (tidigare eBettle), lag som spelar närmast i division två.

Frankrike vinner 3-1 i bäst av fem kartor

Frankrikes uppställning:

Vincent "Happy" Cervoni Schopenhauer, lag: Team EnVyUs
Nathan "NBK-" Schmitt, lag: Team EnVyUs
Dan "apEX" Madesclaire, lag: Team EnVyUs
Richard "shox" Papillon, lag: Titan
Edouard "SmithZz" Dubourdeaux , lag: Titan

Men det polska laget gav sig inte utan en strid, på den första kartan Train spelade de väldigt självsäkert och vann 16-9 i rundor. Men Frankrike svarade med två klara vinster, först 16-8 i rundor på Dust 2, och sedan 16-4 i rundor på Cobble.
Det var först på den fjärde kartan Mirage som Polen satte ner foten. Matchen blev jämn och i slutändan var resultatet jämt på 14-14 rundor innan Frankrike avgjorde 16-14.

Imponerande event

Med tanke på att det var första gången ett event av det här slaget hölls så gick det väl. Mer än nog länder involverade så att det kändes som ett världsmästerskap. Trots tekniskt strul, krock med andra event (en hel del stora namn uteblev), strul med visum (det kinesiska laget kom aldrig fram), så lovar det hela gott inför en uppföljning nästa år.

Nyligen publicerat - X3M