Hoppa till huvudinnehåll

Här skall det inte regna

Henric Öhman och Mats Tyni på Nuolja
Henric Öhman och Mats Tyni på uppe på Nuolja Henric Öhman och Mats Tyni på Nuolja Bild: Yle/Åsa Svarvar abisko

Den svenska fjällvärlden är ett måste för alla som tycker om att röra på sig i naturen.

Varför inte åka tåg via Kiruna vidare till Abisko vid Torneträsks södra strand? Redan under tågfärden hinner du fascineras av fjällen och den rätt karga naturen. Området kring Abisko räknas som en arktisk öken, så enligt konstens alla regler skall det vara rätt så liten nederbörd. Undantag finns ju dock, så ta med kläder enligt det.

Från Abisko kan du ge dig ut på den klassiska Kungsleden som för dig iväg på en 450 kilometer lång tur från början till slut. Övernattning sker med fördel vid någon av fjällstugorna.

Kanjoner i Abisko
Kanjonen i Abisko Kanjoner i Abisko Bild: Yle/Joakim Lax abisko

Har du lite kortare tid på dig än två veckor, så så kan du gott nöja dig med att vandra i trakterna kring Abisko. Det finns mängder av vacker natur runt knuten, exempelvis forsen Abiskojåkka, som rinner genom en spektakulär kanjon ut i Torneträsk.

Vill du få en bild av hur det ser ut uppifrån kan du ta linbanan en bit upp på berget Nuolja. Upp till toppen får du ta dig för egen maskin. Vyn uppe på 1169 meters höjd får nästan ögonen att tåras. Undrar kompisen vad som hänt kan du alltid säga att det är vinden. Han håller antagligen med och drabbas av samma sak.

Nuolja i morgonljus
Abisko nationalpark Nuolja i morgonljus Bild: Yle/Joakim Lax abisko

Just det faktum att Abisko har så lite nederbörd gör att platsen är förträfflig om man vill se norrsken och stjärnor. Det lilla glesbefolkade samhället ger väldigt lite “ljusföroreningar”. Det enda som kan sätta käppar i hjulen är att det just då råkar regna eller snöa. Vilket det inte gör ofta, på grund av tidigare nämnda orsak, det där med arktisk öken. Så på det viset skall man väl nästan se det som något positivt och unikt om man råkar vara där under ett regnigt och mulet dygn.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö