Hoppa till huvudinnehåll

Kaskö lyfter fram Kasköbanan

Godståg i Kaskö
Arkivbild. Godståg i Kaskö. Godståg i Kaskö Bild: Patrik Hellman kasköbanan

Näringslivet, Kasköbanan och integration är teman då svenska riksdagsgruppens ordförande, riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson besöker Kristinestad och Kaskö.

Bland annat träffar hon Kaskö stads ledning på sitt besök. Marlene Svens vill lyfta fram betydelsen av en fungerande järnväg.

- Kasköbanan är viktig för näringslivet i Kaskö. Vi har många företag i hamnen som är beroende av den, säger stadsdirektör Marlene Svens.

Kaskö stad har anhållit om 22 miljoner euro för att få banan i farbart skick. En grundförbättring av banavsnittet skulle vara viktigt för att bevara hamnens konkurrenskraft. Många företag som finns i hamnen har behov av att frakta skogsindustriprodukter längs banan.

Kaskö stad har en arbetslöshet på 15 procent. Många viktiga arbetsplatser finns just i området kring hamnen.

- Vi vill värna om sysselsättningen i Kaskö och åtminstone trygga de arbetsplatser som finns. De ger jobb också för grannkommunerna, säger Svens.

I Kristinestad innehåller näringslivets hälsning till Anna-Maja Henriksson bland annat en önskan om att reglerna för nystatade företag skulle förenklas och göras tydligare.

I Kristinestad vill de också presentera integrationsarbetet som görs i staden. Bland annat fritids- och ungdomsbyrån har många projekt för att integrera invandrare.