Hoppa till huvudinnehåll

Putin försvarar den ryska operationen i Syrien

Rysslands president Vladimir Putin.
Rysslands president Vladimir Putin. Rysslands president Vladimir Putin. Bild: EPA/SRDJAN SUKI president putin

Huvudmålet för den ryska operationen i Syrien är att stabilisera regimen där och skapa förutsättningar för en politisk kompromiss. Så försvarar Rysslands president Vladimir Putin det ryska agerandet i Syrien.

- Vårt mål är att stabilisera det legitima styret (Assadregimen) i Syrien och skapa förutsättningarna för en politisk kompromiss, sade Putin i en rysk TV-intervju på söndag kväll.

Enligt Putin finns internationella terrorister som Islamiska staten och andra liknande grupper i utkanterna av Damaskus och Assadregimens förhandlingsposition är usel då den är så gott som belägrad i sin egen huvudstad.

Putin underströk att utan det ryska stödet till president Bashar al-Assads regim så är risken stor för att "terrorgrupper" får kontroll över Syrien. Han uppmanade andra länder att förenas med Ryssland i kampen mot terrorismen.

Syriska armén rycker fram

Både väst och lokala aktivister hävdar att de ryska flygattackerna betydligt oftare riktas mot andra rebellgrupper än extremistorganisationen Islamiska staten. Det avvisades av Putin i söndagens TV-intervju.

På fredagen rapporterades att IS direkt gynnats av den ryska militäroperationen. Syriska människorättsobservatoriet rapporterade med hänvisning till lokala aktivister, att IS lyckades inta minst fem byar norr om Syriens största stad Aleppo.

Den syriska armén har åtminstone ryckt fram med stöd av de ryska flygattackerna. Både enligt regimen och oppositionskällor så har armén ryckt fram i provinserna Idlib, Hama och Latakia under helgen.

Oppositionen bojkottar FN-förhandlingar

Islamiska staten är inte speciellt stark i de områden där striderna varit som hårdast. Däremot blöder Nusrafronten (en mera inhemsk grupp än IS, men med koppling till al-Qaida) tillsammans med andra islamistiska grupper, men också moderata rebellgrupper som åtnjuter amerikanskt stöd.

Det som den syriska oppositionen understrukit är största delen av de syrier som dött i kriget har dödats av Assad-regimen - inte av Islamiska staten eller andra islamistgrupper.

Den Syriska nationella koalitionen, en koalition av syriska oppositionsgrupper, meddelade på söndagen att de bojkottar de förhandlingar som FN-sändebudet Staffan de Mistura har föreslagit mellan regimen och oppositionen.

Enligt oppositionskoalitionen kan den inte sätta sig vid förhandlingsbordet med samma regim som tillsammans med Ryssland bombar civila syrier dagligen.

Läs också