Hoppa till huvudinnehåll

Vare det ljus!

Olika ficklampor och lyktor
Olika ficklampor och lyktor Olika ficklampor och lyktor Bild: Yle/Jyrki Karjalainen abisko

Det är bara under sommarmånaderna man klarar sig bra utan artificiellt ljus i den nordiska naturen. Övriga tider på året är ficklampa en viktig del av packningen.

Det finns lika många lampmodeller som det finns ändamål. Oftast klarar man sig med en liten, kompakt variant. Gärna i aluminium eller annat slagtåligt material. LED-belysning har konkurrerat ut de flesta andra på marknaden. De är strömsnåla och har lång livslängd.

Större strålkastare och dylikt är suveräna att ha i bilen, båten eller liknande, men på vandringen är mindre lampor att föredra. Stirra dig inte blind på antalet lumen, ljuskäglans form kan vara lika avgörande. Stark punktbelysning eller brett ljusflöde, helt beroende på situation.

Lampa i nyckelring
Nyckelringslampa Lampa i nyckelring Bild: Yle/Jyrki Karjalainen abisko

Pannlampan är svårslagen. Den stora favoriten som låter händerna vara fria för annat. Använder du den för nattorientering eller eftersök så får du gå upp i pris, storlek och vikt. De flesta av oss klarar oss utmärkt med en förmånlig liten LED-lampa i ett pannband.

Skall du tälta eller slå läger på annat sätt kan en lägerlampa vara behändig. Finns för både små och stora tält. Vissa med blinkfunktion och rött ljus som kan användas för att signalera eller för att behålla mörkerseende.

Små lampor att sätta fast i dragkedkjan är, ursäkta uttrycket, fullständigt lysande. Alltid nära till hands, du behöver sällan fundera efter var du lagt den, och den lämnar sällan på i misstag.

Laddningsbar lampa med generator
Lampa med generator Laddningsbar lampa med generator Bild: Yle/Jyrki Karjalainen abisko

Batterier väger. Kolla alltid innan du stiger över tröskeln att lampan fungerar och att batterierna är fräscha. Alternativet är att ha en lampa med inbyggd generator som du kan ladda själv.

Gaslykta eller pumplykta som fungerar med fotogen är ju mysigt, men trots allt lite opraktiskt. Om vikt eller storlek inte spelar någon roll är det i och för sig inget hinder. På plussidan har man ett vackert sken, doft och till och med lite värme.

Vilken är bäst då? Enkelt. Det brukar vara den som du har med dig.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

 • Strömsös bästa ekologiska kosmetika - här hittar du alla tips

  Recept på allt från deodorant till shampo.

  Vill du ha bättre koll på vad du smörjer in dig och tvättar dig med har vi samlat våra bästa kosmetiska recept här. Du hittar allt från hårtvätt till deodorant där största delen av ingredienserna är sånt du hittar i ditt skafferi eller i naturen. En bonus är att du kan minska plastavfallet lite.

 • Sy enkla och fina saker av korktyg och pappersläder

  Lee gör en korg, en väska och ett bokfodral.

  Så här kan du använda korktyg och pappersläder, även kallat veganläder. Lee visar hur du lätt syr en korg till förvaring, en väska, ett fodral till en bok eller kalender och egna örhängen.

 • Bästa burken är återanvänd

  Zero waste med konstnärliga burkar.

  Nu när julen är slut och pyntet åker ut kan det kännas tomt på hyllorna. Nya dekorationer behövs och det är här plåtburken kommer in.

 • Sticka en poncho med mosstickning

  Ett värmande plagg som även nybörjaren kan göra själv.

  Ponchon är ett härligt och mysigt plagg som passar alla årstider. Lees variant är lätt att sticka och kan även användas som sittunderlag om du inte vill dra den på dig.

 • Sticka Lees benvärmare

  Så här gör du benvärmare i Lees egen design.

  Mönster och beskrivning till hur du kan sticka Lees benvärmare.

 • Sticka strömsövantar med snickarglädje

  Lee gjorde ett eget strömsömönster.

  Lee har utarbetat ett nytt och eget stickmönster för ett par vantar. Inspirationen står att finna i snickarglädjen på Strömsös veranda.

 • Brodera ett eget strömsöcitat med korsstygn

  Hetaste hantverkstekniken just nu är lekande lätt.

  Lee bjuder på ett nytt korsstygnsmönster med ett citat från Strömsö. Låt dig inspireras av det och Pernilla Vikströms moderna broderier och gör din egen politiska, feministiska eller humoristiska väggbonad.

 • Byt ut engångsplasten mot en hållbar bivaxduk

  Gör bivaxduken själv av tyg och bivax.

  En bivaxduk är ett stycke ekologiskt bomullstyg som är impregnerat med bivax och som blir helt vattentätt. Duken använder du istället för plastfolie för att slå in en smörgås eller för att täcka över en skål med matrester.

 • Allt om stickning från Strömsö

  Gratis stickmönster, bara att välja din favorit.

  Här har Lee samlat alla stickrelaterade artiklar som producerats på Strömsö. Lätt att botanisera och se om du kanske missat något trevligt mönster.

Nyligen publicerat - Strömsö