Hoppa till huvudinnehåll

Dekorera en ljusslinga

Det finns många enkla sätt att dekorera en led-ljusslinga så den passar årstid och inredning hemma hos dig.

Jag tycker om enkla knep för snabb förändring hemma enligt högtid och årstid, fest och kalas. Helst vill jag att det inte ska kosta någonting och så vill jag använda det som finns hemma. Klockan är ofta förbi stängningsdags när jag är på mitt bästa inredningshumör och det tror jag att jag inte är ensam om. Så här har jag några tips om du också vill göra något fint och enkelt som lyser upp tillvaron utan att belasta plånboken.

Det enda du behöver är en ljusslinga med ledbelysning så att lamporna inte blir varma och kan fatta eld, sedan har du säkert någon av dessa produkter hemma att dekorera med;

Engångsmuggar i plast kan kläs in med olika tygbitar eller papper. Rita en mall av muggen och klipp ut mallen. Rita runt mallen på önskat tyg eller papper och klipp sedan ut i så många exemplar som du behöver. Lägg en strimma lim i övre och nedre kanten på muggen och limma fast tyget. Sätt lim på kanten där tyget överlappar och tryck fast. Tryck hål i botten av muggen med en sax och trä på lamporna. Sladden kan viras in med eltejp eller washitejp för att snabbt få den färg eller det mönster du vill ha.

Ljusslinga med muggar
Ljusslinga med muggar Bild: Yle/Lee Esselström ljusslinga

Engångsmuggar i papper är det bara att trycka hål i botten med en sax och trä på laporna, ifall du har muggar med snyggt mönster, annars kan du göra som ovan.

Muffinsfornar finns numera i en mängd storlekar och färger t o m i den vanliga mataffären, bara att sticka hål i mitten med en penna och trä upp på lamporna endera enskilda eller flera innuti varandra för fluffigare blomma.

ljusslinga
ljusslinga Bild: Yle/Lee Esselström muffinsslinga

Äggkartong kan återvinnas till en mängd olika slags blommor. Klipp önskad form, måla i önskad färg med akryl eller hobbyfärg och kombinera flera klockor innuti varandra för en fylligare blomma. Låt färgen torka. Tryck hål i ändan med en blyertspenna och trä på blommorna på ljusslingan.

Tips! Vissa äggkartonger har färdigt hål i de delar som blir snygga klockor, är hålen för stora för dina lampor så tejpa runt lamphållaren med eltejp eller washitejp tills den passar det färdiga hålet precis, så att blomman inte faller av. Tejpbiten kan dessutom bli en snygg del av blomklockan med en ljusgrön färg t ex som på en riktig blomma.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö

 • Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor

  Den här versionen är dessutom glutenfri.

  Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor Gott och lätt. Jag brukar koka en stor sats bönor och frysa in i passliga påsar. Inhemska bondbönor är dessutom ett stort plus. Jag har hittat på receptet och freestylar alltid, så måtten är riktgivande. Men supergott att äta som hamburgare. Gott med t.ex. salsa och crème fraiche.

 • Femte veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Den femte och sista Vegvalsveckan bjuder bland annat på den perfekta biffen för vegetariska burgare, gjord på inhemska bondbönor. Tack till Anna-Karin Almén, Linda Råholm och Anne Kiuru för recepten.

 • Smakrik rotsakssoppa med röda linser

  Min fyraårings favoritsoppa.

  Smakrik rotsakssoppa med röda linser Det här är enkelt, snabbt och billigt. Soppan går att variera beroende på vad man har för grönsaker hemma och vilka kryddor man väljer. Hos oss är soppan 4-åringens absoluta favoritmat, så den passar garanterat hela familjen.

 • Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker

  En enkel multifunktionell gryta som är lätt att variera.

  Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker Enkelt av säsongens ingredienser! Grytan är multifunktionell, passar också till t.ex. stekt lax (ersätt då vegetabilisk fond med fiskfond och tillsätt 1/4 tsk fin havssalt i grytan). Som sådan fungerar den bra tillsammans med potatis och broccoli. Har själv utvecklat receptet med devisen "enkelt är gott".

 • Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold

  Indisk fingermat i Anders Samuelssons tappning.

  Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold Det här är potatis i en form som du inte tidigare upplevt. Frasiga friterade knyten eller pakoras kommer urspungligen från Indien. Potatispakoras kan serveras med valfritt tillbehör. Här med en smakrik grön chutney och en stuvning på mangold. Går också bra med t.ex.

 • Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan

  En rätt som har potential att bli vegetarisk familjefavorit.

  Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan Gillar din familj lasagne så tycker ni antagligen också om det här. Det här är ett utmärkt sätt att använda aubergine i vardagen.

 • Surkål och andra mjölksyrade produkter är som balsam för magen

  Så tar du tillvara vitkål och kålrot

  Surkål är lite som vardagsmatens schweiziska armékniv. Mycket användbar i både grytor, soppor och sallader eller varför inte som fyllning i en hamburgare. Surkål innehåller både C-vitamin och även mjölksyrebakterier, precis som Anders kålrotskimchi. Här kan du läsa mera om mjölksyrning.

 • Fjärde veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Vi har glädjen att presentera Vegvals veckomeny nummer 4, med era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Samuli Laurikainen, Erica Rönngård, Sari Pylsy och Mari Tiensuu för recepten.

 • Snabb och enkel grönsakssås med bönpasta

  Proteinerna får du på köpet.

  Enkel grönsakssås med bönpasta Många pratar om att de nya köttersättningsprodukterna (oumph, pulled havre och liknande) är det som gjort det lättare att äta vegetariskt. Men det som revolutionerat min egen vegetariska matlagning är bönpastan som plötsligt dök upp i butikerna för några år sedan.