Hoppa till huvudinnehåll

Hjärtats språk och lite finska – Vanda lockar invandrarmammor ut i samhället

I Vanda lockar man hemmamammor från världens olika hörn till studier i finska genom ett samarbete mellan öppen dagvård och vuxenutbildning. En gång i veckan lär sig invandrarföräldrar finska medan dagvårdare tar hand om barnen.

På Rautpihas öppna daghem ordnas det finskundervisning varje måndag. Det betyder många glada omfamningar i den lilla tamburen.

– Å, Oluwatoyin, roligt att se dig, säger barnskötare Saila Törnebladh och kramar om den nigerianska mamman som kommer in med två små döttrar.

Oluwatoyin Akinrinade kom för tre år sen till Finland tillsammans med sin man för att studera. Hon hann aldrig lära sig finska, eftersom hon fick barn och stannade hemma för att sköta döttrarna som idag är 6 månader och 2 år gamla.

Oluatoyin Akinrinade
Oluwatoyin Akinrinade med sin dotter. Oluatoyin Akinrinade Bild: Ann-Charlotte Åkerholm / Yle integration

– Tidigare var jag bara hemma med barnen varje dag och det var väldigt stökigt. Men sen tipsade rådgivningen mig om den här möjligheten - det är ju underbart, säger Akirinade.

Hon är tacksam för att kunna lämna sina barn i trygga händer hos barnskötare vid det öppna daghemmet under finskaklubben. Dessutom ser hon fram emot att lära sig finska. Akirinade är utbildad tandläkare från Nigeria och vill i framtiden praktisera sitt yrke här i Finland.

– Nu när jag lär mig grunderna här på måndagar så har jag lättare när jag börjar studera finska på allvar. Jag vill verkligen lära mig finska för att kunna gå vidare med mitt liv i det här landet, säger Akirinade.

Finskaklubb och öppen dagvård, Vanda
Barnen får leka medan mammorna studerar. Finskaklubb och öppen dagvård, Vanda Bild: Ann-Charlotte Åkerholm / Yle integration

Oro över kvinnorna

Samarbetet mellan daghem och vuxenutbildning i Vanda startade som ett projekt för fyra år sen. Det fanns en oro över att hemmamammorna med invandrarbakgrund blev isolerade. Det finns ingen exakt statistik men år 2012 fanns omkring 800 invandrarkvinnor i Vanda som tog hand om barnen hemma. Många av dem var språkligt isolerade.

– Många invandrarkvinnor, speciellt de med flera barn, stannade hemma i upp till 10-15 år och kunde inte delta i kurser i finska, berättar Vanda stads invandrarkoordinator Pirkko Matkaselkä, som tog initiativet till samarbetsprojektet.

Pirkko Matkaselkä, invandrarkoordinator, Vanda stad
Pirkko Matkaselkä. Pirkko Matkaselkä, invandrarkoordinator, Vanda stad Bild: Ann-Charlotte Åkerholm / Yle integration

I dag är projektet och finansieringen egentligen slut, men verksamheten fortsätter på fyra öppna daghem och en invånarpark i Vanda. En gång i veckan kommer språkläraren från vuxenutbildningsinstitutet till de öppna daghemmen. En del av mödrarna kompletterar studierna med lässtunder tillsammans med frivilligarbetare. Resultaten är hisnande.

– Bara när man ser på mammorna från vårens kurs så har en mamma fått jobb, tre fått studieplats och en blivit antagen till kockskola, berättar Pirkko Matkaselkä.

Det gläder också barnskötare Saila Törnebladh att se hur kvinnorna får krafter av att träffa varandra.

– När de första gången vågar komma hit, har hemmamammorna ofta varit hemma allena. Vi har kanske inget gemensamt språk, men då talar jag hjärtats språk, berättar Törnebladh.

Kvinnorna bygger samtidigt upp nätverk. Bit för bit blir de delaktiga i samhället.

– Till slut blir de vänner också utanför dagiset. De går till olika platser, hjälper varandra och vågar vara här i samhället, säger Törnebladh.

Läs också