Hoppa till huvudinnehåll

Hotellarbetare i Dubai har usla arbetsvillkor

Dubai
Dubai Bild: EPA/ALI HAIDER förenade arabemiraten

Dubai blir ett allt populärare resmål också för finländska turister. I de lyxiga hotellen arbetar fattiga migrantarbetare under usla arbetsvillkor. Det rapporterar svenska Swedwatch.

På hotellen i Dubai är många av de anställda fattiga migrantarbetare som fått sina pass beslagtagna av hotellen omedelbart efter sin ankomst. Deras arbetsdagar är ofta tolv timmar långa utan raster eller övertidsersättningar.

En del av arbetarna har tvingats betala rekryterare för att få sin anställning, trots att det är olagligt.

De migrantarbetare som är anställda av bemanningsföretag har ofta sålt egendom hemma för att kunna betala för resa och rekrytering. När de väl anlänt har lönen varit lägre än överenskommet och då hamnar de i ett skuldförhållande som tvingar dem att stanna kvar.

"Krossade drömmar"

Det här framgår av en rapport från Swedwatch i samarbete med Fair Actions. Swedwatch granskar svenskrelaterade företags verksamhet i utvecklingsländer. Rapporten om hotellarbetarnas arbetsvillkor i Dubai går under rubriken "Shattered Dreams" - Krossade Drömmar.

Utredarna har intervjuat 30 hotellarbetare på tre hotell som anlitas av charterbolagen Apollo, Fritidsresor och Ving.

I Dubai, som i flera andra arabländer, gäller särskilda anställningsvillkor för migrantarbetare, det så kallade kafala-systemet. Det innebär att arbetaren behöver en lokal "sponsor" eller arbetsgivare som tar ansvar för arbetaren under vistelsen.

Det betyder att det är omöjligt att byta arbetsgivare eller bryta kontraktet, oavsett arbetsförhållanden.

Apollo: "Vi har brustit"

Apollo, Fritidsresor och Ving uppgav för Swedwatch att de inte känner till problemen. Enligt Swedwatch är migrantarbetarnas situation inte oväntad. Enligt organisationen har charterbolagen brustit i sina principer eftersom de alla har godkänt FN:s riktlinjer om företag och mänskliga rättigheter och lovat att verka för goda arbetsvillkor.

Swedwatch lyfter fram flera rekommendationer. Charterbolagen måste införa rutiner för att förhindra kränkningar mänskliga rättigheter. De måste också säkerställa att hotellen de anlitar följer lokal arbetslagstiftning om arbetstider, övertidsersättningar och rekrytering.

Sveriges radio har intervjuat Kajsa Moström, informationschef på reseföretaget Apollo. Hon medger att Apollo inte har följt sina egna riktlinjer.

- Kritik som riktas mot oss handlar just om att vi inte har följt upp att de här riktlinjerna efterföljs och där ser vi att vi har brustit, säger Moström.

Moström försäkrar för Sveriges radio att kontrollerna kommer att skärpas.

 • Många västnyländska företag riskerar gå omkull

  Nästan alla företag räknar med minskad omsättning.

  Permitteringar, uppsägningar och konkurser är att vänta i Västnyland. Det visar en snabb undersökning som Västra Nylands handelskammare gjorde på måndagen (30.3) bland medlemsföretagen om hur coronaviruset påverkar verksamheten.

 • Jukolakavlen arrangeras inte i sommar – enorm ekonomisk smäll för orienteringsförbundet

  Napapiiri-Jukola arrangeras i juni 2021 i stället.

  Jukolakavlen som skulle gå av stapeln i Rovaniemi i sommar blir inte av. Orienteringsklassikern flyttas fram till sommaren 2021. För förbundet betyder det hundratusentals euro i inkomstförluster. Samtidigt betyder det att bland annat Borgå får vänta ytterligare ett år på att för första gången stå värd för Finlands största idrottsevenemang.

 • Kämpa och samtidigt vara rädd - vårdpersonal förbereder sig för den påförda arbetsplikten

  Ryker semestern när den påförda arbetsplikten tillämpas.

  Den beredskapslag som är i kraft till den 13 maj ger myndigheterna mandat att tvångsinkalla personer med vårdutbildning i åldern 18-67 år. Det finns osäkerhet om vad arbetsplikten i detalj innebär. Hoppas arbetsgivare känner ansvar, fast det mesta nu tycks vara tillåtet, säger vårdfacket Tehys representant i Jakbostadsnejden.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes