Hoppa till huvudinnehåll

Industrihistoria i Karis går i graven

Bilar som står parkerade vid ett cementgjuteri. Bilden är från 1983.
Såhär såg det ut när det var liv och rörelse i cementgjuteriet. Bilden är från 1983. Bilar som står parkerade vid ett cementgjuteri. Bilden är från 1983. Bild: Inger Tallqvist gamla cementfabriken i karis

För drygt 90 år sedan grundades Karis cementvarufabrik av Cementbyggnadsaktiebolaget i Helsingfors. Nu har samtliga industrihallarna rivits ner och den nya brandstationen växer fram på tomten.

Olof Lönngren var son till disponenten på fabriken. Lönngren bodde som liten alldeles intill fabrikstomten och jobbade i sin ungdom flera somrar på cementgjuteriet.

- Jag var runt 14 år gammal då jag började sommarjobba. Då gjorde jag olika hjälparbeten. Jag städade och vattnade produkter. När jag blev äldre fick jag lite mer krävande uppgifter.

Lönngrens pappa jobbade på fabriken från 1936 till 1961.

Män i arbetsoveraller poserar framför en traktor. Bilden är från slutet av 70-talet.
Personal vid fabriken i slutet av 1970-talet. Män i arbetsoveraller poserar framför en traktor. Bilden är från slutet av 70-talet. Bild: Sture Nylund lojohallarna

Grus med häst och vagn

På fabriken tillverkades vägtrummor, brunnsringar, cementtegel och slipstenar för pappersbruken. Som mest jobbade nästan 40 personer Karis cementvarufabrik.

Olof Lönngren bodde intill Karis cementvarufabrik som nu är borta.
Olof Lönngren bodde intill Karis cementvarufabrik som nu är borta. Olof Lönngren bodde intill Karis cementvarufabrik som nu är borta. Bild: Yle/Monica Slotte olof lönngren

Betongen som behövdes på fabriken tillverkades av cement som kom från kalkverket i Virkby och grus som togs från ett sandtag intill, minns Lönngren.

- Jag åkte som liten med då det hämtades grus från sandtaget med häst. Det tyckte jag var trevligt. Jag fick hålla i tömmarna när vi åkte till sandtaget men inte när vi åkte med fullt lass tillbaka till fabriken. Det var ju en stor besvikelse förstås.

Man som jobbar i en fabrik. Bilden är från 1970-talet.
Här är en gammal bild från fabriken som Sture Nylund har tagit. Bilden är från slutet av 70-talet. Man som jobbar i en fabrik. Bilden är från 1970-talet. Bild: Sture Nylund lojohallarna

Scoutkojan finns kvar

Lönngren minns tillbaka och berättar att det fanns tre stycken trähallar plus bostadshus på området då han var ung.

- Först togs bostadshusen bort där vi bodde. Sedan togs den äldsta hallen mot Bangatan bort. Nu river de ner den nya fabrikshallen som kom till senare. Samtidigt byggs den nya brandstationen. Det blir ju nytt liv här.

Nu har också de gamla hallarna rivits efter Gjuteriet i Karis
Såhär ser området ut just nu när hallarna rivs. Nu har också de gamla hallarna rivits efter Gjuteriet i Karis Bild: Yle/Monica Slotte cementvarufabrik

- När jag åker förbi här känns det förstås lite tråkigt. Det enda som finns kvar av det gamla är vår scoutkoja uppe i branten.

I slutet av 1970 köpte Lojo kalkverk Karis cementvarufabrik. Fabrikshallarna har sedan dess kallats Lojohallarna i folkmun.