Hoppa till huvudinnehåll

Merikarhu kan plocka 200 flyktingar ur havet

Det finländska bevakningsfartyget Merikarhu ska delta i gränsbevakningsoperationen Poseidon i Egeiska havet
Det finländska bevakningsfartyget Merikarhu ska delta i gränsbevakningsoperationen Poseidon i Egeiska havet Bild: Yle merikarhu

Det finländska bevakningsfartyget Merikarhu deltar i början av nästa år i gränsbevakningsoperationen Poseidon i Egeiska havet, i vattnet mellan den grekiska arkipelagen och Turkiet.

Målet är att försöka få kontroll över den okontrollerade flyktingströmmen mellan Grekland och Turkiet. Operationen finansieras av EU:s gränsbevakningsmyndighet Frontex.

- Det här är ett betydande bidrag till operationen, och vi är stolta, säger inrikesminister Petteri Orpo (Saml).

Enligt beräkningar har cirka 400 000 flyktingar bara i år korsat det smala vattnet mellan det turkiska fastlandet och de grekiska öarna. Och inget tyder på att strömmen avtar.

Flyktingarna förs till Grekland för registrering

Passagerarna förs till grekisk mark där man kommer att grunda registreringscentraler. Det är ännu oklart var de grekiska registreringscentralerna placeras.
Finland anser att registreringscentralen i Torneå kan utgöra ett gott exempel på hur verksamheten ska skötas.

Personer som klassificeras som asylsökande slussas sedan kontrollerat vidare in i Europa. De som inte har goda motiveringar för försöket att nå Europa sänds tillbaka till Turkiet.

Människosmugglarna ombord på båtarna grips.

Specialutrustas för räddningsinsatser

Gränsbevakningsväsendet deltar med Merikarhu, som är byggd 1994, och inte med till exempel fartyget Turva. Orsaken är att Turvas kapacitet för oljebekämpning är mycket större, och att Turva därför behövs i Finska viken.

Merikarhu är 58 meter lång, och 11 meter bred. Hon kommer att specialutrustas för att kunna lyfta flyktingar ur havet, och också sjukhytten specialutrustas. Fartyget är försett med både radar och värmekamera.

Merikarhu har kapacitet att ta ombord passagerarna från två gummibåtar, cirka 200 personer. Besättningen består av tjugo personer, män och kvinnor. Alla är utbildade i att sköta sjöräddningsuppdrag. Merikarhu är bestyckad med bland annat en 23 mm kanon i fören.

Tidigare finländska bidrag till insatserna i Medelhavet är två patrullbåtar och ett spaningsflygplan.

Frontex har fått tilläggsfinansiering av EU för att sköta insatserna i Medelhavet.