Hoppa till huvudinnehåll

Sockerbetsrallyt i startgroparna

Sockerbeta.
Bara en del av sockerbetorna i landskapet har hittills tagits upp. Sockerbeta. Bild: Yle/Maria Wasström kevin henrik

Skördandet av spannmål så som vete och korn är nu på slutrakan och efter det är det sockerbetornas tur.

Bild: Yle/Marie Söderman sockerbetsodling

De senaste nätternas stränga frost kan ändå bidra till att de jordbrukare som kan, ännu väntar ett tag med att ta upp sina betor.

Frost skadar nämligen den så kallade betnackan, det vill säga skarven mellan betan och blasten och leder till att betorna, i väntan på transport till sockerfabriken, inte går att lagra någon längre tid i betstukor, alltså högar.

När det blir varmare reparerar betan den frusna delen själv.

Berg av sockerbetor
Berg av sockerbetor Bild: Yle/Monica Slotte krokby gård

Sockerfabriken Nordic Sugars i Säkylä öppnade i slutet av september och enligt fabrikschef Sune Berghäll har man hittills fått in cirka 20% av den totala skörden i regionen.

Fabrikens uppskattning är att betskörden i år blir lite mindre än i fjol och landar på 38-39 ton per hektar, men Cay Blomberg, ordförande för SLCs sockerbetsutskott är skeptisk och tror inte att skörden blir riktigt så god.

Det var nämligen kallt under försommaren och sedan regnade det så mycket under sommaren att jorden packades och betorna på en del håll dränktes.

I Åboland är det främst på Kimitoön som det odlas sockerbetor. Totalt odlas det 443 hektar sockerbetor på Kimitoön och 37 hektar i Pargas.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland