Hoppa till huvudinnehåll

Svår läkarbrist på Kimitoön

Barn hos öronläkare
Barn hos öronläkare Bild: Yle öroninfektion

Bristen på hälsocentralläkare är stor på Kimitoön och Dalsbruks läkarmottagning tvingas därför hålla stängt på måndagar. Måndagsstängningen träder i kraft från och med november.

Kommunen har för tillfället fem läkartjänster och en ledande läkartjänst.

Av de sex tjänsterna är fyra besatta men av olika orsaker är det bara ledande läkaren som just nu jobbar på Kimitoön och han kommer så småningom att gå i pension.

Läkarresurserna kompletteras med flera olika vikarierande läkare på deltid, både sådana som anställs direkt av kommunen och så kallade hyresläkare men det är svårt att få läkarna att räcka till.

Enligt omsorgschef Maria Wallin innebär läkarsituationen på ön ett jättepussel och hennes åsikt är att Kimitoön nu löpt linan ut då det gäller försöken att rekrytera läkare och på egen hand pussla ihop resurserna.

Inför Omsorgsnämndens nästa möte (19.10) föreslår Maria Wallin att hela läkararbetskraften i fortsättningen köps via upphandling.

I praktiken betyder det att ett enda företag skulle ha ansvaret för att det finns läkare på Kimitoön, hur arbetstiderna ser ut och att arbetsledningen sköts.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland