Hoppa till huvudinnehåll

Ur mardrömmen via träning: ”Glädjen och hoppet är tillbaka”

Amanda Essén, bikini fitness, september 2015.
Livet ler igen för Amanda Essén. Amanda Essén, bikini fitness, september 2015. Bild: Yle/Janne Isaksson amanda essen

För Amanda Essén, 19, har styrketräningen bjudit en väg ut ur en ond spiral kantad av anorexi och depression. – Massor med människor som hejade och skrek… Herregud, det var så fantastiskt, säger Pargastjejen som tävlar i bikinifitness – en kontroversiell gren med tanke på hennes bakgrund. Se Sportmagasinets inslag längst ner i artikeln!

Som 13-åring började helvetet. Anorexin däckade Amanda som hamnade in på sjukhus och till slut flydde till Stockholm för bättre vård. Och efter anorexin slog depressionen in.

– Det var jättesvårt för mig. Jag hade inte heller några vänner kvar, jag klarade inte av att hålla kontakt. Jag var aldrig lycklig. Jag mådde jättedåligt och tänkte ofta på döden, berättar Amanda i Sportmagasinet.

– Sedan kom panikattackerna och ångesten, och jag kunde inte längre gå till skolan. Där började min depression och jag blev jätteosäker. Jag var redan osäker och blyg, men det blev ännu värre, så jag började nästan hata mig själv och tänkte att allt är mitt fel.

Amanda Essén, bikini fitness, september 2015.
Amanda Essén i hemtrakterna i Pargas. Amanda Essén, bikini fitness, september 2015. Bild: Yle/Janne Isaksson amanda essen

För ett par år sedan kom Amanda ut ur mardrömmen och hon försöker nu hitta något positivt i de svåra stunderna. Hon har växt och blivit starkare som människa, och lärt sig mycket av livet.

Ett liv som igen blivit värdigt att leva.

Leendet återvände till läpparna

– Jag heter Amanda, jag fyller 20 år i november, håller på med bikinifitness, och har kommit ur anorexi och depression mycket med hjälp av träning, presenterar sig Amanda Essén i Sportmagasinets intervju.

Hon fann styrketräningen för några år sedan och kände sig genast hemma. Men helt smärtfritt gick det inte. Föräldrarna, som följt med sjukdomsmardrömmen från närhåll, var bekymrade.

– De blev rädda att ”vad är det här nu när hon tränar så mycket?”. Men jag hade äntligen hittat en plats där jag fick lugn och ro, och när de märkte att jag inte gick ner i vikt, tvärtom gick jag upp 10 kilo, så började de lita på mig.

Amanda Essén, bikini fitness, september 2015.
Träningen betyder allt för Amanda Essén. Amanda Essén, bikini fitness, september 2015. Bild: Yle/Janne Isaksson amanda essen

I och med den upptrappade träningsmängden ökade aptiten och Amanda började förvandlingen från trådsmal flicka till muskulös ung kvinna. Hon njuter i sitt ”andra hem” på det lokala gymmet i Pargas.

– Det är endorfinet och glädjen man får efter passet. Tidigare hade jag ju bara varit riktigt deppig och trött dygnet runt, men plötsligt kände jag glädje och energi. Det var så häftigt att man kunde le utan att tvinga sig till det, leendet kom automatiskt.

”Träningen allt jag har”

Amanda säger att hon inte hade kommit tillbaka upp på fötter utan träningen. Relationen till mat har ändrat totalt. Nu ser hon till att äta minst sex gånger per dag för att musklerna hela tiden ska få näring.

– Jag mår hundra gånger bättre nu än då. Jag har börjat uppskatta min kropp och älskar mat, säger Amanda vars kroppsideal är tvärt motsatt till det hon hade i de yngre tonåren.

– Tidigare var jag noggrann med att låren måste vara stickor med mellanrum emellan, att jag måste se jättelång och -smal ut, men nu tycker jag om kurvor och vill se stark och hälsosam ut.

Amanda Essén, bikini fitness, september 2015.
Gympasset är den bästa stunden på dagen, säger Amanda Essén. Amanda Essén, bikini fitness, september 2015. Bild: Yle/Janne Isaksson amanda essen

– Träningen är allt jag har just nu. Jag får hopp och ett mål in i framtiden, samt en massa vänner och ett jättebra team. Jag får överlag göra det jag älskar, träna och äta bra, ler Amanda.

– Jag började inte träna för att jag ville ändra på min kropp, jag gjorde det för att det fick mig att må bra, men nu har jag också märkt att det är ganska tufft att man kan träna någon specifik kroppsdel och göra den till ett konstverk.

Kvinnligheten ska vara kvar

Det ledde Amanda Essén in på bikinifitness. Pargasbon Joan Keihäs, som själv håller på med grenen, lockade henne med, och nu tränar hon i Titi Rantanens team i Åbo.

– Jag tvekade först på grund av min historia, men det var nog det bästa valet jag nånsin gjort, blickar Amanda tillbaka. Jag gör det här för min egen skull och den där känslan på scenen att ”wow hur jag har gått framåt!”.

Amanda Essén, Nordic Fitness Expo, oktober 2015.
Amanda Essén under Nordic Fitness Expo i Lahtis på veckoslutet. Amanda Essén, Nordic Fitness Expo, oktober 2015. Bild: Tommi Mankki / Nordic Fitness Expo amanda essen

Sin första tävling gjorde hon i november ifjol. Hon klarade sig bra och knep en plats i junior-FM under Nordic Fitness Expo i Lahtis på helgen, där hon tog en femteplats plats bland 17–23-åringarna.

– Målet är att ha en X-formad kropp med smal midja, bred rygg och axlar, och lite kurvor med välformad rumpa och så. Kvinnligheten ska vara kvar, man får inte vara för deffad och muskulös, berättar Amanda om kroppskraven.

I bikinifitness uppträder deltagarna framför domarna iklädda bikini och klackskor, med uppiffade frisyrer, brunfärgad hy och med en kropp trimmad till det yttersta.

Vissa måste också banta inför tävlingar, men för Amanda räcker det att tappa kroppen på vätska för att få musklerna att synas bättre. Det gjorde henne lite nervös inför den första tävlingen, men allting gick bra och nu räds hon inte längre den sista träningsveckan.

Kontroversiell gren

Trots det inser också Amanda själv att en gren med hårda utseendekrav och stor fokus på den egna kroppen, kanske inte av alla anses helt optimal med tanke på hennes bakgrund.

– Det beror helt på hur frisk man är, svarar Amanda. Jag känner mig helt frisk och jag tänker inte låta nåt som hänt mig förut påverka vad jag gör nu. Om jag brinner för något, så gör jag det, vad än nån säger.

– Och det är ju bara en dag man ser sådär jättefixad ut och har de där extrema musklerna som syns, egentligen är vi ju helt tvärtom, vi svettas och mår bra på gymmet.

Amanda Essén, hösten 2015.
Amanda Essén vill inspirera och hjälpa andra. Amanda Essén, hösten 2015. Bild: Yle/Tiina Grönroos amanda essen

Amanda säger att hon stornjuter av att stå på scenen. Den första tävlingen var en upplevelse hon inte glömmer i första taget.

– Det var helt fantastiskt, lyser hon upp. Inte hade jag tänkt att det skulle vara såhär härligt. Massor med människor som hejade och skrek… Herregud, det var så fantastiskt.

”Ge inte upp”

Nu trivs Amanda Essén med sig själv igen. Och hon vill också inspirera andra genom sina erfarenheter. Idrotten kan hjälpa upp ur ätstörning och depression – men helt så enkelt är det inte, betonar hon.

– Det kan hjälpa dig att gå upp i vikt och börja må bättre, få bättre självförtroende och hitta den där glädjen och hoppet i livet. Jag säger inte att träning hjälper alla, det kan tvärtom vara dåligt, men för mig räddade det allt.

– Ge aldrig upp och sök hjälp innan det är för sent. Hitta någon att prata med eller en blogg eller vad som helst, som får dig att hålla hoppet uppe. Det finns en väg ur, ge inte upp.

Amanda Essén, bikini fitness, september 2015.
Amanda Essén menar att hon inte hade hittat ur ut sin mardröm utan träning. Amanda Essén, bikini fitness, september 2015. Bild: Yle/Janne Isaksson amanda essen

Läs mer om Amanda Esséns svåraste stunder i radioprogrammet Samtal om livet. Amanda skriver också aktivt på sin blogg Svagtillstark, och har nästan 14 000 följare på Instagram.

Amanda Essén i Sportmagasinet här (klippet börjar automatiskt på rätt ställe):

Läs också