Hoppa till huvudinnehåll

Finländare med invandrarbakgrund är en oanvänd resurs

Liten flicka söker asyl med sin familj på Vasa polisstation
Arkivbild. Liten flicka söker asyl med sin familj på Vasa polisstation Liten flicka söker asyl med sin familj på Vasa polisstation Bild: Yle/Sofi Nordmyr vasa polisstation

Vad som händer och vad som kan göras i Vasaregionen för att hjälpa asylsökande diskuterades på ett seminarium vid Åbo akademi i Vasa.

Nanna Rosengård har nyligen kommit hem från Grekland där hon arbetade med flyktingar och människohandelsoffer. Aten är ingen trevlig plats just nu, säger hon. Landet måste ta emot fler flyktingar hela tiden, samtidigt som landet inte alls har kapacitet att ta hand om dem.

I Grekland finns två olika grupper. Dels de med en oerhörd fientlighet, dels de greker som inte har något själva men som vill hjälpa till så gott de kan.

Ett av hennes starkaste minnen från tiden i Grekland är röster som mitt i natten ropar: jag är hungrig.

- Det är fint att media börjar få upp ögonen för den verkliga människan. Det kan inte bara handla om Greklands ekonomiska ansvar i ekonomiska krisen. Människor lider verkligen.

Situationen med de flyktingarna i Grekland går inte alls översätta till läget i Finland.

- Vi har det väldigt bra här och vi måste värna om det sociala skydd vi har. Hos finländarna finns en stark empati. Här har livet fortfarande ett värde och vi har råd att vara empatiska till skillnad mot en människa som har förlorat allt, säger Nanna Rosengård.

Hon kommer att fortsätta sitt flyktingarbete på hemmaplan vid Röda korsets mottagningcentral i Kristinestad.

Engagera finländare med invandrarbakgrund

Det mest akuta i Österbotten just nu är var alla asylsökande som kommer ska placeras och Röda korsets personalkraft räcker inte till just nu. Ramiesa Mahdi är flyktinghandledare vid mottagningscentralen i Oravais. Hon säger att möten med flyktingar är intressanta, men man måste vara öppen för att lära känna dem och deras historia.

- Istället för att reda ut varför hen har kommit till Finland för att söka asyl ska du istället se det som en intressant och ny lärdom. Genom kommunikation blir vi klokare och undviker förutfattade meningar.

Ramiesa Mahdi vill att personer med invandrarbakgrund ska involveras i beslutsfattandet på kommunal och statlig nivå.

- På varenda position är det finländare som bestämmer om integrationsplaner. Gör invandrarna delaktiga och involvera dem på alla nivåer i beslut som berör flyktingar, säger Mahdi.

Nanna Rosengård och Ramiesa Mahdi medverkade på seminariet "Över gränser" vid Åbo akademi i Vasa i dag (onsdag). Studerande, personal och aktörer i Vasa med omnejd var inbjudna till det öppna seminariet som ordnades i samarbete med Ekumeniska ansvarsveckan.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten