Hoppa till huvudinnehåll

Här är årets luciakandidater

Vanessa Eriksson sjöng bland annat sångerna Var inte rädd för mörkret och Himlen i min famn.
Vanessa Eriksson blev Finlands lucia 2014. Men vem blir hennes efterträdare? Vanessa Eriksson sjöng bland annat sångerna Var inte rädd för mörkret och Himlen i min famn. lucia 2014

De tio kandidaterna i årets luciaval har utsetts. Här är listan:

Caroline Slotte, Kronoby
Ida Wahtera, Pargas
Annika Lyytikäinen, Kouvola
Ida Grönroos, Sibbo
Mirjam Granström, Nagu
Christa Lundström, Vasa
Sonja Lehto, Grankulla
Maija Koivistoinen, Helsingfors
Janina Kronlund, Vasa
Kitty Norros, Helsingfors

Luciajuryn, bestående av artisten Jennie Storbacka, Annika Sylvin-Reuter från Svenska Yle och Tommy Westerlund, chefredaktör vid Hufvudstadsbladet, bekantade sig med såväl sångprov som presentationstexter innan de fattade sina beslut. Den här eftermiddagen har tio kandidater fått emotta ett trevligt besked per telefon.

- Alla som ansökt skulle i sig på olika sätt passa som Finlands lucia tror vi. Otroligt varma och fina ansökningar, säger Jennie Storbacka.

- Det var precis så många olika personligheter som antalet kandidatansökningar, alla unika med egna intessen och personlighet, fortsätter Sylvin-Reuter.

- Det finns många musicerande kandidater och några DJ:s. Hoppas dethär tas tillvara i luciaframträdandena hälsar Sylvin-Reuter till arrangörerna.

Så gott som hela Svenskfinland representeras i årets luciaval. Luciainsamlingen och omröstningen inleds den 25 oktober.

Lucia - en viktig tradition

- Lucia är en viktig tradition och det hör nog till att man ska se kröningen! Antingen på plats i Domkyrkan eller på TV, säger Jennie Storbacka.

Finlands lucia presenteras den 26 november och kröningen sker på luciadagen den 13 december kl. 17. Svenska Yle direktsänder kröningen från Helsingfors domkyrka på Arenan och i Radio Vega.

Luciainsamlingen till förmån för utsatta barn och familjer pågår till slutet av januari 2016.

Finlands lucia är ett samarbete mellan Folkhälsan, Svenska Yle och Hufvudstadsbladet.

Delta med bilder och stämning #finlandslucia

Läs också

Lucia

 • Luciakandidaternas dag 1962

  Handlar det om inre eller yttre skönhet?

  Handlar det om inre eller yttre skönhet kan man fråga sig då tio luciakandidater presenteras för publiken i oktober 1962.

 • Vem var Finlands första lucia?

  Frågan har inte ett självklart svar.

  Debatten om vem som egentligen betraktas som Finlands första riksomfattande lucia väcker debatt på sociala medier. Var det Barbro Reihe 1950, eller Heidi Sandström 1948? Eller ska vi gå tillbaka till 1930-talet?

 • Lucias blodiga historia

  Vad har utstuckna ögon och lussebullar gemensamt? Jo, lucia!

  Den lucia vi firar nuförtiden är en salig blandning av legender och folkliga traditioner. I dagens luciagestalt finns det spår av blod från Sicilien, Jesusbarn från Tyskland, en vitklädd, glöggbärande man, och mycket mera.

 • Lucias Via Dolorosa

  Lucia genomled Via Dolorosa innan hon blev helgon.

  Lidande och smärta är synonymt med Lucias levnadshistoria. Hon fick utstå en rejäl dos av den här varan under sitt korta liv. Men hon lever i högsta grad kvar hos oss.