Hoppa till huvudinnehåll

Morjens förargade tv-ledningen med tråk-tv

Gänget bakom tv-programmet Morjens bestod av av Stan Saanila, Mikael Crawford, Saliven Gustafsson, Wille Wilenius och Paul Olin. Bland mycket annat lyckades Morjens skapa världens (eller varje fall FST:s) första slow TV-produkt. Sketchen "Schackspelarna" töjde på allas tålamod både till sitt innehåll och sin längd.

Mikael Crawford berättar om hur sketchen "Schackspelarna " kom till:

– I sin ursprungliga form var "Schackspelarna" en enda lång sketch utan avbrott. Inte heller var den var improviserad, vi repeterade den många gånger.

Eftersom det var viktigt att öppningsrepliken kom på rätt plats inne i sketchen låg en av oss på golvet utanför kameran med en klocka i handen. I rätt ögonblick drog han sedan i en tråd som var knuten kring Paul Olins ben så Paul visste när han skulle börja tala. "Schackspelarna" filmades också två gånger.

– Då Paul i den första versionen äntligen får flytta sin pjäs lyckades han välta den så det var bara att börja om från början. (Paul Olin stjälper visserligen pjäserna i denna version. Red anm)

Vad ansåg cheferna om sketchen?

Schackspelarna lyckades väcka ett ramaskri på FST. Bolaget vägrade sonika sända avsnittet överhuvudtaget. Sist och slutligen gick det sedan ut i en nedskuren version nångång mitt i natten.

– Vi blev naturligtvis inkallade till ledningen för att få skällor. Det hände ofta på den tiden. Man kallade samman ett stormöte med anledning. I mitten av mötessalen hade fem stolar placerats. Där fick sedan medlemmarna i Morjens sitta medan det församlade FST-gänget i tur och ordning fick vittna om hur illa de tyckte om det vi gjorde.

Med jämna mellanrum frågar folk mig ännu i denna dag om Schackspelarna, säger Crawford nöjt.

Mikael Crawford Bild: YLE/Stella Brunberg mikael crawford

Se Morjens på Arenan!

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.