Hoppa till huvudinnehåll

Bostadsköerna kan bli längre efter årsskiftet

Ett höghus i Nordsjö i solnedgången.
För tillfället ligger 23 000 aktiva bostadssökande i kö för stadens bostäder i Helsingfors. Arkivbild - höghus i Nordsjö. Ett höghus i Nordsjö i solnedgången. Bild: Yle / Ted Urho skogsbryn

Om flödet av asylsökande fortsätter kan bostadsbristen i huvudstadsregionen öka dramatiskt. Kommunerna hoppas att den privata marknaden ska komma med en lösning.

De asylsökande som kommit till Finland under sommaren och början av hösten kommer att få beslut om uppehållstillstånd efter årsskiftet. De som får stanna i landet måste sedan lämna flyktingförläggningen inom en månad och man förväntar sig att en stor del av dem kommer att söka sig till huvudstadsregionen.

- Det går inte ännu att förutspå hur det blir då situationen lever hela tiden. Om flyktingströmmen lugnar ner sig är det inget större problem, men om det fortsätter som nu blir det svårt. Vi räknar med att åtminstone de som bor på flyktingförläggningarna kring Helsingfors kommer att bosätta sig här om de får asyl, säger Markku Leijo, chef för bostadsavdelningen på Helsingfors fastighetskontor.

Vi brukar inte låta någon bo på gatan, men det finns inte mycket vi kan göra. Det här är den största enskilda utmaningen under min karriär.― Markku Leijo, Helsingfors fastighetskontor

"Vi har förberett oss mentalt"

För tillfället ligger 23 000 aktiva bostadssökande i kö för stadens hyresbostäder i Helsingfors. Över hälften av ansökningarna har klassificerats som väldigt akuta, men vanligtvis kan staden erbjuda endast ett par tusen lägenheter per år.

Det här är den största enskilda utmaningen under min karriär.― Markku Leijo, Helsingfors fastighetskontor

Leijo tror att bostadsköerna kan bli ännu längre i januari-februari då de flyktingar som redan anlänt börjar leta efter eget boende.

- Jag tror personligen att det här kommer att leda till någon form av bostadslöshet. Vi brukar inte låta någon bo på gatan, men det finns inte mycket vi kan göra. Det här är den största enskilda utmaningen under min karriär och vi har förberett oss mentalt för det, säger Leijo.

Privata bostäder står tomma

I Esbo och Vanda består köerna till stadens bostäder av 6500 respektive 5000 personer och även där är man orolig över att bostadsbristen kan komma att öka markant.

Det finns en stor mängd hyresbostäder som ägs av privata investerare och en del av dem står tomma. Jag önskar att den privata sidan kunde komma med och hjälpa,― Hannu Penttilä, biträdande stadsdirektör

- Den enda hållbara lösningen är att bygga mer bostäder i huvudstadsregionen och det borde stödas av staten med alla medel som finns till hands. Å andra sidan finns det en stor mängd hyresbostäder som ägs av privata investerare och en del av dem står tomma. Jag önskar att den privata sidan kunde komma med och hjälpa, säger Vanda biträdande stadsdirektör Hannu Penttilä till Yle Helsinki.

Även Leijo hoppas på att den privata sidan kan komma till städernas undsättning.

- Jag tror det kommer att dyka upp nya privata aktörer på bostadsmarknaden. Den privata sidan klarar snabbare av att reagera på en ökad efterfrågan. Men även om den privata sidan producerar tjänsten så finns det skäl för kommunerna att be staten om hjälp med finansieringen, säger Leijo.

Läs också