Hoppa till huvudinnehåll

Flyktingarna anlände till Johannisberg

man och barn vid buss
Nu är de här! 14 familjer anlände med buss till Johannisberg. man och barn vid buss Bild: Yle/Erica Vasama flyktingförläggning i borgå

Fjorton familjer har anlänt till flyktingförläggningen i Borgå. De kommer från Irak och Afghanistan.

polisbil och buss
Röda korsets Veli-Matti Salo hjälpte att bära in resväskorna. polisbil och buss Bild: Yle/Erica Vasama flyktingförläggning i borgå
Ett trettiotal asylsökande anlände på torsdag vid middagstid till det före detta äldreboendet Poppel i Borgå, som har gjorts om till flyktingförläggning. Vid tretiden på eftermiddagen anlände tre familjer till. Det yngsta barnet på förläggningen är nio månader gammalt.

Dags att packa upp

trappuppgång
Eftermiddagen gick åt till att bära in saker och ställa i ordning trappuppgång Bild: Yle/Erica Vasama flyktingförläggning i borgå
Flyktingarna kom från Helsingfors, eftersom det inte fanns tillräckligt med familjer i Torneå för att fylla en hel buss. Johannisberg ska inhysa familjer. Enligt Veli-Matti Salo från Röda korset i Borgå har familjerna bott i Finland ett par månader.
väskor och barnvagnar
Flera barnvagnar fanns i bagaget. I Poppel bor familjer. väskor och barnvagnar Bild: Yle/Erica Vasama flyktingförläggning i borgå
Salo berättar att man väntar på att flera familjer anländer, men tidpunkten är öppen. Förläggningen i Borgå rymmer kring 140 personer.

De asylsökande som anlände nu har rätt gott om vinterkläder. Också madrasser och sängkläder finns i Röda korsets förråd. Barnsängar och spjälsängar finns det däremot ett stort behov av.

I bagaget finns kappsäckar, plastpåsar, barnvagnar och -kärror. Frivilligarbetarna hjälper till att bära bagaget till rummen. En del visar vägen, andra ser efter barnen medan föräldrarna packar upp.

Äntligen!

En av de frivilliga, Minna McLean, fick föregående kväll budet om att flyktingarna anländer. Frivilligarbetarna har väntat på invånare i Poppel i ett par veckors tid och är glada över att få komma igång med arbetet. På torsdag skrevs de nyanlända in och guidades runt på förläggningen.

I korridorerna och lekrummet på Poppel ekar små, springande steg och klara barnröster.

- Jag är glad över att de som kommer är familjer, eftersom jag själv har fyra barn.

Det första som några av de asylsökande frågade efter var språkkurser i finska.

- De sade genast att de vill lära sig språket, säger McLean. Jag sade att vi ser genast i början av nästa vecka på den saken.

Artikeln uppdaterad kl. 15, 16 och 16.20.

  • Silltraditionsmuseet Dikseli, Röölä

    Allt du någonsin velat veta om sill!

    Nu smakar det med sill! Rööläs sillfabrik höll hela det finska folket vid sill i flera årtionden – den imponerande sillfisketraditionen är nu förevigad i Finlands enda sillmuseum.

  • Märkets fyr, Hammarland

    Fyren på riksgränsen.

    Bada bastu i Finland och ta ett dopp i Sverige – utan passkontroll! Den kulturhistoriskt värdefulla fyren står på en kobbe där riksgränsen går tvärs över.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland