Hoppa till huvudinnehåll

Här kan du få hjälp

En pratbubbla med texten "Hjälp"
En pratbubbla med texten "Hjälp" Bild: Yle #nivetingenting,hjälp,pratbubbla

Om du har blivit utsatt för trakasserier eller mobbning på nätet finns det många alternativ för att få hjälp.. Här har vi sammanfattat hur du kan gå till väga.

Berätta för en vuxen

 • Det bästa sättet att få slut på mobbning eller trakasserier är att berätta för en vuxen.
 • Det räcker att en vuxen person som du litar på får veta. Det kan vara mamma, pappa, skolkuratorn, en ungdomsledare, vaktmästaren eller en lärare. I de flesta fall lönar det sig att berätta både för dina föräldrar och en vuxen i skolan.
 • Om det känns svårt att prata kan du också skriva ett sms eller ett mejl. Eller kanske du har en kompis eller en vänelev som kan berätta i stället för dig.
 • I skolan finns en skolkurator/-psykolog som du kan prata med och som kan hjälpa dig vidare. Då de vuxna tagit tag i saken och det avtar är det viktigt att du får hjälp med att behandla det som hänt.

#NiVetIngenting

 • Den här artikeln är en del av Svenska Yles granskning #NiVetIngenting
 • Vi rapporterar 19-25.10.2015
 • Vi granskar ungdomarnas värld på webben och i telefonapparna samt den kränkning och mobbning som förekommer där. Har du ett tips som rör det här får du gärna höra av dig via vår tipsblankett.
 • Utsätts du för nätmobbning eller andra kränkningar? Det går att få hjälp. Läs mera här.
 • Läs mer på svenska.yle.fi/nivetingenting.

Här finns någon att prata med

Sluta panta - chattstöd
I Sluta pantas chatt kan du snacka med professionella handledare. Chatten är öppen måndag till onsdag kl.19-22. Du kan både föra privata samtal och samtal som är synliga för alla användare.

Folkhälsans tonårspolikliniker
Här kan du få professionell hjälp för dina problem. Boka en tid genom att ringa eller mejla.
Tonårspolikliniken i Vasa 06 312 4544, Yvonne Ånäs-Sohlberg (psykolog/psykoterapeut) 050 569 6449, Eva Hägglund (kurator/psykoterapeut) 044 788 5998
Tonårspolikliniken i Helsingfors Du kan boka tid vardagar vardagar kl. 12.00-13.00 genom att ringa 050 465 7784, annars mejla tonarspoli(a)folkhalsan.fi)
Tonårspolikliniken i Åbo och Pargas Du kan boka tid kontorstid genom att ringa 044788 3750, annars mejla abo.tonpol(a)folkhalsan.fi)

Våga fråga - frågetjänst för unga i Österbotten
På Österbottens tvåspråkiga ungdomsportal Decibel svarar experter på frågor som du skickar in. De kan ge dig fakta, råd, olika synvinklar, erfarenheter och tröst. Här kan du ställa en fråga.

Mannerheims barnskyddsförbund – stödtelefon (på finska)
Lasten ja nuorten puhelin (Barnens och de ungas telefon) jourar på numret 116 111. Du kan ringa måndag till fredag kl 14-20 och lördag till söndag kl 17-20. Det är gratis att ringa och samtalet syns inte i din telefonräkning. Förbundet har också en stödchatt på finska. Läs mer här.

Problem med att få slut på mobbning eller trakasserier?

Polisanmälan Nätmobbning kan innefatta brott som ärekränkning, olaga hot, spridning av information som kränker privatlivet. Olika former av trakasserier räknas också som brott. Du göra en polisanmälan på polisens webbsida eller genom att gå till närmaste polisstation.

Regionförvaltningsverket Om saken gäller skolan och skolan inte ingriper kan du göra en anmälan till Regionförvaltningsverkens svenska bildningsenhet. Du kan också få råd av Barnombudsmannens byrå 0295 16001.

Källor: Gun Andersson (Folkhälsan), Mannerheims barnskyddsförbund

 • Jan Vapaavuori 17.3.2016

  Avtal om borgmästarjobben i Helsingfors

  Blivande borgmästaren Jan Vapaavuori tweetade om saken.

  Partierna har kommit överens om hur borgmästartjänsterna i Helsingfors ska fördelas, skriver stadens blivande borgmästare Jan Vapaavuori (Saml) på Twitter.

 • En man tittar på valaffischer i Saint-André-de-la-Roche, nära Nice den 10 april 2017 inför det franska presidentvalet.

  Oro och rädsla inför franskt presidentval

  "Jag är rädd för att extremhögern ska få makten"

  Vänstern håller andan. Högern håller andan. EU-vännerna håller andan - och marknaden likaså. Ovissheten gör nervositeten stor inför första omgången av Frankrikes presidentval på söndag.

 • Smålejonen i en hop på isen

  Matchhjälten Utunen: ”En stor lättnad”

  Toni Utunen avgjorde semifinalen i förlängningen.

  Toni Utunens första mål i VM kunde inte ha kommit mer lägligt. I förlängningen i semifinalen mot Ryssland slog han till och avgjorde. Smålejonen vann med 2–1 och kommer att spela i final för tredje året i rad.

#NiVetIngenting

 • Tommy Nordlund, Louise Bergman, Malin Ekholm, Peter Sjöholm och Linus Lång.

  #NiVetIngenting: Tack!

  Projektet tar nu slut och vi vill tacka alla som bidragit.

  I en veckas tid har vi lagt fokus på de ungas virtuella liv, med särskild fokus på de kränkningar som förekommer. Vi har belyst de dåliga sidorna men också lyft fram allt det fina med webben. Nu vill vi tacka alla de ungdomar som delat med sig av sin expertis!

 • Banombudsman Tuomas Kurttila med #NiVetIngenting-stämpel

  Barnombudsmannen avråder moralpanik om sociala medier

  Tuomas Kurttila tror mer på engagerade vuxna än på förbud.

  Barnombudsman Tuomas Kurttila ser mycket gott i att barn finns på sociala medier. Han tror mera på engagerade vuxna än strikta åldersgränser och begränsningar.

 • Linda Fagerudd, skolkurator i Pedersöre, sitter på plastsoffa med #NiVetIngenting i bildens hägra hörn

  Vuxna i skolan: Nätmobbning vanligare men går att tackla

  Vuxna i skolan ska vara lyhörda för att hantera nätmobbning

  Om någon blir trakasserad eller utsatt för hat på nätet, är det i skolan det kan bubbla upp till ytan. Det gäller att ha en öppen atmosfär och goda förhållanden för att kunna tackla problem med till exempel nätmobbning. Det säger Linda Fagerudd som är kurator i Pedersöre.

 • Rektor Anna Magnusson, Tullgårdsskolan i Stockholm, står vid gul vägg med #nivetingenting i hörnet

  Stockholmsskola har koll på näthatet

  Trygghetsenkät hjälper Stockholmsskola hantera nätmobbning

  På Tullgårdsskolan i Stockholm förekommer ytterst lite nätmobbning och nättrakasserier. Det säger skolans rektor, Anna Magnusson, utan att tveka. Varje månad svarar elever på en enkät med frågor om bland annat nätmobbning. Framkommer det problem tar personalen på skolan genast tag i saken.

 • Händer som skriver på en keyboard

  Föräldrar: Vi måste se oss i spegeln

  Vuxna kan inte heller bete sig på sociala medier

  Folk skriver ju vad som helst på Facebook nuförtiden, med namn och bild under, säger Ida Fellman. Och då handlar det om fullvuxna människor!

 • Sociala medier-test

  Testa: Tänker du som en tonåring?

  Bedöm fem situationer och se om 350 tonåringar tänker lika.

  Bedöm fem situationer på sociala medier och svara om någon har gått för långt. Med Svenska Yles test kan du sedan jämföra dig med 350 högstadieelever. Gör du samma bedömningar som tonåringarna?

 • En telefon fotograferar en lapp med texten "hora"

  Blivande läraren: Vi vuxna måste hänga med!

  Mobbning via mobilen är snabb och skoningslös.

  Dagens mobbningsoffer har ingen frizon. Plågoandarna finns ständigt en armlängd bort - i smarttelefonen. De vuxna måste försöka hänga med.

 • Jurist Thomas Sundell på Regionförvaltningsverket i Vasa sitter i föreläsningssal

  Mobilförbud ingen lösning på nätmobbning

  Lagen ger inte skolor rätt att förbjuda mobiler

  Skolan har en skyldighet att erbjuda en trygg miljö och aktivt förebygga mobbning, också nätmobbning. Men att förbjuda användningen av mobiler är inte okej, säger Thomas Sundell på Regionförvaltningsverket.

 • Skolkurator Åsa Carlsson från Vasa övningsskola och Sarah Storm från Folkhälsan.

  Föräldrar ska lära barnen visa respekt på nätet

  Föräldrar behöver inte förstå alla appar.

  Föräldrar behöver inte förstå alla appar. I slutändan handlar det om att lära barnen hur man beter sig i sociala relationer för att minska på nätkränkningarna.

 • Tre redaktörer diskuterar i en soffa.

  Här snackar vi näthat på riktigt

  Det som en del skriver på nätet fast i en verklig situation.

  I vissa hörn av webben är vädret alltid detsamma: ett konstant hagel av elakheter och svordomar - åt alla håll. Tänk om vi skulle prata likadant öga mot öga? Sagt och gjort, här snackar vi riktigt näthat. Observera att videon innehåller ett grovt språk som inte passar alla tittare.

 • Pia Bussman, Melissa Ekström och Dinah Ahl.

  Alla har rätt att trivas på sociala medier

  Gymnasieelever i Ekenäs skapade trivselregler för nätet.

  Man ska tänka efter mera då man rör sig på sociala medier, inte mindre. Därför har elever vid Ekenäs gymnasium arbetat fram trivselregler för hur man ska bete sig respektfullt. Nu hoppas de att principerna sprider sig till andra skolor.

 • FSS viceordförande Rebecca Olin

  “Diskutera näthatet redan då barnen är små”

  Olin: Ta upp problemen innan de går med på sociala medier.

  Näthat och kränkningar en del av flera ungdomars vardag på sociala medier. Enligt Rebecca Olin, viceordförande för Finlands svenska skolungdomsförbund, borde problemen tas upp redan innan barnen skaffar sina första konton.

 • Maria Peräsalo undersökte hur barn ser på nätmobbning i sin magisteravhandling.

  Nätmobbning upplevs annorlunda

  Sjätteklassare skakar av sig nätmobbningen.

  De sjätteklassare som Maria Peräsalo intervjuat i sin magisteravhandling tar inte lika hårt på nätmobbning som den som sker utanför skärmarna.

 • Tonåringar berättar om nätmobbning

  Hot, hat och öknamn

  Över hälften av tonåringarna har varit med om näthat.

  Vi frågade över trehundra tonåringar på olika håll i Svenskfinland om hur det näthat de mött sett ut. Kränkningarna rör sig om allt från regelrätta dödshot till konflikter med kompisar.

 • Infografik över enkätsvar

  Var tredje förälder vet ingenting

  Yles enkät visar: Nätmobbning vardag i våra högstadier.

  Hälften av tonåringarna har blivit utsatta för kränkningar på nätet men nästan ingen vände sig till en vuxen – det visar Svenska Yles enkät som över 350 finlandssvenska tonåringar svarat på.

 • Överkonstapel Mikael Appel #NiVetIngenting

  Näthat kan i värsta fall ge fängelse

  Skriver man näthat kan det ge böter eller bli en fängelsedom

  Nätmobbning och nättrakasserier blir allt vanligare. Antalet polisanmälningar ökar också, men allt kommer inte till polisens kännedom. Mörkertalet är stort, säger Mikael Appel, överkonstapel på polisen i Vasa.

 • Instagramstjärnan Benjamin Peltonen.

  Benjamin: Näthatare har ett tråkigt liv

  Benjamin hinner inte bry sig om näthatare nuförtiden.

  Med fansen kommer också hatarna. Artisten Benjamin vet. - I början kommer jag ihåg att jag tog åt mig av vissa kommentarer, nu hinner jag inte längre göra det, säger han.

 • En tjej tittar på Instagram på sin telefon.

  "Jag fick massor med hat"

  Kan sociala medier förändra ditt liv?

  Ofta tänker man på sociala medier som en bra kommunikationskälla, men det kan vara annat än det för många.

 • En pratbubbla med texten "Hjälp"

  Här kan du få hjälp

  Vi listar vart du kan vända dig och vilket stöd som finns.

  Om du har blivit utsatt för trakasserier eller mobbning på nätet finns det många alternativ för att få hjälp.. Här har vi sammanfattat hur du kan gå till väga.

 • Peter Sjöholm

  Peter Sjöholm: Varför granska ungdomarnas webbvärld?

  Språket är rått och andra övertramp förekommer också.

  Hur mycket ska barn stå ut med är en fråga som vi ställt oss flera gånger längs med förberedelserna av Yle-satsningen #NiVetIngenting. Det förekommer övertramp på smarttelefonerna och atmosfären kan vara ytterst rå.

 • Flicka som håller i telefon

  #NiVetIngenting - Vad händer riktigt på webben och apparna?

  Yle granskar trakasserier och näthat 19-25.10.

  #NiVetIngenting är en Yle-granskning som pågår 19-25.10. Fokusen ligger på de ungas liv på nätet och i telefonapparna; en värld där det förekommer trakasserier och som många vuxna har en dålig koll på.

 • Tommy Nordlund, Louise Bergman, Malin Ekholm, Peter Sjöholm och Linus Lång.

  Vi gör #NiVetIngenting

  Läs hur du kan kontakta oss.

  Vi är ett team på fem reportrar som jobbar med #NiVetIngenting. Här kan du läsa mera om oss och hur du ska kontakta oss.