Hoppa till huvudinnehåll

Inga nya besvär mot spaplanerna i Hangö

En bild över den plats där Hangö kunde få ett nytt hotell.
Fabriksudden står ännu tom i Hangö, men snart kommer där att börja byggas ifall Regatta Resort förverkligar sina planer. Alla lagliga hinder har röjts undan. En bild över den plats där Hangö kunde få ett nytt hotell. Bild: yle/Petra Thilman grand hoteltomten i hangö

Det ändrade bygglovet för spabygget på Fabriksudden i Hangö har vunnit laga kraft. Ingen har besvärat sig mot Helsingfors förvaltningsdomstols beslut i ärendet, uppger Hangö stads kanslichef Jussi-Pekka Jutila.

Det var i början av september som Helsingfors förvaltningsdomstol uppgav att man inte ens hade behandlat besvären från företaget Ruber och en privatperson eftersom de två besvärsställarna enligt domstolen inte hade besvärsrätt.

Besvärsställarna hade ändå en möjlighet att vända sig till Högsta förvaltningsdomstolen och ansöka om besvärsrätt där, men det har ingen gjort.

Domen från Helsingfors förvaltningsdomstol står alltså fast.

Klart för byggstart

Det var för ett år sedan som Hangö stad beviljade ett ändrat bygglov för projektet på Fabriksudden.

Enligt det ändrade lovet får det byggas en spabyggnad på drygt 2 000 kvadratmeter på Fabriksudden. Dessutom finns det plats för tre inkvarteringsbyggnader med sammanlagt 42 lägenheter.

Dessutom blir det kvar 1 500 kvadratmeter byggrätt för ett hotell, som Regatta Resorts lovar bygga senare.

Det är företaget Regatta Resorts som vill bygga på Fabriksudden. Företagets vd Risto Kyhälä uppger att man riktar in sig på byggstart i november i år.

Det har beräknats att det tar 12 månader att bygga spaet medan bostäderna tar 18 månader i anspråk.

Målet har åtminstone tidigare varit att öppna spaet vid årsskiftet 2016-2017 medan semesterbostäderna står klara sommaren 2017.

Tillfällig väg till simhuset

Hangö stad kommer att bygga en tillfällig väg till simhuset på Fabriksudden.

Vägen användas under tiden som Regatta Resorts bygger spa och bostäder på området.

Simhuset kan användas normalt under hela byggnadsprocessen. Det kommer vara möjligt att köra bil ända fram till simhuset.

Miljönämnden i Hangö beslutade om den tillfälliga vägen på sitt möte i går (14.10).

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland