Hoppa till huvudinnehåll

Nytt gasrör slutet för Baltikums beroende av rysk gas

Estlands, Lettlands, Litauens, Polens och EU-kommissionens ledare vid avtalsceremonin för den nya gasledningen mellan Polen och Litauien.
Estlands, Lettlands, Litauens, Polens och EU-kommissionens ledare gläder sig över den nya ledningen. Estlands, Lettlands, Litauens, Polens och EU-kommissionens ledare vid avtalsceremonin för den nya gasledningen mellan Polen och Litauien. Bild: EPA/OLIVIER HOSLET ewa kopacz

Ett avtal om finansieringen av den nya baltiska gasledningen slöts på torsdagen i Bryssel. Det här innebär slutet för de baltiska ländernas beroende av rysk gas.

Den 534 kilometer långa ledningen mellan Polen och Litauen förenar för första gången de baltiska länderna med centrala Europas gasnät. Enligt kommissionen kommer ledningen att få ett slut på de baltiska ländernas isolering och deras beroende av rysk gas.

Den nya ledningen beräknas kosta 558 miljoner euro. EU kommer att stå för 295 miljoner och Polen bidrar med 120 miljoner.

Projektet väntas vara klart i slutet av 2019.

– Det är inte bara en fråga om ekonomi, utan också om säkerhet, sade Estlands premiärminister Taavi Rõivas då avtalet slöts.

Finland och Estland lämnade på onsdagen in en ansökan till EU angående finansiering för Balticconnector-projektet som ska förbinda de finländska och estniska gasmarknaderna med varandra. Om gasrörsprojektet blir verklighet kommer också Finland att få en fast förbindelse med Europas gasmarknad.

De baltiska länderna har försökt minska på sitt beroende av rysk gas också med hjälp av flytande naturgas LNG. I Klaipeda i Litauen finns en LNG-terminal där flytande naturgas omvandlas till gas.

Läs också