Hoppa till huvudinnehåll

Sheriffen som blev företagare

Amir Kheder.
Amir Kheder poserar stolt i Sherif Cars garage. Amir Kheder. Bild: Yle / Mattias Simonsen sherif cars

Amir Kheders familj kom till Finland 1998 som asylsökande och nio år senare hade de grundat en bilfirma i Österås i Åbo. För honom fanns det egentligen inget annat alternativ än att bli företagare.

Amir och hans familj flydde kriget i Irak år 1991. Först landade familjen i Syrien och fick sedan asyl i Finland och Tavastehus sju år senare.

- 2003 flyttade vi till Åbo. 2007 inledde jag mina studier i Reso yrkesinstitut och 2010 började jag studera till biltekniksingenjör på Åbo yrkeshögskola och blev färdig nu i vår, berättar Amir.

Samma år som Amir började skolan i Reso grundade pappan bilfirman Sherif Cars, som i dagens läge har fyra anställda på två olika orter.

- Min far ansåg att det behövdes en bilfirma i Österås. Vi är en välkänd släkt i Irak och speciellt i min hemort. Så därifrån kommer namnet Sherif Cars - sheriffens bilar.

Allt mer populärt att starta eget

Som man redan förespråkar från NTM-centralen tog också familjen Kheder sina egna händer i bruk och blev företagare. Enligt Amir fanns det inga andra alternativ.

- Min far var företagare i Irak och i Syrien. Vi är alla fascinerade av att betjäna människor på vårt eget sätt. Det är vi också kända för nu.

Sherif Cars verkstad
Däckbyten är aktuella då Yle Åboland besöker Sherif Cars verkstad. Sherif Cars verkstad Bild: Yle / Mattias Simonsen bilgarage

Trots de många skräckhistorierna om den finska byråkratin upplevde familjen Kheder inga problem då de grundade företaget.

- Den officiella sidan var mycket enkel. Vi visste vad vi ville göra och vem vi ville betjäna så det var riktigt lätt att starta företaget.

Mot toppen med en passion för sitt arbete

Att valet föll på bilbranschen var inte en överraskning.

- Min far hade erfarenhet från bilbranschen från Irak och själv jobbade jag här vid sidan om studierna. Jag kunde utnyttja den teori som jag lärde mig i skolan. Och visst hjälpte erfarenheten i firman att odla fram en passion för mitt jobb.

- Vid sidan om jobbet och studierna utbildade jag mig också i alla möjliga andra saker som kunde främja företaget.

"Svårt att hitta jobb"

Amir berättar att det blir allt vanligare att invandrare bestämmer sig för att bli egenföretagare istället för arbetstagare. Orsakerna är många.

Sherif Cars säljer begagnade bilar.
Sherif Cars säljer även begagnade bilar. Sherif Cars säljer begagnade bilar. Bild: Yle / Mattias Simonsen land rover

- De flesta som blir företagare när de kommer till Finland är lite äldre, då det är väldigt svårt att hitta jobb hos någon som redan är etablerad. Äldre invandrare saknar ofta språkliga kunskaper. Man kan vara riktigt bra på det man gör, men bara inte ha ett diplom eller betyg som bevisar vad man går för.

- Sedan tycker jag personligen att invandrare från Mellanöstern ofta vill göra sitt arbete på sitt eget sätt. Till exempel kundservicen är på en helt annan nivå än i stora företag. Man vill helt enkelt bevisa sina kunskaper.

Inga illusioner

Livet som företagare med invandrarbakgrund är ändå inte bara en dans på rosor. Enligt Amir tror många att inkomsterna är mycket högre än vad verkligheten är.

- Utgångsläget för företagare i Finland är nog att man inte blir rik på sitt jobb. Naturligtvis kan man börja tjäna mera pengar i det långa loppet men det kräver ambition. Man måste dessutom ha något konkret och originellt som man bjuder på.

- Att vara företagare är ett tungt jobb, man måste fokusera på flera saker och hela tiden fortbilda sig. Det räcker inte mer med att man känner den egna branschen.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland