Hoppa till huvudinnehåll

Svängig finlandssvensk rap i Söndagsöppet

Många menar att Duckräpp med Pale och Wille från 1988 är den första raplåten på finlandssvenska. Men redan 1987 kom en låt som tangerar rap-musik. I alla fall i titeln "New York Rap".

Vi beger oss till New York City i Söndagsöppet. Där Niklas Rosström tillsammans med sina vänner framför "New York Rap". Låten innehåller graffiti, svängiga blåssolon, breakdance och NY-kulisser.

Jajamen, I'm new in town, can you tell me hej what's going on!― Niklas Rosström i New York Rap

Så mycket rap eller funk hittas kanske inte i låten. Niklas Rosström sjunger på svengelska i schlagerstil med några pratsekvenser.

Wille Wilenius försöker rappa och kanske låta som i Sugar Hill Gangs "Rappers Delight" (en av de första raplåtarna, den kom 1979). Till sist får Wille alla med sig i svängig skuttdans och skrikrap.

Man kan inte tro att Niklas Rosström är från Ekenäs, när han börjar så världsvant med "New York Rap", menar Benny Törnroos. I sången finns ju alla hip hopens element. Benny undrar om Rosström känner för den här sortens kultur.

Jo, nu svänger det om viss rap, och graffiti kan ju vara trevligt, säger Niklas Rosström. Så insatt är han inte, men han tror att rappen kommer från Amerika och att den fötts bland svarta människor. De brukar vara rytmiska när de sjunger.

Den typens musik har inte gjorts i Finland förr, och Rosström kände för att göra en svängig raplåt. Ja det märks nog, sammanfattar Benny.

Musik och underhållning

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet