Hoppa till huvudinnehåll

SVT: Hundratals asylsökande barn försvunna

Asylsökande på tågstationen i Düsseldorf på väg norrut.
Asylsökande på väg norrut med tåg via Tyskland. Asylsökande på tågstationen i Düsseldorf på väg norrut. Bild: EPA/MAJA HITJI asylsökande

I Trelleborg i södra Sverige har hundratals minderåriga asylsökande försvunnit från de härbärgen för ensamkommande barn de bott i, rapporterar SVT.

Trelleborg är en så kallad ankomstkommun för ensamkommande barn och ska därmed erbjuda härbärge åt barnen i väntan på att de söker asyl hos Migrationsverket i Malmö.

I Malmö är köerna dock så långa att det hittills kunnat dröja över tre veckor innan barnen i Trelleborg kallats dit.

Flera av de ensamkommande barnen tröttnar på att vänta på att få lägga fram sitt ärende hos Migrationsverket och tar sig vidare på eget bevåg.

- Migrationsverket är en propp i systemet. I en kommun på 43 000 invånare kan vi inte härbärgera 1 700 barn inom loppet av några veckor. Vi får öppna nya boenden dag efter dag, säger Trelleborgs kommuns arbetsmarknadschef, Torbjörn Carlsson, till SVT.

400 anmälningar

Enligt uppgifter från SVT har minst hälften av de omkring 1 700 barn och ungdomar som anlänt de senaste veckorna lämnat sina boenden och fortsatt vidare.

Polisen har tagit emot fler än 400 anmälningar om försvunna ensamkommande barn.

Sedan början av september har det öppnats 22 boenden för ensamkommande barn i Trelleborg och 250 personer har anställts för att hjälpa till med deras ärenden.

Enligt uppgifter från SVT rör sig grupper av ensamkommande barn på gatorna i Trelleborg. Flera ungdomar som SVT:s reporter talat med ska ha sagt att de vill ta sig norrut till Göteborg och Stockholm eller vidare till Norge.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes