Hoppa till huvudinnehåll

Synskadade donerar leksaker till skyddshemmet i Borgå

Mjukisdjur till centralsjukhuset i Vasa
Mjukisdjur. Mjukisdjur till centralsjukhuset i Vasa Bild: Yle/Eva-Maria Strömsholm centralsjukhuset

På torsdagen firas den internationella Vita käppens dag. Synskadade i Östnyland uppmärksammar dagen genom att donera mjukisdjur åt skyddshemmet Nuttu. Allt fler familjer har synskadade medlemmar.

Den 15 oktober firas den internationella Vita käppens dag, för att uppmärksamma allmänheten på de utmaningar som synskadade möter i sin omgivning.

Svenska Synskadade i Östnyland uppmärksammar dagen genom att dela ut leksaksdjur åt skyddshemmet Nuttu i Borgå.

Ordförande Jonas Lindström berättar att föreningen alltid har någon verksamhet på Vita käppens dag och under Blindveckan.

– Vi är med i en cancerförening och får varje år mjukisdjur som vi brukar dela ut av dem. Vi har bland annat gett dem till sjukhusets barnavdelning, säger Lindström.

"Vill hjälpa dem som har det sämre"

Han berättar att det egentligen var sekreteraren för Svenska Synskadade i Östnyland som kom på att man kunde donera dem till skyddshemmet Nuttu den här gången.

Nuttus framtidsutsikter har blivit mer osäkra, samtidigt som skyddshemmet till exempel hjälper till med att samla in kläder och annat åt flyktingar som kommer till Borgå.

Lindström är också orolig för hur det ska gå med skyddshemmet då staten tar över verksamheten om två år.

– Synskadade är utsatta men vi tycker att vi har det ganska bra. Vi vill gärna hjälpa dem som har det ännu sämre, säger Lindström.

Viktigt stöda skyddshem

Utsatta grupper i samhället har sällan möjlighet att ekonomiskt hjälpa varandra, men Lindström säger att man kan erbjuda varandra kamratstöd.

– Det finns många familjer med synskadade medlemmar och de synskadade blir allt fler. Därför tycker vi det är på plats att stöda ett skyddshem.

Han säger att det också kan vara familjer med till exempel synskadade barn som söker sig till skyddshemmet.

– Kanske vi i framtiden kan förhandla med Nuttu om att de kan be om hjälp om de råkar ha synskadade klienter, säger Lindström.

Utöver leksaksdonationen har de synskadade i Östnyland inte något annat program under Vita käppens dag. Däremot blir det fler evenemang under Blindveckan i början av november.

Läs också

 • Allt fler i Finland väljer tåget – smidigt och miljövänligt

  Tåg är enklare än flyg, säger passagerare till Svenska Yle.

  Tågtrafiken ökar kraftigt i Finland och intresset för tågresor ser inte ut att minska. Enbart i juli gjordes 1,2 miljoner resor, en ökning med 13 procent. Orsakerna är många, men enligt VR påverkar även klimatdiskussionen. Svenska Yle har pratar med nöjda tågresenärer som bekräftar att smidigheten och miljön får dem att välja tåg.

 • Nya demonstrationer i Hongkong- nu kräver hongkongborna allmän rösträtt

  Demonstranterna ber Storbritannien om hjälp

  Tiotusentals hongkongbor trotsade tidigare idag förbudet att demonstrera och gav sig igen ut på gatorna i Hongkong efter några dagars lugn. Demonstranterna samlades först utanför det brittiska konsulatet för att be Storbritannien hjälpa sin forna koloni.

 • Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

  Hela skolan fuckas upp av en våldtäkt efter en fest.

  Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Nyligen publicerat - Östnyland