Hoppa till huvudinnehåll

Elda rätt i din kakelugn

Timo Nylander har murat ugnar i 45 år. Han vet hur man eldar både ekonomiskt och miljövänligt.

Timo Nylander slänger in en hög ved i sin vackra gamla Arabiakakelugn. Sen täljer han spånor från en tjäradoftande klabb och slänger spånorna ovanpå veden. Han brukar fylla den lilla eldstaden med upp till 2/3 delar ved.

- Tänd allra helst uppifrån, råder han. Och rada inte för tätt. Det är bra om det är luftigt. Då bildas det gaser uppifrån ner och brinner långsammare.

- Kolla att det är drag i ugnen. Om inte, tänd några papper i sotluckan så skorstenen blir lite varm. Då blir det sug i den.

Att elda uppifrån är både ekonomiskt och miljövänligt. Det brinner långsammare och teglen i ugnen värms längre.

Björkved anses i allmänhet vara det bästa, men Timo Nylander tycker det går lika bra med gran och furu.

- Stäng bara de inre ugnsluckorna när du eldar. Reglera spjället så att det brinner lugnt. Det ska inte skallra hårt i ungsluckorna, då brinner det för fort.

På de flesta kakelugnar är det halvvägs som gäller för spjället då det brinner. När det bara är glöd kvar kan man dra igen spjället ytterligare. Och i det läget kan spjället hållas ända tills det inte finns någon glöd kvar längre. Först då kan både spjäll och yttre luckor stängas helt.


Läs också:
Räddningsverket: Elda rätt

Läs också