Hoppa till huvudinnehåll

EU-ledarna vill öka samarbetet med Turkiet

Angela Merkel, David Cameron och Francois Hollande diskuterar under ett toppmöte i Bryssel den 15 oktober 2015.
Angela Merkel, David Cameron och Francois Hollande under toppmötet i Bryssel. Angela Merkel, David Cameron och Francois Hollande diskuterar under ett toppmöte i Bryssel den 15 oktober 2015. Bild: EPA/ALAIN JOCARD hollande

EU:s stats- och regeringschefer har kommit överens om ett omfattande samarbete med Turkiet för att hejda flyktingar från att ta sig in i EU.

- Vår princip är ”more for more” det vill säga att vi hjälper er om ni hjälper oss så enkelt är det, sade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk efter mötet.

Turkiet ställer i sin tur tuffa villkor för att hjälpa EU.

Turkiet har använt över sju miljarder euro till hanteringen av flyktingkrisen och önskar nu tre miljarder euro av EU. Något som EU-ledarna inte kunde lova.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.
Europeiska rådets ordförande Donald Tusk vid en presskonferens efter toppmötet. Europeiska rådets ordförande Donald Tusk. Bild: EPA/OLIVIER HOSLET donald tusk

- Vi förde en lång diskussion om den här summan på tre miljarder euro som Turkiet har lyft fram och vi kom fram till att de här pengarna inte finns. Så något löfte om att ge Turkiet den här summan har vi inte gett, sade statsminister Juha Sipilä (C).

Hittills har EU endast kommit överens om att ge Turkiet 500 miljoner euro.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel sade att EU bör ta sitt ansvar.

- Turkiet har redan satsat närmare sju miljarder euro därför är det rimligt att EU nu skjuter till mer medel de kommande åren, sa Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

EU godkänner visumlättnader

Turkiet har en nyckelroll för att stoppa flyktingströmmarna. Det var också därför EU-ledarna gick med på många av de punkter som Turkiet hade på sin önskelista.

EU-ledarna lovar nu en nystart i förhandlingarna om ett turkiskt EU-medlemskap.

Dessutom går EU med på visumlättnader. Men exakt hurdana lättnader det kan bli frågan om ska man fatta beslut om på våren nästa år.

Det handlar om en motprestation från EU:s sida, men det betyder inte att vi går ifrån grundkriterierna förklarade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

- Vi har kopplat samman Turkiets insats med att hjälpa EU i flyktingfrågan och frågan om visumlättnader.

Flyktingmottagandet haltar

Torsdagens toppmöte avslutades efter midnatt. Det var det fjärde toppmötet om flyktingkrisen under det senaste halvåret. Men några stora framsteg togs inte.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Sveriges statsminister Stefan Löfven.
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Sveriges statsminister Stefan Löfven. EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Sveriges statsminister Stefan Löfven. Bild: EPA/OLIVIER HOSLET stefan löfven

Till exempel kom EU-ledarna ingen vart i frågan om ett permanent system för att omfördela flyktingar.

Sveriges statsminister Stefan Löfven som drivit frågan var besviken.

- Det duger inte med tillfälliga lösningar, det duger inte med att några länder tar ansvar utan nu bör alla länder ta ansvar och då behövs en permanent lösning, dundrade Stefan Löfven.

Ett bestående avtal inte inom räckhåll

Men inte heller den här gången fick Sveriges krav gehör. Ett avtal om en permanent omfördelningsmekanism är fortfarande långt borta. Många länder ställer sig fortfarande på tvären.

EU-ledarna kunde endast enas om att diskussionerna om en permanent omfördelningsmekanism ska fortsätta.

Finlands regering har tidigare motsatt sig bindande kvoter men inför toppmötet sade statsminister Juha Sipilä att någon form av permanent mekanism kan behövas för att få ordning på flyktingsituationen.

Asylsökande väntar på att bli registrerade på ön Lesbos i Grekland.
Flyktingar väntar på att bli registrerade på ön Lesbos i Grekland. Asylsökande väntar på att bli registrerade på ön Lesbos i Grekland. Bild: EPA/YANNIS KOLESIDIS lesbos

Sipilä sade efter mötet att man först måste få mottagningscentralerna de så kallade ”hot-spots” att fungera i Italien och Grekland och först efter det kan man börja diskutera en permanent lösning.

- Vi gick noggrant igenom hur dessa mottagningscentraler ska fungera och vad deras funktion egentligen är. Det fanns lite olika uppfattningar om det här bland medlemsländerna.

Läs också