Hoppa till huvudinnehåll

Före detta bostadslös: Ett eget hem betyder allt

Ung hemlös
Personen på bilden har ingenting med texten att göra Ung hemlös Bild: Yle/Lone Widestam hemlös

Missbruk, våld, droger och depression. Det var Iidas vardag. För ett halvt år sedan fick hon äntligen en egen bostad. Då förändrades allt.

- Jag skämdes över min egen existens. Den känslan är den starkaste jag nånsin har upplevt.

Vi stämmer träff i en tom lägenhet. Vi kallar henne för Iida men hon heter egentligen något annat. Hon vill vara anonym. Har du en gång varit bostadslös är det en stämpel du får bära med dig resten av livet. Iida är först tveksam till intervjun, men bestämmer sig sedan för att berätta sin historia. Hon vill berätta för andra att det finns hopp.

Det är svårt att berätta. Det skulle vara lättare att förtränga.

- Jag ville inte ens berätta för mina allra bästa vänner hur jag mådde och att jag inte hade en egen bostad.

Jag ville bara rulla ihop mig till en boll och gråta.

Mina kompisar hade allting i skick, berättar Iida, därför var det extra svårt för mig.

- Jag kände mig underlägsen och var ibland avundsjuk på dem.

Iida sov ibland på en madrass hos kompisar och hoppades att de skulle bjuda på mat, kanske också rusmedel.

Hon stannar upp i berättelsen och tårarna rinner längs med kinderna. Blicken och huvudet sjunker ner mot bröstet, hon andas tungt och rösten faller sönder. Hon beskriver känslor som ingen borde få ha. Men hon har bestämt sig. Hon vill fortsätta berätta sin historia. Hon vill berätta för andra i liknande situationer att det finns hopp.

Nu vill man hitta en lösning

Det finns just nu nästan 10 000 bostadslösa runtom i Finland. Var fjärde är under 25 år. För att få bot på bostadslösheten bland unga startades ett statligt projekt för att hitta konkreta lösningar. Förbundet för ungdomsbostäder (Nuorisoasuntoliitto - NAL) förverkligar projektet.

- Vi pratar om ett stort problem, säger projektledare Jyrki Malinen. Ett problem som måste diskuteras mer i samhället.

Ung bostadslös
Ung bostadslös Bild: Yle/Lone Widestam hemlös

Malinen säger att det för att avhjälpa situationen borde finnas fler bostäder för unga till ett rimligt pris, kommunen och hyresvärdar måste samarbeta, och de unga ska lättare få tillgång till handledning.

- Det räcker inte att vi ger dem en lägenhet, vi måste också lära dem hur de ska bo och sköta om lägenheten, säger Malinen.

”Jag ville rymma”

- Jag har flera gånger känt att jag inte längre vill ha det så här, berättar Iida. Jag mådde jätteilla. Det värsta var kanske att jag inte klarade av att berätta hur illa jag mådde.

Iidas liv har varit en berg- och dalbana. Hennes pappa har varit våldsam mot henne ända sedan hon var liten. Men det är ändå ingenting mot hur våldsam hennes pojkvän var och hur han behandlade henne.

Jag använde droger för jag kände mig tom - något fattades mig. Jag kände mig inte som en människa.

- Jag försökte rymma flera gånger. Jag ville rymma från situationen och jag ville rymma från mina känslor. Men istället började jag använda droger. Det var lättare.

Knepigt utan bostad

Det är oftast flera olika saker som leder till att situationen blir så illa att man blir bostadslös.

Föräldraskapet är inte som förr, dagens föräldrar har det svårare då de själva har fått en friare uppfostran, säger Mikael Lökfors som är servicehandledare för unga i Borgå. Dessutom krävs det mer av unga idag, det finns ekonomiska problem, missbruk och somliga är så deprimerade att de inte orkar söka hjälp.

- Utan bostad är det jobbigt att få allt annat att fungera, säger Lökfors. Man kan varken studera eller jobba utan tänker bara på var man ska sova nästa natt.

Problem redan i barndomen

- Jag har länge hyst agg mot pappa, berättar Iida. Men också mot mamma. Jag är livrädd för fulla människor. Om jag ser pappa full blir jag rädd.

Samtidigt brister rösten totalt. Stora tårar rinner med fart nedför båda kinderna. Iida samlar sig igen en gång. Men nu pratar hon inte längre i jag-form.

- Om ens egna föräldrar inte känner av sitt barns ångest, då kan man inte heller berätta för dem hur man mår. De tar en inte på allvar. Det är pinsamt om man inte kan sköta sina egna känslor. Man kan inte vara mammas och pappas flicka och bara gå hem. Stoltheten är för stor.

Igen en gång faller tårarna. Hon torkar snoret med skjortärmen.

Beslut som kräver styrka

- Jag visste inte att det fanns hjälp, säger Iida. Jag tänkte också att jag inte behöver hjälp och så flyttade jag problemet framåt.

Till sist bestämde sig Iida för att nu får det räcka.

- Nu lämnar jag det här förhållandet.

Det betydde också ett liv utan en egen bostad.

Ung bostadslös
Ung bostadslös Bild: Yle/Lone Widestam hemlös

- Det känns redan bättre, jag börjar lita på människor igen och jag har en smula bättre självförtroende.

För ett år sedan fick Iida en personlig handledare.

- Det var det bästa som kunde hända mig. Personen tvingade mig att prata om det som hänt mig. Att en man tvingade mig att prata om det som hänt och prata om sådant som jag aldrig har kunnat berätta för någon tidigare har gjort att jag sakta men säkert börjar lita på män igen. Förhållandet till min pappa har också blivit lite bättre. Jag känner mig lite mer som en människa igen.

Lönlös jakt

- Vi försöker hitta de bostadslösa, vilket inte alltid är så lätt, berättar Mikael Lökfors. Då vi väl har hittat någon som är utan bostad så hjälper vi till med att få tillbaka självförtroende och vi ger stöd.

Lökfors och hans kolleger hjälper också till med praktiska saker såsom att hitta lägenhet, skola, hjälp i hemmet och att betala räkningar.

- Systemet fungerar om du själv vet vad du har rätt till, säger Iida. Man måste kräva hjälp, ingen bjuder det åt en.

Det var sist och slutligen Iidas föräldrar som ringde till socialbyrån och frågade om hon kan få hjälp. Det lyckades men det tog ett halvt år.

- Men innan dess måste man själv ha bestämt sig, säger Iida. Annars blir man kvar på botten. Självmordstankarna kommer lätt krypande. Det skulle vara lättast, men å andra sidan har jag aldrig tyckt om lätta lösningar.

Framtidstro

Nu har Iida en egen dörr som hon kan stänga.

- Jag kan göra vad jag vill. Ingen städar mitt kladd, utan det är mitt eget kladd. Jag är obeskrivligt lycklig. Jag kan aldrig gå tillbaka till hur jag hade det.

Egen bostad betyder en egen trygg plats. Här får jag kraft.

Nu rinner lyckotårarna.

- Köket är viktigast. Det är husets hjärta. Jag har en känsla av att jag kan klara av vad som helst. Med en egen bostad finns det inga gränser.

De bostadslösas natt uppmärksammas runtom i Finland den 17 oktober.

Läs också