Hoppa till huvudinnehåll

Stormossen pressar fram bättre sortering

Kärl i ett köksskåp för olika typer av sopor.
Stormossen hoppas att också egnahemshusägare börjar sortera bioavfall. Kärl i ett köksskåp för olika typer av sopor. Bild: Yle/Pia Santonen Sopor,avfallssortering,sortera

Det blir mycket dyrare att lämna brännbart och osorterat avfall på Stormossen från årsskiftet. Samtidigt sänks avgifterna för biologiska sopor kraftigt.

Vasaregionens avfallsnämnd håller möte nästa tisdag. Inför mötet föreslår Stormossens styrelse en märkbar förändring i avgifterna för de sopor som lämnas där.

Enligt förslaget till nämnden ska avfallsavgiften för bioavfall sänkas med 25 procent. Ett ton kommer efter årsskiftet att kosta 76 euro per ton.

I samma veva föreslår man att avgiften för brännbart avfall höjs med 8,5 procent.

Problem med dålig sortering

Det här föreslår man för att få folk att sortera bättre.

- Det är fortfarande ett problem med bioavfall som sätts i kärlet för brännbart avfall. Mellan 15 och 20 procent av det brännbara avfallet är egentligen bioavfall, säger Leif Åkers, vd på Stormossen.

Leif Åkers
Leif Åkers. Leif Åkers Bild: Yle/Jukka Tyni åkers

Via avfallstransportörernas taxor

Förändringen kommer att ske indirekt och påverkar i första hand avfallstransportörerna.

- Vi hoppas förstås att det här kommer att synas hos slutkunderna, alltså hos de som orsakar avfallet, säger Leif Åkers.

Han tillägger att avfallsnämnden, som är tillsynsmyndighet, kommer att följa utvecklingen noga efter att de nya avgifterna införts - vilket i och för sig inte är självklart.

Men Åkers menar att det finns en stor samstämmighet kring saken och Stormossen gick ut med ett pressmeddelande redan innan nämnden har behandlat frågan.

Biogasbussar på gång

På sikt vill Stormossen ha mer biomassa eftersom det är tänkt att stadsbussarna i Vasa ska börja drivas av den biogas som produceras vid Stormossen av de biologiska soporna.

Hoppas få med fler egnahemshus

I dagsläget finns det inom Stormossens område inget krav att sortera biosopor skilt för de som bor i egnahemshus.

- Men vi hoppas att de här ändrade avgifterna också blir incitament för egnahemshusägare att byta avfallsbolag till sådana som kan erbjuda flerkärlstömning, säger Leif Åkers.

Läs också