Hoppa till huvudinnehåll

Tsarbarnens begravning fördröjs återigen

Tsarfamiljen 1913. Fr.v. Olga, Maria, Nikolaj II, Aleksandra, Anastasija, Aleksej och Tatjana.
Tsarfamiljen 1913. Fr.v. Olga, Maria, Nikolaj II, Aleksandra, Anastasija, Aleksej och Tatjana. Tsarfamiljen 1913. Fr.v. Olga, Maria, Nikolaj II, Aleksandra, Anastasija, Aleksej och Tatjana. Bild: Studio Levitsky 1913 (Public Domain) tsar nikolaj ii

På söndag var det tänkt att kvarlevorna efter tsar Nikolaj II:s barn Aleksej och Maria äntligen skulle begravas i S:t Petersburg. Men nu kräver den rysk-ortodoxa kyrkan en ny utredning.

Kvarlevorna efter den ryska tronarvingen Aleksej och hans syster Maria hittades på en åker utanför Jekaterinburg år 2007. Sedan dess har skeletten legat i ett statligt arkiv i Moskva.

Nikolaj II och hela hans familj avrättades av kommunisterna år 1918.

En statlig kommitté har i flera år genomfört skrupulösa DNA-analyser och för en månad sen kom slutrapporten: kvarlevorna är äkta.

Den ryska regeringen föreslog därför att en begravning arrangeras i Peter-Paulkatedralen i S:t Petersburg den 18 oktober. Här ligger de övriga familjemedlemmarna begravna sen 1998.

Peter-Paulkatedralen i Sankt Petersburg.
Peter-Paulkatedralen. Peter-Paulkatedralen i Sankt Petersburg. Bild: Wikimedia Commons / Sailko peter-paulkatedralen

Men den rysk-ortodoxa kyrkan vill inte godkänna planerna och kräver istället nya analyser.

Kyrkan godkänner heller inte äktheten hos de övriga familjemedlemmarnas kvarlevor, trots en utförlig analys av både ryska och utländska experter.

Under begravningsceremonin 1998 vägrade patriark Aleksej II delta.

– Kyrkan hade ingen insyn i den utredning som gjordes under 90-talet, förklarar kyrkans talesman Vsevolod Tjaplin. Samma problem gäller för den senaste rapporten.

Den rysk-ortodoxa kyrkan har helgonförklarat Nikolaj II och hans familj.

Troende i Moskva minns mordet på tsar Nikolaj II.
Troende i Moskva bad för tsar Nikolaj II i juli 2001 på årsdagen av mordet på honom. Han och familjen hade helgonförklarats året innan. Troende i Moskva minns mordet på tsar Nikolaj II. Bild: EPA/YURI KADOBNOV nikolaj ii

– Det största ansvaret i den här frågan bärs därför av kyrkan, säger Tjaplin. Vi har inte råd att göra det minsta lilla misstag.

Rykten om amerikansk inblandning

Tsarsläkten Romanov har varit splittrad i frågan det senaste decenniet.

Vissa menar att skeletten borde ha begravts för länge sen, men att man i dagens läge måste ta i beaktande kyrkans åsikt på ett helt annat sätt än för femton år sen.

En annan del av familjen har hållit samma skeptiska linje som den rysk-ortodoxa kyrkan.

– Vi har inget emot den nya undersökningen, säger Aleksandr Zakatov som för familjens talan i Moskva. Det här görs för att äntligen hitta sanningen och sätta punkt för en viktig diskussion i det moderna Ryssland.

Envisa rykten har också försvårat arbetet.

– Påståendena om att amerikanska Pentagon skulle ha manipulerat resultaten är bara löjliga, sade familjens talesman i S:t Petersburg Ivan Artsisjevskij.

Gravarna öppnades för nya prov på tsaren

Myndigheterna har gått med på en ny undersökning där kyrkan deltar. För några veckor sen öppnades gravarna i katedralen för att experter skulle kunna ta nya prov.

På plats fanns även biskopar och präster.

Man tog prov av både Nikolaj II och hans hustru Aleksandra. Proven ska nu jämföras med Aleksandras syster Elisabet, vars grav finns i Jerusalem.

Dessutom ska man jämföra med det blod som fanns på Aleksandr II:s rock när tsaren sprängdes i luften år 1881.

Tsar Alexander II:s staty på Senatstorget i Helsingfors.
Tsar Alexander (Aleksandr) II:s staty på Senatstorget i Helsingfors. Han var farfar till Nikolaj II. Tsar Alexander II:s staty på Senatstorget i Helsingfors. Bild: Ralf Roletschek. tsar alexander ii

Rapporten är klar inom en månad.

– Från myndighetshåll är vi övertygade om äktheten i de tidigare undersökningarna, den här nya görs bara på kyrkans initiativ, konstaterar åklagarens talesman Vladimir Markin.

– Ifall kyrkans undersökning genomförs ärligt och korrekt är jag övertygad om att resultatet kommer att överensstämma med de tidigare analyserna, menar Artsisjevskij.

Brutal massaker

Det var natten till den 17 juli år 1918 som kommunisterna lät avrätta tsar Nikolaj II, hans hustru Aleksandra och de fem barnen Olga, Tatjana, Anastasija, Maria och Aleksej.

Massakern ägde rum i en källare i ett köpmanshus i staden Jekaterinburg. Kropparna dumpades i en skog strax utanför staden.

Ipatjevhuset i Jekaterinburg (Sverdlovsk) där tsarfamiljen mördades 1918.
Huset i Jekaterinburg där tsarfamiljen mördades. Bild från 1928, tio år efteråt Ipatjevhuset i Jekaterinburg (Sverdlovsk) där tsarfamiljen mördades 1918. nikolaj ii

Kommunisterna var måna om att röja undan liken. Man körde kropparna till ett gruvschakt utanför staden där de kastades ner.

Följande dag flyttades liken till en åker. Kommunisterna hällde svavelsyra och fotogen över kropparna och tände på.

Kvarlevorna av Nikolaj II, hustrun Aleksandra och tre av barnen hittades i början av 90-talet.

Aleksejs och Marias kroppar upptäcktes först femton år senare, 70 meter från den övriga familjen.