Hoppa till huvudinnehåll

6 sätt att få batteriet på mobilen att hålla längre

Mobiltelefon
Mobiltelefon Bild: Jan Vašek mobiltelefon

Moderna mobiler förbrukar massvis med energi. En effektiv processor, trådlösa förbindelser, öppna applikationer och en stor pekskärm använder upp så mycket energi att telefonens batteri i hårt bruk kan bli tomt på en dag.

Det här beror framför allt på att batteriteknologin inte har utvecklats enligt Moores lag, vilket de andra telefondelarna har gjort. Samtidigt har telefonerna gjorts allt tunnare och lättare.

Hur kan man då spara på batteriet? Här följer några tips för mer sparsam mobilanvändning.

När man installerar fler program på telefonen blir också egenskaperna som äter upp batteriet fler.

1. Ta reda på vad applikationen gör

En del egenskaper i mobiltelefonerna är förinställda att vara på, eftersom tillverkaren antar att de kan vara till nytta för användaren. De här förbrukar också batteriet. Det är bra att komma ihåg att det inte bara är en egenskap som förbrukar batteriet, utan att många små saker påverkar batteriets livslängd. När man installerar fler program på telefonen blir också egenskaperna som äter upp batteriet fler. Lösningen är att gå in i telefonens inställningar.

bakgrundsuppdatering inställningar iphone
Det går också att ställa in uppdateringen applikationsvis. bakgrundsuppdatering inställningar iphone bakgrundsuppdatering

Många mobilanvändare märker till exempel inte att vissa applikationer konstant är i beredskap att uppdateras. Många applikationer tillverkas så att de uppdateras i bakgrunden, för att användaren hela tiden ska ha en uppdaterad version att tillgå. Samtidigt förbrukar uppdaterandet en hel massa energi i onödan.

Med till exempel Ios 8 kan den här inställningen stängas av i Inställningar - Allmänt - Bakgrundsuppdatering. Man kan också ställa in uppdateringen applikationsvis.

2. Avgränsa notiser och sökningar

Applikationerna skickar notiser om nyheter, meddelanden och en massa annat och det förbrukar energi, eftersom telefonen måste arbeta aktivt på radiovågor. Kan någon applikation vara utan att berätta vad den gör, sparar man energi.

Notifikationer på iPhone
Med Ios 8 kan man ställa in notiser och meddelanden i Inställningar - Notiser. Notifikationer på iPhone notifikationer

Med många Android-telefoner går det att definiera vilka egenskaper som inte används vid en viss tidpunkt. Till exempel kan man stänga av ljussignaler och notiser när arbetsdagen tar slut. Inställningsmöjligheterna varierar mellan olika Android-modeller, men man kan kolla den egna mobilens inställningar i instruktionsboken eller i menyn. Med Ios 8 kan man ställa in notiser och meddelanden i Inställningar - Notiser.

Så kallade widgets kan räknas in i samma kategori som notiser och meddelanden. De har funnits redan länge för Android-apparater, för I-apparater sedan Ios 8. Ju fler sådana man har inställda, desto mer händer i bakgrunden och desto mer batteri går åt.

E-postprogram kan verka oskydliga, men de använder upp en massa energi i bakgrunden. Allt beror på hur ofta användaren har bestämt att meddelandena ska laddas. Ju mer sällan man kollar e-posten, desto mindre energi förbrukas. Det lönar sig att ställa in en manuell sökning av e-postmeddelanden, vilket betyder att meddelanden laddas endast när användaren öppnar e-postapplikationen. Någon timme hit eller dit spelar väl ingen roll?

3. Platsdelning i onödan

Med hjälp av platsen kan applikationen erbjuda användaren innehåll och reklam. De flesta applikationerna fungerar bra också utan att platsdelningen är aktiv.

Delar applikationen din plats också när applikationen inte är i bruk? I de nyaste operativsystemen delar applikationerna platsen fast det inte har något med deras primära funktioner att göra. Med hjälp av platsen kan applikationen erbjuda användaren innehåll och reklam. De flesta applikationerna fungerar bra också utan att platsdelningen är aktiv.

Med Ios 8 kan platsdelningen stängas av i Inställningar - Integritetsskydd - Platstjänster. Där kan man stänga av platstjänsterna helt och hållet eller ställa in platsdelningen applikationsspecifikt.

Vill man riktigt ställa in enligt egen smak kan man gå in under Systemtjänster i Platstjänster och stänga av Platsbaserad iAd, Platsbaserade notiser, Spotlight-förslag, Vanliga platser och Populära i närheten.

4. Batteribovarna Facebook och Whatsapp

De sociala mediernas applikationer slukar energi. Det gäller bland annat Facebook, Facebook Messenger och Whatsapp. Inställningarna avslöjar hur mycket energi en applikation verkligen använder.

Med Ios 8 kan man till exempel gå in i Inställningar - Allmänt - Användning - Batterianvändning. Här listar Ios upp de applikationer som använt mest energi under de senaste 24 timmarna eller 7 dagarna. Vid vissa applikationer visas också varför applikationen använt så mycket energi. Det kan exempelvis handla om svag signal eller bakgrundsverksamhet.

Batteriinfo med Android.
Med ett Android-system hittar man batteriinformation i Inställningar - Batteri. Batteriinfo med Android. batteriinfo

Med ett Android-system hittar man batteriinformation i Inställningar - Batteri. Beroende på versionen och tillverkaren kan det också ingå olika automatiska batterisparande funktioner i telefonerna. I samband med batteriinformationen finns oftast olika inställningar för batterispar.

5. Stäng av onödiga trådlösa förbindelser

Ytterligare ett sätt att minska på telefonens batteriförbrukning är att skära ner antalet trådlösa förbindelser och platsdelningar. Det kan låta dumt när det handlar om en mobiltelefon, men faktum är att de här gör av med en massa energi. Av den orsaken är det inte lönt att ha Bluetooth, Wlan eller GPS aktiva om man inte behöver dem.

notifikationspanel på Android
På en Android får du fram snabbmenyn eller notifikationpanelen genom att svepa neråt från den övre kanten av skärmen. notifikationspanel på Android notifikationspanel

De här funktionerna är lätta att stänga av i snabbmenyn som finns i båda de stora operativsystemen. På en Android får du fram snabbmenyn eller notifikationpanelen genom att svepa neråt från den övre kanten av skärmen. Där hittar du Wi-Fi, GPS, Bluetooth, NFC, Samsung S-beam och andra val. Med Ios får man fram snabbmenyn genom att svepa uppåt från den nedre kanten av skärmen. På den övre raden finns då Flygplansläge, Wi-Fi och Bluetooth.

På Android-telefonen kan man också reglera egenskaperna med hjälp av programmet Tasker. Man kan stänga av och lägga på förbindelserna bland annat enligt tid och plats.

Vill man koppla loss på semestern kan man istället för 4G- och 3G-förbindelserna ta i bruk den uråldriga 2G-förbindelsen. Batteriet håller längre, men telefonens viktigaste funktion det vill säga telefonsamtalen fungerar utmärkt. Det lönar sig också att göra ifall man befinner sig på en plats mellan två förbindelser där signalen är svag, och där telefonen brukar upp en massa batteri för att hitta en bättre förbindelse.

6. Justera ner ljusstyrkan på skärmen

Mobilapparater innehåller smart automatik som justerar ljusstyrkan på skärmen, men ofta är skärmen ändå onödigt ljus. Ofta kan man själv anpassa skärmens ljus så att det inte anstränger ögonen. Med en Android kan man göra detta via notifikationspanelen. Med Ios gör man det via Inställningar - Visning och ljusstyrka.

Många människor har som vana att lämna på skärmen, trots att de ställer ifrån sig telefonen.

Man kan också ställa in skärmen så att den automatiskt slocknar möjligast snabbt. Många människor har som vana att lämna på skärmen, trots att de ställer ifrån sig telefonen.

En bakgrundsbild som rör på sig förbrukar naturligtvis också mer energi än en statisk bild. Rörliga bilder och stillbilder finns ofta färdigt på telefonen.

I telefoner med Amoled-skärm, till exempel många Samsungtelefoner, kan man spara energi genom att välja en svartvit bakgrundsbild eller svartvita applikationer. Det här fungerar eftersom Amoled-skärmar endast lyser upp de färgade pixlarna. Ju mer svarta och mörka toner som ingår i bakgrundsbilden, desto mindre energi går åt till att lysa upp skärmen.

Om batteriet fortfarande tar slut för fort

Appen Normal hjälper med att spara mobilens batteri.
Appen Normal hjälper dig hålla koll på telefonens energiförbrukning. Appen Normal hjälper med att spara mobilens batteri. normal

Hjälpte de ovanstående tipsen inte, lönar det sig att ta ner en batterisparande applikation. Det finns många olika sådana, men det kan vara bäst att börja med de mest kända apparna.

Med en Ios kan det löna sig att testa applikationerna Carat, Battery Doctor och Normal.

För Android heter motsvarande applikationer Juice Defender, Carat och Battery Defender.

Med en Windows phone kan man vända sig till Battery Pro + och Battery Doctor Pro.

Niko Antin
Ursprungstexten på Kuningaskuluttajas sidor.

Läs också

virtuell verklighet + datorer + bredbandsnät + mobiltelefoner + internet + sociala nätverk + lösenord + databrott + teknik (apparater) + kommunikationsteknik + databaser + datakommunikation + pekskärm + telefoner + sökmotorer + dataskydd + e-postadresser