Hoppa till huvudinnehåll

Fadumo Dayib: Jag vill leva i Somalia utan fara för mitt liv

fadumo dayib
fadumo dayib Bild: Yle/Parad Media fadumo dayib

Till vardags bor fyrabarnsmamman Fadumo Dayib i Esbo med sin familj och lever ett relativt vanligt liv. Men den här kvinnan är inte vem som helst.

Hon är driftig och målmedveten, högt utbildad med er fin karriär. Hon vill att hennes kunskap ska komma andra till nytta och har bestämt sig för att kandidera i presidentvalet i Somalia i augusti 2016. Genom att bli Somalias president, och dessutom den första kvinnliga, vill hon få hemlandet på fötter igen.

Stökig uppväxt

Fadumo växte upp både i Kenya och Somalia. Hennes mamma var en duktig företagare men blev snabbt ensamförsörjande för Fadumo och hennes syskon. Eftersom mamman reste mycket i arbetet levde barnen ofta tillfälligt hos olika släktingar. Somalia har traditionellt styrts som ett klansamhälle där klantillhörigheten är avgörande. På grund av att Fadumos föräldrar hörde till olika klaner var det bäddat för problem och Fadumo och hennes syskon blev aldrig riktigt välkomna någonstans. Hatet mot de andra klanerna var utbrett och syskonen hade hur de än svängde sig band till fel klan.

Eftersom familjen flyttade runt så mycket lärde Fadumo sig läsa och skriva först när hon var 14 år gammal.

- Min mamma var ändå väldigt mån om att jag skulle få en utbildning och satsade mycket på att jag trots allt skulle få lära mej läsa och skriva, berättar Fadumo. Mamma lärde mej också att alltid tro på mej själv och på att allt är möjligt. Det är inget hinder att jag är kvinna, muslim eller somalier.

Utbildade sig i Finland

När inbördeskriget i Somalia bröt ut 1990 kom den sjuttonåriga Fadumo till Finland som flykting med sina syskon.

- Här i Finland gav samhället mig möjligheten att studera och jag blev först närvårdare och sedan sjuksköterska, säger Fadumo. Sedan blev jag den första somaliska flyktingen i Finland som tagit magistersexamen och nu också som inlett arbetet på en doktorsavhandling. Jag har helt enkelt utnyttjat den möjligeten jag fick, utbildning är nyckeln till ett bättre liv.

Träffade sin förebild

Utöver detta har Fadumo också hunnit resa och arbeta för FN i många år som sjukvårdare i krisdrabbade områden, bl.a. i hemlandet Somalia i två reprisen under 2000-talet. År 2012 jobbade Fadumo för FN i Liberia och fick i samband med det träffa Liberias president Ellen Johnson Sirleaf, den första kvinnliga presidenten i Afrika.

- Det blev en slags vändpunkt för mej. Hon är en klar förebild och Liberia har mycket gemensamt med Somalia. I Liberia har man arbetat hårt för att få landet på fötter och utvecklingen är igång, säger Fadumo. Där och då insåg jag att inget kommer att hända i Somalia om ingen tar tag i det och tar ansvar över att det händer.

Då bestämde Fadumo sig för att hon själv skulle göra slag i saken och ställa upp i följande fria presidentval. Den sittande presidenten hade då han tillträdde samma år lovat att det följande valet 2016 skulle bli fritt och demokratiskt, det första sedan 1967 och då skulle alla somalier få rösta.

- Då började jag målmedvetet arbeta för att kunna ställa upp på riktigt, berättar hon. Jag slutade arbeta för FN för att kunna ge mer tid åt det här.

Kampanj på sociala medier av trygghetsskäl

Sedan dess har hon avlagt examen på Harvard och bl.a. hennes föreläsare på Harvard, Steve Jarding, har lovat vara hennes rådgivare under presidentvalskampanjen. Han har också stått bakom många av de amerikanska senatorernas presidentvalskampanjer. Fadumos övriga kampanjteam består främst av vänner och är ganska litet.

För ett år sedan gick Fadumo ut offentligt med sin kandidatur och sedan dess han kampanjen pågått oavbrutet på sociala medier.

- Eftersom läget i Somalia är så pass osäkert är de sociala medierna det enda och bästa sättet för mej att nå ut med mitt budskap till potentiella väljare, konstaterar Fadumo. Om jag nu åker till Somalia utan omfattande säkerhetsarrangemang kommer jag att mista livet. Politiker utsätts helatiden för attentat där och säkerhetsarrangemangen kostar mycket. Sen när jag fått tillräckligt mycket finansiering för att kunna resa tryggt med säkerhetsvakten och allt annat som krävs kan jag åka dit.

Fadumo är också väl medveten om att kandidaturen i sig medför en risk för hennes liv och hon har blivit hotad många gånger. Men på samma gång har hon också fått mycket medhåll av människor som gärna skulle se henne som president och som tror på hennes sak.

- Det kommer ännu en dag när jag kan återvända till mitt hemland för att för att skapa en förändring för mitt eget folk utan att det ska kosta mej mitt liv, säger hon.

Men än så länge nöjer Fadumo sig med de sociala mediernas kraft, och hennes främsta målgrupp än så länge har varit de Somalier som lever i diasporan precis som hon, och dem har hon nått ut till. Dessutom har det gångna året medfört en hel del mediasynlighet också i internationell press, bl.a. via BBC, El País och Marie Claire.

- För ett år sedan visste ingen av somalierna i diasporan vem jag var medan nu har de flesta hört mitt namn, också inanför Somalias gränser. Om man googlar presidentvalet är jag den första kandidat som dyker upp, konstaterar hon.

Målet är ett tryggt Somalia

När det gäller Somalias framtid har Fadumo en klar vision.

- Jag vill att våra barn kan gå i skola och att alla ska ha lika rätt till utbildning. De unga ska ges möljlighet till utbildning och en rättvis chans att försörja sig själva. De ska inte med livet som insats tvingas resa över haven för att ta sig till väst i hopp om en bättre framtid där, menar hon.

Fadumo vill ha ett land med fungerande infrastruktur och hälsovård tillgänglig för alla utan undantag. Hon vill ha ett tryggt land där man kan röra sig utomhus och ta sig till och från jobbet utan risk för attentat, det som alla i väst tar för givet.

- Jag vill också att Somalia ska kunna leva av sina egna tillgångar och ha en stabil ekonomi, men för det här krävs en hållbar fred och ekonomisk utveckling.

Hoppas på stöd också innanför Somalias gränser

Hon har också svar på alla frågor om hur hon skulle råda bot på de svårigheter som det gamla klansystemet förorsakar. Och hon tror inte heller att folk som stannat kvar i Somalia har svårt att rösta på någon som inte funnits i landet.

- Över en miljon somalier lever i diasporan och många av politikerna har bott i exil tidvis, menar hon. Dessutom tror jag att Somalia är redo för en kvinnlig president vid det här laget.

Men visst är det ett kontroversiellt ämne också i Somalia. Många i Somalia känner att de i tiderna övergavs av de som flydde, att de själva tvingades hungra, bli våldtagna och dödade. Och nu när åren har gått och de försöker ta sig ur misären kommer hemvändarna för att ta deras jobb och desssutom makten i landet. Till dem som säger så har hon ett klart svar.

- Jag vill inte ta något i från någon. Tvärtom vill jag stå sida vid sida med er för att göra Somalia till ett bättre land för oss alla. Jag lämnade inte er för att jag ville, jag tvingades fly för att jag fruktade för mitt liv. Jag vill inte känna skuld för att jag valde att fly och därmed överleva. Så lät mej stå här vi er sida och bygga upp Somalia till ett bättre land för våra barn och deras barn.

Fadumo Dayib är gäst i Efter Nio om rekord på måndag 19.10 kl. 21.00 i Yle Fem.

Läs också