Hoppa till huvudinnehåll

Monstret i labyrinten

Theseus och Minotaurus i Edward Burne-Jones målning.
Theseus och Minotauros i Edward Burne-Jones målning. Theseus och Minotaurus i Edward Burne-Jones målning. edward burne-jones

Vilse i ett virrvarr av gångar, med en blodtörstig best som väntar bakom hörnet. Den mardrömmen har härjat i våra berättelser under flera tusen år. Och den handlar om faderskap.

I slutet av The Shining jagar Jack Torrance sin son Danny genom en labyrint av barrhäckar, med yxan i högsta hugg. Klimaxen för första säsongen av True Detective äger rum i ett dunkelt tunnelsystem fullt av bisarr religiös symbolik. Någonstans i mörkret väntar en barnamördare. Sinuhe egyptiern vandrar in i labyrinten på Kreta, ser sin älskade knivmördas av en präst, och sedan det ruttnande kadavret av en tjurgud.

Där, på Kreta, finns berättelsernas gemensamma källa. Kung Minos hustru Pasifaë förälskade sig i en tjur, lyckades para sig med den, och födde människotjuren Minotauros. Minos lät konstruera en labyrint där vidundret fick bo – och slafsa i sig jungfrur och ynglingar som tvingades in i gångarna.

Död och faderskap

Labyrinterna är fulla av död. Av dem som går in är det varje gång någon som aldrig kommer ut. Nästan lika stark är den sexuella laddningen. Men det genomgripande temat i den grekiska myten om Minotauros är relationen mellan far och son.

Minotauros är son till Minos hustru, alltså blir han Minos son. Skamfläck, skräck och börda, det är han, men likväl en son. Minos gömmer honom, men matar honom med ungdomar.

Det var uppfinnaren Daidalos som skapade labyrinten. Det var också han som på något märkligt vis bistådde Pasifaë i hennes kärleksförbindelse med tjuren. Som straff blir han själv kastad in i labyrinten tillsammans med sin son, Ikaros. Daidalos bygger vingar av vax åt dem. De lyckas flyga iväg. Men Ikaros flyger för nära solen, vingarna smälter, och han störtar ner i havet.

Barn som medel

Mytens berättelsetrådar är fulla av tolkningsmöjligheter. Minos stuvar undan Minotauros – liksom föräldrar i alla tider föst undan sina barn då de inte passar in. Minos använder sin monsterson som vapen, som ett redskap till förtryck – liksom väl alla föräldrar mer eller mindre medvetet använder sina barn som medel till att vinna egna fördelar. Det kan sedan handla om något så smått som att få uppskattande blickar på gatan, eller en inre bekräftelse om att ens liv trots allt varit viktig.

Daidalos vill rädda Ikaros. Men ingen förälder kan ge frihetens vingar åt sitt barn, dem måste barnet skaffa själv.

Theseuskomplexet

Men den mest gåtfulla av mytens berättelser om faderskap är den om Theseus. Det är Theseus som till sist slår ihjäl Minotauros. När han återvänder från detta uppdrag, kastar sig hans far, kung Aigeus av Aten, från en klippa ner i havet.

Myten om Theseus innehåller flera märkliga luckor, oförklarade sammanhang, och dessutom på de mest centrala punkterna i berättelsen. De luckorna har sysselsatt min fantasi under flera års tid. Till sist tror jag mig förstå vad det är myten vill säga.

Resultatet presenterar jag i Theseuskomplexet, en radioessä om fäder, söner och outplånlig otillräcklighet 30.12 kl. 17:10 i Radio Vega och på Arenan.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Teater: Storsatsningen Kalevala imponerar och förbryllar

  Experimentellt möte mellan musik- och dockteater.

  I år fyller Finlands nationalepos Kalevala 170 år. Samtidigt fyller landets äldsta teater, Åbo Svenska Teater 180 år. Detta firas genom att slå på stortrumman med den tvärkonstnärliga föreställningen som har det föga överraskande namnet, Kalevala.

 • Ulla-Christina Sjöman har bett för människor i nöd, på heltid, i över 40 år: "Jag har inte hunnit med så mycket annat"

  Idag ber Ulla-Christina Sjöman på rummet i ålderdomshemmet.

  Ulla-Christina Sjöman har bett för mänskor i nöd, på heltid, i mer än fyrtio år. Idag håller hon sina bönestunder i lugn och ro hemma på rummet i ålderdomshemmet i Helsingfors, men det fanns en tid då hennes förbönskvällar fyllde kyrkorna runtom i Finland och också utomlands.

 • MGP-finalen 5.10 närmar sig: Redan nu kan du lyssna på låtarna!

  Årets MGP -skiva är ute nu.

  Det är två veckor kvar till den direktsända sångtävlingen. Nu släpps de tio låtarna som årets MGP-artister skrivit själva. Ladda upp inför final tillsammans med artisterna och deras låtar. Vill du se showen på plats i TV-studion så finns biljetterna ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ida MM

  Lyssna på Ida Mansikkas MGP-låt "Disco".

  Ida Mansikka är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Idas MGP-låt "Disco". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Isabel

  Lyssna på Isabel Rautamos MGP-låt "Jag är vad jag är".

  Isabel Rautamo är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Isabels MGP-låt "Jag är vad jag är". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Milla

  Lyssna på Milla Pirjetäs MGP-låt!

  Milla Pirjetä är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Millas MGP-låt "Ljud". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: No Wifi

  Lyssna på Melvin Nordmans och Oliver Svarvars MGP-låt!

  Rapduon No Wifi, som består av Melvin Nordman och Oliver Svarvar, är finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras låt "Online". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ollie

  Lyssna på Oliver "Ollie" Takanens MGP-låt!

  Oliver Takanen är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Ollies MGP-låt "The World We Live In". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Siri

  Lyssna på Siri Norrgårds MGP-låt!

  Siri Norrgård är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Siris MGP-låt "För mig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: The L.A.W.

  Lyssna på MGP-låten "För dig" av The L.A.W.

  Loke Wikström, Alvar Svartsjö och Wilson Harkke är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras MGP-låt "För dig". Biljetterna för showen finns ute nu.