Hoppa till huvudinnehåll

Smink är inte farligt om du använder det rätt

Sminkat ansikte.
Sminkat ansikte. Bild: EPA/CHRISTOPHE KARABA ögonsmink

Skönhetsprodukter ska precis som namnet säger göra användaren till en skönhet, men nu vill Säkerhets- och kemikalieverket Tukes informera unga flickor om skönhetsprodukternas avigsidor. Inte för att avskräcka och tillrättavisa utan för att ungdomar ska tänka efter innan.

Elektronisk musik, skönhetsprodukter, smink och vältränade kroppar. Det verkar vara temat på årets skönhetsdagar i Helsingfors, men på plats finns också Säkerhets- och kemikalieverket Tukes som informerar om skönhetsprodukternas baksidor.

Den här gången vill Tukes framför allt hjälpa unga flickor att se över sina kosmetikvanor.

För att nå sin målgrupp är Nilla Hietamäki från Tukes utklädd till karaktären tant Blomsterhatt (Kukkahattutäti). En karaktär som är en karikatyr av äldre damer som vickar på fingret och läxar upp ungdomar. Hietamäkis karaktär är trots det inte ute efter att tillrättavisa någon.

Nilla Hietamäki - eller tant Blomsterhatt - tar en selfie. Genom att aktivt använda sociala medier vill Tukes nå ungdomar.
Nilla Hietamäki eller tant Blomsterhatt tar en selfie. Genom att aktivt använda sociala medier vill Tukes nå ungdomar. Nilla Hietamäki - eller tant Blomsterhatt - tar en selfie. Genom att aktivt använda sociala medier vill Tukes nå ungdomar. Bild: Yle nilla hietamäki

- Vi vill inte förbjuda någon att sminka sig, men vårt budskap är att tänka efter innan. Skönhetsprodukter och tatueringar är inte helt ofarliga och det är bra att känna till, säger Hietamäki.

Risk för allergiska reaktioner

Finländare hör till Europas största konsumenter av till exempel hårfärg. Upp till 70 procent av kvinnorna i Finland färgar sitt hår. Bara norrmännen färgar håret mer är finländarna.

Enligt Hietamäki leder dagens selfiekultur till att allt yngre flickor vill börja sminka sig, förlänga sina ögonfransar och skaffa gelé- eller lösnaglar.

- Skönhetsprodukterna innehåller många olika kemikalier som kan orsaka allergiska reaktioner antingen helt på egen hand eller när de kombineras med andra kemikalier.

Yle har också tidigare rapporterat om lösnaglar som orsakat allergiska reaktioner och problem för kosmetologer.

Akrylatlimmet som används för att fästa lösnageln kan orsaka allergiska reaktioner ifall det kommer i kontakt med huden innan limmet har torkat, men när limmet är torrt utgör det ingen fara. Också tandläkare och tandsköterskor utsätts för akrylatlimmet eftersom det också förekommer i plastplomber.

"Sluta inte använda smink"

Budskapet är tydligt. Trots att kosmetika kan orsaka problem betyder det inte att man ska sluta använda skönhetsprodukter. Hietamäki eller tant Blomsterhatt får också på den punkten fungera som förebild. Hon sminkar sig, men hon gör det med eftertanke.

- Naturligtvis kan man använda smink, men man ska komma ihåg att tvätta sin sminkpåse med jämna mellanrum och man ska inte heller glömma bort att också smink har ett bäst före-datum.

Hietamäki påpekar att skönhetsprodukter inte behöver vara av ondo så länge användaren förstår att lyssna på symtomen. Ifall ögonen börjar klia av mascaran är det antagligen dags att slänga den.

Emilia Bilenberg vill inte köpa produkter som har testats på djur.
Emilia Bilenberg vill inte köpa produkter som har testats på djur. Emilia Bilenberg vill inte köpa produkter som har testats på djur. Bild: Yle emilia bilenberg

Tatueringar består också av kemikalier

Tatueringar blir allt vanligare och stigmat kring tatueringarna har i många avseenden försvunnit menar Hietamäki. Precis som med sminket och hårfärgningen vill Hietamäki inte förbjuda någon att ta en tatuering, men hon upprepar Tukes kampanjslogan ”tänk efter först”.

- Det är inte bara viktigt att fundera vilket motiv och var på kroppen tatueringen ska vara. I tatueringsfärgerna finns många kemikalier och det lönar sig att reda ut vad som egentligen gömmer sig i färgen.

Hietamäki vill också att man ska fundera också var och hur man tar sin tatuering, och hon ställer den retoriska frågan: Låter du en professionell person sköta jobbet då hygien och sanitet i allmänhet är bättre eller skaffar du tatueringen oförberett på stranden under en södernresa.

Naturligt inte alltid bättre

Sannolikheten att naturliga skönhetsprodukten orsakar allergireaktioner är precis lika stor som att vanliga skönhetsprodukter leder till allergiproblem.

Akrobatik och styrka krävs för att klara av det här tricket.
Akrobatik och styrka krävs för att klara av det här tricket. Akrobatik och styrka krävs för att klara av det här tricket. Bild: Yle skönhetsmässa

- Jag hör ofta att organiska , naturliga och ekologiska produkter skulle vara bättre för huden, men det behöver nödvändigtvis inte stämma för allergiska reaktioner kan man få av vad som helst.

Det finns med andra ord inga knep att undvika allergiframkallande smink, men så länge man lyssnar på sin kropp borde sminket inte blir ett problem.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes