Hoppa till huvudinnehåll

“Boken är en del av sagornas magi”

Paraden ska strax starta och därför samlas nu en färggrann skara människor på Järnvägstorget. En del har på sig tiaror och tyllklänningar och andra liknar misstänkt mycket en viss pirat med en krok som arm.

Sagoparaden är en del av Sagodagen som firas just i dag runt om i landet.

Ett nytt sätt att se på vardagen

I en stor och fluffig klänning står skådespelaren Sinikka Sokka och vinkar åt barnen. För henne har sagorna alltid varit viktiga.

Sagor triggar fantasin och lär barnen se omgivningen med nya ögon.

- Sagor visar åt barnen vad godhet är och hur man kan hjälpa varandra. Dessutom slutar de flesta sagor bra, och det tycker jag om, säger Sokka.

Sinikka Sokka har varit Sagodagens skyddsängel i alla åtta år som dagen har firats.

Sinikka Sukka och sagoparaden
Skådespelaren och Sagodagens beskyddare Sinikka Sokka tycker att sagorna ska läsas högt ur en bok. Sinikka Sukka och sagoparaden Bild: Yle/ Frida Lönnroos sagodag

Boken fortfarande i fokus

Trots alla elektroniska apparater som läsplattor och mobiler så är det fortfarande boken som vinner när det kommer till att berätta sagor.

Det tycker alla som Yle Nyheter pratar med.

- För mig är boken magisk, det är en del av sagornas magi, säger Sinikka Sokka.

Helsingfors Författare ordnade i dag evenemang för barn på Villa Kivi.

Också där är boken i fokus, och en massa olika böcker är framsatta på ett bord. Barnen ska få ta med sig en egen bok hem.

Barn bläddrar i bok
Ett bord med gratis böcker för sagoglada barn. Barn bläddrar i bok Bild: Yle sagobok

Förutom böcker kan barnen också se en dockföreställning om årstiderna och lyssna på sagor.

Den finska sagostunden med Emilia Lehtinen som berättare lockar en hel del barn och föräldrar, men författaren Malin Kivelä får läsa sin nyskrivna svenska saga för endast två åhörare.

Bristen på svenskspråkiga barn beror kanske på att Sagodagens två svenska programpunkter i Helsingfors inte har marknadsförts så mycket. Dagen verkar mer känd under sitt finska namn.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes