Hoppa till huvudinnehåll

A-ha och 30 år med Take On Me

a-ha
a-ha: Pål Waaktaar, Morten Harket, Magne Furuholmen a-ha Bild: EPA / JOERG CARSTENSEN a-ha

Det har nu gått tre decennier sedan a-ha kom etta på singellistan i USA med popklassikern Take On Me. Men vägen dit var både lång och svår.

Den 19:e oktober 1985 skapade norska a-ha ett stycke musikhistoria när de intog den åtråvärda förstaplatsen på Billboards Hot 100-lista i USA. För de flesta popkonsumenter verkade det som om Take On Me kom från ingenstans. Men faktum är att embryot till hitten hade fötts redan några år tidigare.

Samlarobjekt

I brytningsskedet mellan 1970- och 1980-talen hade de norska tonåringarna Pål Waaktaar och Magne "Mags" Furuholmen ett band som hette Bridges. De gav år 1981 ut LP:n Fakkeltog som idag är något av ett samlarobjekt.

Vid dessa tider övade de också på en låt som hette The Juicy Fruit Song, men den kom inte med på LP:n. The Juicy Fruit Song innehöll det som småningom skulle bli det centrala riffet i a-has Take On Me.

Bridges uppträdde inte många gånger live, men en gång var Morten Harket och lyssnade på dem. Det vill säga han som snart skulle bli sångare i a-ha. Han blev mycket tagen av Bridges musik, men han kände att där ändå fattades något – nämligen han själv.

En kort tid efter skivan Fakkeltog splittrades Bridges. Pål Waaktaar och Mags Furuholmen flyttade till London där de hoppades att slå igenom med sin musik. Men efter ett halvår fick de återvända till Norge panka och med svansen mellan benen.

Samlade nya krafter

Men grabbarna lät sig inte länge vara nedslagna av besvikelse, utan samlade nya krafter för de hade en stark tro på sig själva. De kände ändå att de behövde litet hjälp av en bra sångare.

a-ha, sångaren Morten Harket
Morten Harket a-ha, sångaren Morten Harket Bild: EPA / Rolf Vennenbernd morten harket

De kontaktade Morten Harket som då sjöng i bandet Souldier Blue. Morten tyckte att gruppen hade stagnerat, så han nappade på det nya erbjudandet.

Den nya trion döptes till a-ha efter en av Pål Waaktaars låtar och år 1982 flyttade trion till London för att på nytt försöka slå igenom där.

Med sig i bagaget hade de då den gamla Bridges-låten The Juicy Fruit Song. Men de hade nu utvecklat den vidare och döpt om den till Lesson One.

Men det genombrott a-ha hade hoppats på lät vänta på sig och deras pengar tog slut igen.

Tack vare idogt arbete med att dels slipa på musiken och dels fixa kontakter lyckades de efter några månader hitta en studio som trodde tillräckligt mycket på dem för att ge dem gratis studiotid.

Äntligen skivkontrakt

A-ha övade ivrigt och efter ett tag kände studiobossen att de var mogna att presenteras för litet större krafter inom musikindustrin. Några möten senare kunde a-ha skriva kontrakt med det stora skivbolaget Warner Bros.

År 1984 omarbetade a-ha låten Lesson One och döpte om den till Take On Me. Den gavs ut som singel, men floppade rejält utom i bandets hemland Norge där den kom på en tredje plats på singellistan. I Storbritannien sålde den i endast 300 exemplar.

De gjorde också en första video till Take On Me, men den saknade alla de element som den sedermera närmast ikoniska videon skulle få.

Här kunde a-has karriär ha tagit slut, men det gjorde den inte. För skam den som ger sig.

A-ha lät sig inte heller denna gång nedslås, utan de trodde fortfarande starkt på sig själva och på låten.

Litet tur förde framåt

Vilket även skivbolaget gjorde, till deras lycka. Men det krävdes även litet tur i form av den inflytelserike skivbolagsmannen Jeff Ayeroff som just hade flyttat över från A&M till Warner Bros.

En kort tid innan hade nämligen Warner börjat tveka i fråga om bandet. De hade fått höra a-ha-låtar som Take On Me och Hunting High And Low, men inte gillat dem.

a-ha, pål waaktaar
Pål Waaktaar a-ha, pål waaktaar Bild: EPA / Marcelo Sayao pål waaktaar

Det gjorde däremot Jeff Ayeroff som kände att här fanns något speciellt. Även om han ansåg att Take On Me var en svår låt att få till en hit. Men han hörde likheter i sången hos Morten Harket och Roy Orbison. Inte heller Orbison hade gjort reguljära popsånger, men blivit stor trots det. Eller kanske just därför.

Jeff Ayeroff kände att här fanns något speciellt som var värt att satsa på. Och när Ayeroff hade gett tummen upp för a-ha gjorde även skivbolaget Warner det.

Nya versioner

Trion spelade in ytterligare en ny version av Take On Me och samtidigt gjordes även en ny video.

Ayeroff ansåg att sångaren Morten Harket var exceptionellt snygg på samma sätt som den unge Elvis Presley och han ville ta fasta på det i videon. Att Morten var nästan som en seriefigur. Därför kom Ayeroff på idén med att i videon blanda både filmade och animerade sekvenser.

Man anlitade Steve Barron att regissera videon. Han hade tidigare gjort bl.a. videona till Don't You Want Me med The Human League och Billie Jean med Michael Jackson.

Handgjord video

Det här var förstås långt före datoranimeringens tid, så allt i videon måste göras manuellt och de tecknade bitarna gjordes således för hand. Arbetet tog över 3 månader och kostade £100.000 vilket var oerhört mycket i både tid och pengar att sätta ner på en video för ett helt okänt band.

Men Jeff Ayeroff var beredd att ta den risken för han kände att här var något speciellt på gång.

a-ha, Magne Furuholmen
Magne Furuholmen a-ha, Magne Furuholmen Bild: EPA / Marcelo Sayao magne furuholmen

Den nya singelinspelningen och videon till Take On Me gavs ut i maj 1985 och videon började då visas på vissa biografer före själva filmen.

Det var först efter det som musikkanalen MTV nappade på videon. Och det var då det hela småningom lossnade för a-ha.

Förstaplatsen i USA!

Efter att videon blivit populär på MTV vågade även radiokanalerna spela låten. I juli 1985 började Take On Me sakteligen klättra på listorna och den 19:e oktober intog singeln den åtråvärda förstaplatsen på Billboards Hot 100-lista i USA.

Det var på dagen ett år efter att a-ha gett ut den första versionen av Take On Me.

Sammanlagt toppade Take On Me ett flertal singellistor världen över, bl.a. Norge. Dock icke i Storbritannien där a-ha först hade hoppats att slå igenom.

I september 1985 gavs Take On Me ut som singel där en tredje gång (efter 1984 och maj -85), men trots det lyckades den inte rubba listettan The Power Of Love med Jennifer Rush, utan fick nöja sig med en andraplats.

Videon belönades med ett flertal priser och är en av 1980-talets mest kända musikvideon. Tack vare Take On Me blev norska a-ha världsstjärnor precis som de hade drömt om.

Tjejen i videon

En fråga som ofta ställts är vem tjejen i videon var. Hon är en brittisk dansare, modell och skådespelare vid namn Bunty Bailey. Hon började sin karriär i dansgruppen Hot Gossip i början av 80-talet och valdes ut till Take On Me-videon eftersom hon dels kunde dansa och dels var en grann flicka som såg ut som en grannflicka.

Videoinspelningarna mellan Morten Harket och Bunty Bailey gjorde honom smått nervös för Morten var en ung blyg man med inte alltför mycket erfarenhet av kvinnor.

Sällskapade på riktigt

När han skulle ta Buntys hand i videon gjorde han det först mycket försiktigt. Men ju mer videoinspelningarna framskred började de två alltmer hitta varann och till sist gick de hela tiden hand i hand och de började även sällskapa på riktigt. Det var Mortens första mer seriösa förhållande och det höll i ett par år.

a-ha, sångaren Morten Harket
Morten Harket a-ha, sångaren Morten Harket Bild: Wikimedia Commons morten harket

Bunty Bailey var sedan även med i videon till a-ha-singeln The Sun Always Shines On T.V.. Man kan också se henne i videona To Be A Lover med Billy Idol och Talking Loud And Clear med Orchestral Manoeuvres In The Dark. Men det är ändå med Take On Me hon fortfarande är mest känd.

Splittring och återförening

Tack vare Take On Me blev a-ha världsberömda och de fick ett flertal stora hittar (bl.a. ledmotivet till James Bond-filmen The Living Daylights), men ingen blev lika stor som Take On Me. Och år 2010 meddelade a-ha att de hade splittrats.

a-ha
a-ha a-ha Bild: Wikimedia Commons a-ha

Men i mars 2015 kom beskedet att trion kommit samman igen för att fira 30-års jubiléet av Take On Me.

Den 27:e september uppträdde a-ha på den enorma festivalen Rock In Rio i Rio de Janeiro dit de var speciellt inbjudna. I september gav a-ha även ut en skiva med nytt material och tanken är nu att bandet skall vara aktivt i två års tid. Sedan får de se hur det känns.

Popklassiker

Men oberoende av om a-ha fortsätter efter det eller ej, så är en sak säker – Take On Me är en popklassiker och kommer som sådan att leva länge ännu. För som Morten Harket själv sagt är Take On Me inte längre a-has låt.

Take On Me har fått ett eget liv och har helt enkelt blivit något av var mans ägendom. En låt de flesta känner igen senast när det kännspaka synthriffet kör igång.

 • Alliansen håller fast vid misstroendeförklaring mot Hultqvist

  Väntar ändå tills riksdagen sammanträder i höst.

  Alliansen håller fast vid planerna om en misstroendeomröstning mot försvarsminister Peter Hultqvist. Tidigare på torsdagen meddelade statsminister Stefan Löfven att Hultqvist sitter kvar i regeringen.

 • Spansk fotbollschef lämnade två toppuppdrag

  Angel Maria Villar lämnade både Fifa och Uefa.

  Korruptionsmisstänkta fotbollsbossen Angel Maria Villar har avgått från två tunga poster. En rättegång mot honom pågår just nu.

 • Tallink gör testkryssning mellan Helsingfors och Riga

  Om rutten är lönsam kan den införas under somrarna.

  Tallink kommer inom de närmaste dagarna att göra en testkryssning från Helsingfors till Lettlands huvudstad Riga. Om rutten visar sig vara lönsam överväger Tallink att införa den under sommarsäsongen.

 • L-U: Lojos satsning på Tytyri gruva lyckat koncept

  Många har hittat till upplevelsegruvan.

  Många besökare har hittat till Tytyri gruva i Lojo sedan Lojo stad lanserade ett nytt koncept kallat upplevelsegruva. Det skriver tidningen Länsi-Uusimaa på torsdagen (27.7).

Läs också

 • Stefan Löfven avgår inte

  Två ministrar lämnar regeringen efter it-skandalen.

  Sveriges statsminister Stefan Löfven meddelade vid en presskonferens på torsdagen att han inte tänker avgå. Däremot lämnar två ministrar regeringen till följd av it-skandalen.

 • Röda kvinnor höjer sina röster

  Sommarteater kan föra fram både arbetarkamp och feminism.

  Med pjäserna om lumpänglarna vid Oravais fabrik har Annika Åman låtit feminism och arbetarkamp ta plats på sommarteaterscenen. De fabriksarbetande kvinnorna från 1900-talets första hälft har mycket att säga också dagens jämställdshetsarbete.

 • Lina Teir: We see you

  Lina Teir startade "we see you"-kampanjen i augusti 2016.

  Dagens sommarpratare Lina Teir startade "We see you"-kampanjen i augusti 2016. En sång, en demonstration och ett fotografi blev en hel kampanj i protest mot regeringens snäva flyktingpolitik.

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Jolanta – det här är operan presidenterna Putin och Niinistö ska se

  Putin får se en rysk opera i Nyslott

  - Rysslands president besöker Finland för att se ett ryskt gästspel, det är ju lite intressant. Det säger musikredaktören och operakännaren Jan Granberg, som berättar vad det är för en opera Rysslands president Vladimir Putin och president Sauli Niinistö ska se tillsammans i Nyslott ikväll.

 • Hur väljs musiken till Yle Vega och Yle X3M?

  Amie Borgar berättar om musiken på Yle Vega och Yle X3M.

  Hur kommer det sig att en viss låt spelas en viss tid på radion och hur väljs det egentligen vilken musik som ska spelas? Det svarar Amie Borgar på. Hon är nytillträdd musikchef på Svenska Yle och ansvarar för musiken som spelas på Yle Vega och Yle X3M.

 • Röda kvinnor höjer sina röster

  Sommarteater kan föra fram både arbetarkamp och feminism.

  Med pjäserna om lumpänglarna vid Oravais fabrik har Annika Åman låtit feminism och arbetarkamp ta plats på sommarteaterscenen. De fabriksarbetande kvinnorna från 1900-talets första hälft har mycket att säga också dagens jämställdshetsarbete.

 • Lina Teir: We see you

  Lina Teir startade "we see you"-kampanjen i augusti 2016.

  Dagens sommarpratare Lina Teir startade "We see you"-kampanjen i augusti 2016. En sång, en demonstration och ett fotografi blev en hel kampanj i protest mot regeringens snäva flyktingpolitik.

 • Per Gessle var kommunalt anställd trubadur och väckte folk ur koma

  Per Gessles är den enda som haft tre karriärer samtidigt.

  Han är en musiknarkoman. Han har levt och andats musik sedan han var barn. Per Gessle är dessutom den enda artisten som har klarat av att hålla tre olika karriärer på gång samtidigt och han har lyckats med dem alla. I synnerhet om man ser på skivförsäljningen. Han startade med Gyllene Tider och då de gör sina comeback konserter så fyller de stora stadionarenor i bästa Springsteen stil.

 • Faces i väntans tider i Fiskars

  Bloodless Diamonds från Sierra Leone till Faces.

  Etnofestivalen 4-6.8 väntar kulturdelegater och artister från Sierra Leone. Med kampanjen Bloodless Diamonds vill de presentera en ny bild av sitt land.

 • Paint-fansens respons överraskade Microsoft

  Starka responsen kom som en total överraskning för bolaget.

  Flera nostalgiker fick sig en chock på måndagen när det kom fram att Microsoft ska avskaffa det klassiska bildbehandlingsprogrammet Paint i samband med en uppdatering av operativsystemet Windows 10.

 • Prillan plingar på: Brännskär

  Kan prillan avliva en fisk?

  Pernilla "Prillan" Karlsson har varit på sommarturné runt om i Svenskfinland! I det andra avsnittet besöker hon Brännskär

 • Eivor Andersson: Om man inte vågar står man still

  Eivor Andersson sommarpratar om företagsledning och vägval.

  Eivor Andersson sommarpratar om företagsledning och vägval. Hon har varit vd i många stora svenska företag, som TUI, Ving och Coop. I sitt sommarprat berättar hon om ledarskap, företagskultur och hur det kan blåsa på toppen.

 • Hotellen i Västnyland fullbokade under konserthelgen

  Julifestivalen är sommarens evenemangshöjdare i Ekenäs.

  På veckoslutet (29.7) äger regionens största festivalhändelse rum då bland annat gruppen Toto uppträder i Ekenäs. För den som kommer längre ifrån kan det vara svårt att hitta boende eftersom ortens hotell är fullbokade.