Hoppa till huvudinnehåll

Parlamentsvalet i Egypten befäster Sisis envälde

Egyptier bosatta i Saudiarabien röstar i Egyptens parlamentsval.
Egyptier bosatta i Saudiarabien röstar i Egyptens parlamentsval. Egyptier bosatta i Saudiarabien röstar i Egyptens parlamentsval. Bild: EPA/STR egyptens parlamentsval

Vallokalerna har öppnat i Egypten där man i dag väljer nytt parlament efter många dröjsmål. President Sisi befäster sin ställning medan största delen av oppositionen har bannlysts eller bojkottar valet.

Valet som sker i två skeden, väntas bli en stor framgång för president Abdel Fattah al-Sisi eftersom en överväldigande majoritet av drygt 5 000 kandidater stöder den förre arméchefen.

Största delen av oppositionen bojkottar eller har förbjudits från att delta i valet.

Muslimska brödraskapet som dominerade det förra folkvalda parlamentet har bannlysts - och unga mer sekulära aktivister vägrar att delta i valet.

27 miljoner egyptier kan delta i den första omgången av valet i 14 av landets 27 provinser. Resten röstar i andra omgången som hålls den 2 december.

Sisis enmansstyre

Parlamentsvalet är det första sedan den folkvalde presidenten Muhammad Mursi avsattes år 2013 i en militärkupp som leddes av den dåvarande arméchefen Sisi.

Minst 1 400 mänskor dödades i oroligheter efter kuppen och säkerhetsstyrkor har sedan dess slagit till hårt mot största delen av oppositionen.

Hundratals medlemmar av det Muslimska brödraskapaet har dömts till döden, inklusive Sisi och brödraskapets högsta ledning, i massrättegångar som enligt FN "saknar motstycke i närhistorien".

Valaffischer inför parlamentsvalet i Giza, Egypten.
Valaffischer inför parlamentsvalet i Giza, Egypten. Valaffischer inför parlamentsvalet i Giza, Egypten. Bild: EPA/KHALED ELFIQI affischer

Tusentals ungdomsaktivister sitter i fängelse eller har helt enkelt försvunnit, efter att ha dömts i kontroversiella militärdomstolar.

Egypten lider också av en långvarig ekonomisk kris medan tungt beväpnade jihadister har blivit allt mer aktiva, särskilt på Sinaihalvön.

Sisi åtnjuter ändå står personlig popularitet bland egyptier som är trötta på våld och instabilitet efter alla omvälvningar som utlöstes av upproret mot den långvarige presidenten Hosni Mubarak år 2011.

Generalens valkampanj

Sisi vann presidentvalet år 2014 i överlägsen stil och har sedan dess haft både den lagstiftande och verkställande makten.

Sisi och militärledningen har befäst sin makt med en rad lagar som gör att armén i praktiken är en självständig stat inom staten och dominerar en stor del av ekonomin.

Egyptisk säkerhetstjänst i Giza packar upp valsedlar till parlamentsvalet.
Egyptisk säkerhetstjänst i Giza packar upp valsedlar till parlamentsvalet. Egyptisk säkerhetstjänst i Giza packar upp valsedlar till parlamentsvalet. Bild: EPA/KHALED ELFIQI giza

Det nya parlamentet väntas inte göra någon större skillnad eftersom en stor majoritet av de folkvalda kommer att ge sitt hängvina stöd åt Sisi.

- Om de ville så skulle de kunna inrätta en viss sorts balans. Men med tanke på att Sisi är så populär så kommer det inte att ske, säger den politiske analytikern Youssri al-Azabawi vid forskningstitutet Al-Ahram.

Sisi avslutade sin valkampanj på lördagen med ett tal i TV där han bad folk att gå ut och rösta.

- Jag väntar mig att egyptisk ungdom blir en drivande kraft i denna fest för demokratin, konstaterade Sisi, som har burat in tusentals ungdoms- och människorättsaktivister.

Alla partier stöder Sisi

En koalition bestående av tre partier väntas få majoritet i parlamentet.

Presidentens stödparti För Kärleken till Egypten är allierat med med det långvariga liberala Wafd-partiet och det moderata Fria Egyptiernas Parti som har grundats av landets rikaste affärsman Naguib Sawiris.

Det enda tillåtna islamistpartiet, salafistpartiet Al-Nur stöder också Sisi, liksom en koalition som leds av Ahmed Shafiq, ex-presidenten Mubaraks sista premiärminister.

Läs också