Hoppa till huvudinnehåll

Sipilä: Mängden asylsökande är ohållbar

Statsminister Juha Sipilä i Uleåborg den 18 oktober 2015.
Statsministerns frågetimme bandades in i Yles studio i Uleåborg på söndagen. Statsminister Juha Sipilä i Uleåborg den 18 oktober 2015. centern,centerpartiet,juha sipilä,sipilä,statsminister,statsministerns frågetimme,uleåborg

Statsminister Juha Sipilä (C) anser att gränsen börjar komma emot för Finland i mottagningen av asylsökande.

- Visst rör vi oss alldeles vid den övre gränsen, sade Sipilä under statsministerns frågetimme i Yle Radio Suomi på söndagen.

Sipilä syftar på mottagningscentraler, övernattningsställen och på myndigheternas verksamhet.

- Alla är nu helt vid bristningsgränsen.

"Kan inte fortsätta så här"

Inrikesministeriet uppdaterade den här veckan sin uppskattning om hur många asylsökande som anländer till Finland i år. Den nya uppskattningen om hur många asylsökande som anländer fram till slutet av året beräknades till 30 000 - 35 000.

Enligt Sipilä har Finland nu mycket att stå i med den nya siffran, eftersom den är tio gånger större än ifjol. Enligt honom är de nuvarande mängderna asylsökande exceptionella och det kan inte fortsätta på det här viset.

- Jag tror att en hållbar nivå skulle ligga kring 10 000.

Statsministern anmärkte att mängden asylsökande har sjunkit något under de senaste dagarna, men är ännu på en hög nivå jämfört med tidigare år.

Sipilä meddelade tidigare under hösten att han upplåter sin bostad i Kempele åt flyktingar.

- Lägenheten blir ledig i januari och jag har meddelat att den efter det kan användas för detta ändamål. Inget konkret har ännu gjorts åt saken.

 • Annegret Kramp-Karrenbauer

  Kalldusch för tyska socialdemokrater i Saarland - Merkels CDU tog hem segern

  Klar seger för Merkels kristdemokrater.

  Delstatsvalet i Saarland innebär en tillnyktring för de tyska socialdemokraterna. Efter jubel över att EU-parlamentets tidigare talman Martin Schulz leder partiet mot höstens förbundsdagsval fick partiet nu en kalldusch. Angela Merkels kristdemokrater tog hem segern.

 • Kerttu Niskanen.

  Kerttu Niskanen byter tränare: Pekka Vähäsöyrinki ny lots

  "Att vi bor på samma ort möjliggör bra och tätt samarbete".

  Skidåkaren Kerttu Niskanen presenterade en ny tränare på Instagram på söndag. Det här är en av de största förändringarna inför den kommande träningssäsongen, skriver Niskanen på Instagram.

 • Den förre premiärministern Boiko Borisevs parti Gerb leder knappt i opinionsmätningar

  EU-vänlig linje går mot seger i Bulgarien

  Det här var det tredje parlamentsvalet inom fyra år.

  Regeringspartiet Gerb ser ut att segra i parlamentsvalet i Bulgarien. Valet betraktas som ett linjeval mellan EU och Ryssland. Gerb stöder EU:s sanktioner mot Ryssland medan socialisterna vill häva dem.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes