Hoppa till huvudinnehåll

Torr höst blev bondens räddning

Jordbrukaren Petter Juslin plöjer åkern.
Petter Juslin tackar vädergudarna för den torra hösten. Nu kan han plöja torra åkrar. Jordbrukaren Petter Juslin plöjer åkern. Bild: Yle/Veronica Karlsson plöja

Hösten har varit rekordtorr ochregnet har lyst med sin frånvaro. På många håll i landet är det årtionden sedan lika låga nederbördssiffror har uppmätts.

Petter Juslin är jordbrukare i Esbo. Han gläds över att vädergudarna äntligen verkar vara på jordbrukarnas sida.

- Vi hade en speciell vår. Det var för kallt för att så och därför mognade också grödorna betydligt senare och kunde börja skörda ganska sent, men eftersom hösten varit torr har vi kunnat skörda snabbare.

Juslin berättar också att den torra hösten försnabbar höstbearbetningen och att han nu får plöja torra åkrar bådar gått inför nästa år.

- När marken är torr packar den inte sig så mycket. Ifall jorden är för tätt packad växer grödorna sämre och vattnet rinner inte bort lika bra.

Enligt väderprognoserna ska det torra vädret hålla i sig och för jordbrukare som Juslin betyder det att höstledigheten kan påbörjas snabbare – kanske till och med inom en vecka.

- Om uppehållsvädret fortsätter ska alla åkrarna förhoppningsvis vara bearbetade inom en vecka, säger Juslin.

Torr höst räddade skörden

Den torra sensommaren och hösten räddade många jordbrukares skördar säger Juslin. I Österbotten har det ostadiga vädret fortsatt, men i södra Finland kom uppehållet som en skänk från ovan.

- Vi har inga rekordskördar i år, men resultatet är godkänt.

Framför allt har det ostadiga sommarvädret förorsakat att kvaliteten på spannmålet inte är så bra i år. Det innebär att en stor del av spannmålet går till foder eftersom det inte duger som livsmedel.

Bondens fröjd är svampplockarnas plåga

Den torra hösten har däremot inneburit att höstens svampskörd så gott som uteblivit säger handelssvampskonsulent Nancy Lökfors.

Trattkantareller, 2000
Trattkantareller kan bli en ovanlig syn i höst ifall det torra vädret fortsätter. Trattkantareller, 2000 Bild: Yle videostill 2000

- Det är svamptorka i skogarna. De små svamparna som man kan hitta håller på att torka på fot.

Regn är vad som behövs för att svampskörden ska räddas för enligt Lökfors räcker det inte längre med morgondaggen för att svamparna ska få den mängd vatten som behövs.

Men än finns det hopp. Lökfors säger att ifall det skulle komma regn och kvicksilvret i termometern inte skulle sjunka under nollstrecket finns det ännu en chans att plocka svamp den här hösten.

- Trattkantareller kan man ibland hitta ännu i december ifall hösten har varit varm. Svamparna återhämtar sig efter kallare perioder ifall det också är fuktigt, säger Lökfors.

Läs också