Hoppa till huvudinnehåll

Big Bens klämtande kan kosta 29 miljoner pund

Londons ikoniska slagklocka Big Ben kan komma att kosta de brittiska skattebetalarna mer än 29 miljoner pund, om man vill hålla igång det berömda klämtandet.

Klockan i Westministerpalatset är så dåligt skick att den riskerar att tystna om den inte repareras inom snart framtid.

I en rapport där man gjort upp en plan för reparationen uppskattas kostnaderna uppgå till 29 miljoner pund. En reparation skulle också innebära att klockan skulle stå still i fyra månader, det är den längsta pausen i klockans 156-åriga historia.

Om man inte går in för att reparera hela klockan på en gång kommer kostnaderna att bli ännu högre, framgår det i rapporten. Och om till exempel visarna ger upp kan reparationerna ta upp till ett år på grund av alla byggnadsställningar som skulle vara nödvändiga.

Lektor Andrew Blick från King’s college i London tror ändå att britterna kan ha svårt att svälja kostnaderna för reparationen. Särskilt i en tid då parlamentet röstar igenom nedskärningar inom många andra sektorer.

- Men Big Ben är trots allt en ikonisk symbol för Storbritannien, och en av de mest berömda sevärdheterna i hela världen. Jag tror inte att många utvecklade länder skulle tillåta en ikonisk symbol av den här kalibern förfalla, säger han.

De brittiska skattebetalarna står redan inför en räkning på 7 miljarder pund för restaureringen av Westminsterpalatset.

Läs också