Hoppa till huvudinnehåll

Brasiliens färgstarka president besöker Finland

Brasiliens president Dilma Rousseff och president Sauli Niinistö
Brasiliens president Dilma Rousseff och president Sauli Niinistö Bild: Lehtikuva president sauli niinistö

Dilma Rouseff är Brasiliens första kvinnliga president. Med små marginaler valdes hon för en andra period i fjol. Då hon först besöker Sverige och sedan Finland har hon just fått lite andrum undan hot om riksrätt - och möjlig avsättning.

Under besöket i Sverige fick hon frågan om vad som är värst nu just - ekonomin eller politiken.

- Båda, svarar Dilma Rousseff med ett hest skratt.

- Den politiska krisen leder till instabilitet och instabiliteten leder till att den ekonomiska situationen förvärras, säger Dilma Rousseff.

Allt var så bra i början

Det såg så bra ut då Dilma Rousseff valdes till president i Brasilien, en av Sydamerikas största ekonomier.

Hon efterträdde den omåttligt populära presidenten Luiz Inácio Lula da Silva, som också kom från arbetarpartiet.

Lula da Silva hade lyckats med ett socialt program som lyfte tiotals miljoner brasilianare ur fattigdomen, och den kraftiga tillväxten i Kina gav draghjälp till Brasiliens ekonomi.

Nu går det sämre för Kina, och Brasilien befinner sig i recession.

Korruption och fiffel

Dilma Rousseffs nedförsbacke började för ett år sedan med en omfattande korruptionsskandal inom det statliga oljebolaget Petrobras. Rousseff har hittills klarat sig undan åtal, men skandalen har drabbat hennes arbetarparti hårt, och många partikamrater skakar galler

Rousseff befinner sig nu mitt i en maktkamp där det största oppositionspartiet bygger upp anklagelser som kan leda till att hon avsätts.

Hon hotas av åtal för tjänstebrott efter anklagelser om att ha fifflat med budgetuppgifter för att dölja ökande budgetunderskott.

Om det här stämmer innebär det att Rousseff vilseledde väljarna genom att ge sken av att statens finanser var bättre än de i verkligheten var.

Anti-Dilmarörelse

Allt detta har lett till att Brasilien under det senaste året har drabbats av upprepade och våldsamma protester, som närmast har karaktären av en folkrörelse, som kräver presidentens avgång.

Men Brasiliens hittills så starka kvinna har tidigare ridit ut många stormar. Hon har lidit av lymfatisk cancer, och har både suttit fängslad och torterats under militärdiktaturen på sextiotalet.

Finlands utbildningssystem intresserar

Mitt i allt detta kan Finlandsbesöket, som inleddes på måndag, kanske kännas som en välbehövlig paus. Det är främst utbildnings- och innovationssamarbete som ska diskuteras då president Rousseff träffar president Sauli Niinistö och statsminister Juha Sipilä.

- President Rousseff är mycket intresserad av vårt utbildningssystem, och är mycket imponerad av våra resultat, säger avdelningschef Kimmo Lähdevirta vid Utrikesministeriets avdelning för Amerika och Asien.

- Innovationsutvecklingen är bristfällig i Brasilien, beroende på den låga utbildningsnivån, och på det området finns det goda möjligheter att utveckla samarbetet mellan Finland och Brasilien,, säger Kimmo Lähdevirta.

Ren teknologi

Kimmo Lähdevirta tror också att besöket kan ge effekter för finländsk ekonomi, åtminstone på lång sikt.

- Finländskt kunnande exempelvis kring utvecklandet av avfall till energi och skapandet av intelligenta elnät är något som vi kan erbjuda Brasilien. Och det kan i framtiden bli en stor ekonomisk potential för Finland, säger Kimmo Lähdevirta vid Utrikesministeriet.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes