Hoppa till huvudinnehåll

Har du koll på sociala medier?

sociala mediebolags logor med smarttelefonanvändande flicka i backgrunden
sociala mediebolags logor med smarttelefonanvändande flicka i backgrunden Bild: Yle/Linus Lång jodel

#NiVetIngenting

 • Den här artikeln är en del av Svenska Yles granskning #NiVetIngenting
 • Vi granskar ungdomarnas värld på webben och i telefonapparna samt den kränkning och mobbning som förekommer där. Har du ett tips som rör det här får du gärna höra av dig via vår tipsblankett.

Under de senaste åren har det uppstått många nya sociala medier. Vi har hört oss för bland tonåringar om vilka kommunikationssätt de använder.

Eftersom det kan vara svårt att hänga med i svängarna har vi sammanställt en lista över hur unga kommunicerar. Här finns de viktigaste sociala medierna just nu, men också äldre kommunikationsformer som lever kvar.

"Tonåringens" kommentarer i texterna nedan bygger på ett tiotal intervjuer som vi har gjort med finlandssvenska ungdomar i åldern 15 till 17 år. De hör till en generation där nästan alla dagligen använder många olika sociala medier.

Klicka på mediets namn för att visa beskrivningen!

Ask.fm

Ask.fm ger användare möjlighet att ställa frågor till varandra och besvara dem. Frågeställaren kan förbli anonym men besvarade frågor visas alltid på mottagarens profilsida.
Det är roligt om man får roliga frågor, till exempel atm (at the moment= vad gör du just nu?) eller ootd (outfit of the day= vad har du på dig idag?). Man kan också bli ombedd att lägga upp bilder på sig själv i bikini eller på sin mage och det är inte så roligt.
På Ask.fm finns mycket hat och elaka frågor som folk ställer anonymt.
-tonåringen

E-post

E-post är fortfarande ett viktigt kommunikationsmedel för många i den äldre generationen.
På e-posten får man tråkig information från skolan och hobbyer, här finns också reklam och spam.
-tonåringen

Facebook

Det sociala nätverket Facebook är fortfarande världens största sociala medium och uppger sig ha över 1,5 miljarder aktiva användare per månad. Facebook är ett slags allt-i-ett-verktyg som stöder såväl text, bild och videoinnehåll och ger långt gående möjligheter att kontrollera hur innehållet sprids. Liksom andra sociala medier används Facebook i allt högre grad på smarttelefoner och pekplattor.
Stället där alla vuxna hänger. Man loggar in för att spionera på föräldrar och äldre släktingar. Det enda intressanta på Fb är att se vad ens föräldrar och äldre släktingar har skrivit om en eller om de har lagt upp bilder på en.
-tonåringen

Facebook Messenger

Facebook Messenger är en app för att komma åt Facebooks chatfunktion på mobilen. Funktionerna är liknande som i Whatsapp och Kik och användarna loggar in med sitt Facebookkonto.

Instagram

Instagram är en mobilapp för att dela bilder (i första hand) och videoklipp. Kännetecknande är det kvadratiska bildformatet och bildbehandling med olika filter.
Viktigt medium för selfies och andra bilder. Om bilderna på Snapchat (se Snapchat) tas i en hast och försvinner lika snabbt kan man planera en Instagrambild i flera dagar. Många har en privat profil som bara ens närmsta följer och en annan mer offentlig profil med hundratals följare.
På Instagram är du inte anonym och där förekommer mest positiva kommentarer. Genom att inte gilla och inte följa kan man få andra att känna sig ratade.
-tonåringen

IRL

IRL (in real life), alltså kommunikation ansikte mot ansikte är ett fenomen som är minst lika gammalt som mänskligheten. Också de mest inbitna användarna av sociala medier och ny kommunikationsteknologi hittar situationer där det är bäst att mötas i den fysiska verkligheten.

Man träffas nog på riktigt också fast man har appar. På sociala medier kan man umgås med sådana som man inte känner så bra men irl träffar man de som är ens vänner på riktigt. Om man har något viktigt att säga är det bättre att göra det irl.
Det som är störande är om någon hela tiden chattar med andra fast man är tillsammans. Det är ok att kolla telefonen emellanåt och sedan sätta bort den, det gör alla.
-tonåringen

Jodel

Jodel är en förhållandevis liten app i Finland men populärt bland vissa svensktalande studerande. Idén är att starta diskussioner som kan kommenteras av användare inom en radie på tio kilometer. Ingen inloggning krävs och inläggen är därför anonyma.
Det är inte så många som har det ännu, det är ganska nytt.
-tonåringen

Kik Messenger

Kik Messenger är en chattapp som påminner om Whatsapp. Till skillnad från WhatsApp är användarprofilerna inte kopplade till ett visst telefonnummer, utan användarna har fristående profiler med lösenord. Därför är det också lättare att skapa falska profiler på Kik.
Förut hade alla Kik, men nu är det på väg bort, WhatsApp är mycket bättre. I Sverige har alla ännu Kik. På Kik är det ofta meddelanden av främmande anonyma personer och det är på Kik som pedofilerna finns.
-tonåringen

Online-spel

Många online-spel, till exempel League of Legends (LoL), Counter Strike (CS), World of Warcraft (WoW) och Minecraft erbjuder möjligheten att kommunicera med andra spelare i realtid.

– Spel som man spelar tillsammans med andra över nätet. Det är ofta två lag som spelar mot varandra och de får en uppgift som de ska klara av.
Att spela är en privat situation, man vill inte ha någon som hänger över ens axel. Man kan prata med sina medspelare via spelchatten eller till exempel Skype.
Du kan antingen spela med personer som du känner eller slumpmässigt utvalda personer som använder samma server. Om man spelar med personer som man inte känner ger man aldrig ut sitt riktiga namn eller kontaktuppgifter. Det finns miljontals spelar över hela världen.
Tonen är rå, särskilt om du spelar med främlingar, spelvärlden är ingenting för den som tar åt sig av kränkande kommentarer. Särskilt flickor får stå ut med mycket om de berättar att de är flickor. Därför spelar nästan alla flickor under pojkalias.
Spelen är svåra och kräver att man spelar mycket för att man ska bli bra. Spelen utvecklar minnet, gestaltningsförmågan och reaktionsförmågan. Risken finns att man glömmer att äta eller sova.
-tonåringen

Pinterest

Pinterest är en bildtjänst för webben och mobilen där användarna bygger upp bildsamlingar enligt intresse. Samlingarna (pinboards) kan bestå av både egna och andras bilder som man har markerat (pinnat).

Skype

Skype erbjuder telefonsamtal via nätet. Antingen bara ljud eller med bild och ljud.
Med Skype kan man enkelt och billigt tala med kompisar som är utomlands. Man kan ha grupper och tala med flera på en gång eller tala bara med en.
-tonåringen

SMS

SMS, det vill säga textmeddelanden på mobiltelefonen.

Funktion för att skicka meddelande från nittonhundratalet. Det kostar(!) men är det snabbaste sättet att nå föräldrar och äldre släktingar.
-tonåringen

Snapchat

Snapchat är en mobilapp för meddelanden (snaps) som bara syns en kort stund. Man kan skicka bilder, videor, röstmeddelanden och text – men längden är högst 10 sekunder. Det speciella med Snapchat är att meddelandet försvinner automatiskt då mottagaren har öppnat det.
Snapchat används för mindre viktiga konversationer och mer slarvigt tagna bilder. Man kan Snapchatta med folk man inte känner så bra utan att det känns konstigt, endel lägger ut sina Snapchat-uppgifter på Instagram.
Snapchat är väldigt bra eftersom ingenting sparas på telefonen, men samtidigt är det dåligt för man missar lätt vad det stod om man råkade titta bort just då man öppnat meddelandet. Hinner man inte läsa det försvinner det för alltid och så måste man skriva ”–Va?”.

Man har en vägg som alla ens Snapchat-kontakter kan se. Det som läggs upp där syns i ett dygn. Nackdelen är att Snapchat är lite krånglig och du kan inte kolla vad som sagts efteråt. Man kan inte ha grupper men kan skicka samma meddelande till många.
-tonåringen

Telefon

Telefon är det enda 1800-talsmediet som ryms med i den här granskningen.
En apparat vars viktigaste funktion är att förse en med nät. När den ringer är det med största sannolikhet ens föräldrar eller någon äldre släkting som vill prata så därför är det bättre att ha den på tyst.
-tonåringen

Tinder

Tinder är en dejtingapp med tre år på nacken. Appen visar bilder på andra Tinderanvändare som kan tänkas falla en i smaken utgående från sin profil och geografiska position. Då två användare gillar varandra uppstår en match så att användarna kan chatta med appen och eventuellt komma överens om att stifta närmare bekantskap i riktiga livet.
Dejtingapp för desperata.
-tonåringen

Twitter

"Mikrobloggen" Twitter uppges ha över 300 miljoner aktiva användare. Inläggen är begränsade till 140 tecken men det går att länka till bilder och video. Twitterinlägg är offentliga och kopplade till användarprofilen. Särskilt populärt bland journalister och pr-folk.

Jag har Twitter för att följa med kändisar, det kan vara idrottsstjärnor, musiker eller filmstjärnor, alla sorters kändisar. Twitter är som en skvallertidning bara att kändisarna själva skriver.
-tonåringen

We heart it

We heart it används för att dela bilder (och videor) och bygga upp bildsamlingar. Bilder som användarna gillar markeras med ett hjärta. Negativa omdömen saknas helt eftersom det inte går att kommentera bilderna.
Pinterest och Instagram fick barn och det blev We heart it. En bildtjänst där du kan dela och gilla både kommersiella och privata bilder. På din sida har du ett collage med bilder som beskriver vad du gillar, din personlighet eller något annat. På We heart it är det mest mode och sånt som flickor gillar.
-tonåringen

Whatsapp

Whatsapp är en app för att chatta, alltså skicka snabbmeddelanden. Förutom meddelanden i textform går det att skicka bilder, videor och röstmeddelanden. Whatsapp identifierar sina användare med telefonnummer.
En app för att hålla kontakten med hela klassen, hela laget, hela familjen, hela gänget eller enskilda kompisar. Whatsapp-kontakterna är sådana man känner.
Fördelen är att man kan skicka bild-, röst- och videomeddelanden om man inte orkar skriva och att man når alla som är i gruppen. Nackdelen är att alla bilder som någon skickas sparas och de kan snabbt fylla din telefons minne. Det kan komma över hundra meddelanden om ingenting alls på en timme från grupper med många medlemmar.
Man kan bli utslängd ur grupper eller så kan ens kompisar bilda nya grupper där man inte är med. Den som har skapat gruppen bestämmer vem som får vara med, men man bestämmer själv om man vill gå ur gruppen.
-tonåringen

Youtube

Videodelningstjänsten Youtube har liksom Facebook över en miljard användare men är inte lika tydligt ett socialt medium. En stor del av användarna tittar bara på videor utan att själv lägga upp material eller skriva kommentarer.
Har man tråkigt är YouTube väldigt bra. Man kan följa någon profil eller bara se på filmer som någon länkat till. Endel har en egen kanal för sina videor. Har man otur kan ens vänner lägga upp pinsamma videor på en utan lov. Om man har en egen kanal och själv lägger upp bilder kan man få elaka kommentarer.
-tonåringen

9gag

9gag (ninegag) är ett socialt forum för att dela bilder, för det mesta humoristiska sådana.
Roliga bilder, giffar eller videor som folk har tagit eller bara delar. 9gag liknar We heart It men med mera naket och humor. Här finns också skrämmande saker och porr.
-tonåringen

#NiVetIngenting

 • #NiVetIngenting: Tack!

  Projektet tar nu slut och vi vill tacka alla som bidragit.

  I en veckas tid har vi lagt fokus på de ungas virtuella liv, med särskild fokus på de kränkningar som förekommer. Vi har belyst de dåliga sidorna men också lyft fram allt det fina med webben. Nu vill vi tacka alla de ungdomar som delat med sig av sin expertis!

 • Barnombudsmannen avråder moralpanik om sociala medier

  Tuomas Kurttila tror mer på engagerade vuxna än på förbud.

  Barnombudsman Tuomas Kurttila ser mycket gott i att barn finns på sociala medier. Han tror mera på engagerade vuxna än strikta åldersgränser och begränsningar.

 • Vuxna i skolan: Nätmobbning vanligare men går att tackla

  Vuxna i skolan ska vara lyhörda för att hantera nätmobbning

  Om någon blir trakasserad eller utsatt för hat på nätet, är det i skolan det kan bubbla upp till ytan. Det gäller att ha en öppen atmosfär och goda förhållanden för att kunna tackla problem med till exempel nätmobbning. Det säger Linda Fagerudd som är kurator i Pedersöre.

 • Stockholmsskola har koll på näthatet

  Trygghetsenkät hjälper Stockholmsskola hantera nätmobbning

  På Tullgårdsskolan i Stockholm förekommer ytterst lite nätmobbning och nättrakasserier. Det säger skolans rektor, Anna Magnusson, utan att tveka. Varje månad svarar elever på en enkät med frågor om bland annat nätmobbning. Framkommer det problem tar personalen på skolan genast tag i saken.

 • Föräldrar: Vi måste se oss i spegeln

  Vuxna kan inte heller bete sig på sociala medier

  Folk skriver ju vad som helst på Facebook nuförtiden, med namn och bild under, säger Ida Fellman. Och då handlar det om fullvuxna människor!

 • Testa: Tänker du som en tonåring?

  Bedöm fem situationer och se om 350 tonåringar tänker lika.

  Bedöm fem situationer på sociala medier och svara om någon har gått för långt. Med Svenska Yles test kan du sedan jämföra dig med 350 högstadieelever. Gör du samma bedömningar som tonåringarna?

 • Blivande läraren: Vi vuxna måste hänga med!

  Mobbning via mobilen är snabb och skoningslös.

  Dagens mobbningsoffer har ingen frizon. Plågoandarna finns ständigt en armlängd bort - i smarttelefonen. De vuxna måste försöka hänga med.

 • Mobilförbud ingen lösning på nätmobbning

  Lagen ger inte skolor rätt att förbjuda mobiler

  Skolan har en skyldighet att erbjuda en trygg miljö och aktivt förebygga mobbning, också nätmobbning. Men att förbjuda användningen av mobiler är inte okej, säger Thomas Sundell på Regionförvaltningsverket.

 • Föräldrar ska lära barnen visa respekt på nätet

  Föräldrar behöver inte förstå alla appar.

  Föräldrar behöver inte förstå alla appar. I slutändan handlar det om att lära barnen hur man beter sig i sociala relationer för att minska på nätkränkningarna.

 • Här snackar vi näthat på riktigt

  Det som en del skriver på nätet fast i en verklig situation.

  I vissa hörn av webben är vädret alltid detsamma: ett konstant hagel av elakheter och svordomar - åt alla håll. Tänk om vi skulle prata likadant öga mot öga? Sagt och gjort, här snackar vi riktigt näthat. Observera att videon innehåller ett grovt språk som inte passar alla tittare.

 • Alla har rätt att trivas på sociala medier

  Gymnasieelever i Ekenäs skapade trivselregler för nätet.

  Man ska tänka efter mera då man rör sig på sociala medier, inte mindre. Därför har elever vid Ekenäs gymnasium arbetat fram trivselregler för hur man ska bete sig respektfullt. Nu hoppas de att principerna sprider sig till andra skolor.

 • “Diskutera näthatet redan då barnen är små”

  Olin: Ta upp problemen innan de går med på sociala medier.

  Näthat och kränkningar en del av flera ungdomars vardag på sociala medier. Enligt Rebecca Olin, viceordförande för Finlands svenska skolungdomsförbund, borde problemen tas upp redan innan barnen skaffar sina första konton.

 • Nätmobbning upplevs annorlunda

  Sjätteklassare skakar av sig nätmobbningen.

  De sjätteklassare som Maria Peräsalo intervjuat i sin magisteravhandling tar inte lika hårt på nätmobbning som den som sker utanför skärmarna.

 • Hot, hat och öknamn

  Över hälften av tonåringarna har varit med om näthat.

  Vi frågade över trehundra tonåringar på olika håll i Svenskfinland om hur det näthat de mött sett ut. Kränkningarna rör sig om allt från regelrätta dödshot till konflikter med kompisar.

 • Var tredje förälder vet ingenting

  Yles enkät visar: Nätmobbning vardag i våra högstadier.

  Hälften av tonåringarna har blivit utsatta för kränkningar på nätet men nästan ingen vände sig till en vuxen – det visar Svenska Yles enkät som över 350 finlandssvenska tonåringar svarat på.

 • Näthat kan i värsta fall ge fängelse

  Skriver man näthat kan det ge böter eller bli en fängelsedom

  Nätmobbning och nättrakasserier blir allt vanligare. Antalet polisanmälningar ökar också, men allt kommer inte till polisens kännedom. Mörkertalet är stort, säger Mikael Appel, överkonstapel på polisen i Vasa.

 • Benjamin: Näthatare har ett tråkigt liv

  Benjamin hinner inte bry sig om näthatare nuförtiden.

  Med fansen kommer också hatarna. Artisten Benjamin vet. - I början kommer jag ihåg att jag tog åt mig av vissa kommentarer, nu hinner jag inte längre göra det, säger han.

 • "Jag fick massor med hat"

  Kan sociala medier förändra ditt liv?

  Ofta tänker man på sociala medier som en bra kommunikationskälla, men det kan vara annat än det för många.

 • Här kan du få hjälp

  Vi listar vart du kan vända dig och vilket stöd som finns.

  Om du har blivit utsatt för trakasserier eller mobbning på nätet finns det många alternativ för att få hjälp.. Här har vi sammanfattat hur du kan gå till väga.

 • Peter Sjöholm: Varför granska ungdomarnas webbvärld?

  Språket är rått och andra övertramp förekommer också.

  Hur mycket ska barn stå ut med är en fråga som vi ställt oss flera gånger längs med förberedelserna av Yle-satsningen #NiVetIngenting. Det förekommer övertramp på smarttelefonerna och atmosfären kan vara ytterst rå.

 • #NiVetIngenting - Vad händer riktigt på webben och apparna?

  Yle granskar trakasserier och näthat 19-25.10.

  #NiVetIngenting är en Yle-granskning som pågår 19-25.10. Fokusen ligger på de ungas liv på nätet och i telefonapparna; en värld där det förekommer trakasserier och som många vuxna har en dålig koll på.

 • Vi gör #NiVetIngenting

  Läs hur du kan kontakta oss.

  Vi är ett team på fem reportrar som jobbar med #NiVetIngenting. Här kan du läsa mera om oss och hur du ska kontakta oss.