Ofta tänker man på sociala medier som en bra kommunikationskälla, men det kan vara mer än bara det för många. Vi intervjuade både unga och vuxna i Hoplaxskolan årskurs 7-9 om sociala medier och allt vad det innebär.
De intervjuade är Olga Alinikula, 9C, Emil Junkkaala, 7E och Alexandra Airas, 8D.
Både Olga och Emil har Ask.fm och Instagram. Alexandra säger att hon hade Ask men raderade den. Alla tre föredrar Instagram över Ask.
Ask är helt jätteonödigt. Jag vet inte ens varför jag har appen, det är bara helt skit.
- Jag fick massor med hat, berättar Alexandra.
- Ask är helt jätteonödigt. Jag vet inte ens varför jag har appen, det är bara helt skit, säger Olga.
Ask är den sociala tjänsten som är känt för sina mängder av hatkommentarer som skrivs anonymt till vem som helst. Alexandra är inte den enda som blivit utsatt för hat i appen och varit tvungen att stå ut med det tills det till slut blivit för mycket.
Emil berättar att man ofta kallar andra för bög.
Orsaken till allt hat på Ask är troligen det att man kan vara totalt anonym. Det krävs inte mycket för att förstöra någons dag genom att skriva elaka ord och kommentarer.
Vanligt att sprida reklam
Många blir sponsrade för att göra reklam för olika produkter på Instagram, och på grund av sina mängder följare får de oftast betalt för det. Många har blivit berömda på nätet på det sättet - för att folk gillar de bilder som de lägger ut på medierna.
- Deras sida kan spridas om folk tycker de är snygga, tillägger Alexandra.
- Det är deras utseende och firmor som sponsrar, säger Olga.
- Inte borde man bli känd bara för mängden följare man har, säger Alexandra.
Vad säger de vuxna?
Vi frågade mera om näthat och sociala medier av vuxna i skolan.
- Alla människor borde själva ta ett ganska stort ansvar, lika som arbetet vi gör emot mobbning, säger elevhandledare Karin Ekman.
Biträdande rektor Tora Renlund säger att det inte bara gäller ungdomar utan också vuxna. Både Tora och Karin har ett Facebookkonto som de använder aktivt. Båda håller också med om att hade sociala medier funnits när de var i högstadieåldern så hade de använt dem.
- Kontakten till människor är väldigt enkel och man kan fixa vardagliga grejer snabbt, men negativt är att en del fastnar i det, funderar Karin.
- Det är bra så länge det inte minskar på den riktiga kontakten, lägger Tora till.
Ronja Sjövall, Kira Lindholm, Jannica Sågbom, Sissel Larinen och Krista Virtanen, Hoplaxskolan
Den här texten är skriven av Yle Nyhetsskolans unga reportrar.