Hoppa till huvudinnehåll

Näthat kan i värsta fall ge fängelse

Överkonstapel Mikael Appel #NiVetIngenting
Mikael Appel, överkonstapel på polisen i Vasa, hoppas att alla ska ta nätmobbning på allvar Överkonstapel Mikael Appel #NiVetIngenting Bild: Yle/Louise Bergman överkonstapel mikael appel

Nätmobbning och nättrakasserier blir allt vanligare. Antalet polisanmälningar ökar också, men allt kommer inte till polisens kännedom. Mörkertalet är stort, säger Mikael Appel, överkonstapel på polisen i Vasa.

#NiVetIngenting

Skylt med texten #NiVetIngenting
Skylt med texten #NiVetIngenting Bild: Yle #nivetingenting
 • Den här artikeln är en del av Svenska Yles granskning #NiVetIngenting
 • Vi rapporterar 19-25.10.2015
 • Vi granskar ungdomarnas värld på webben och i telefonapparna samt den kränkning och mobbning som förekommer där. Har du ett tips som rör det här får du gärna höra av dig via vår tipsblankett.
 • Utsätts du för nätmobbning eller andra kränkningar? Det går att få hjälp. Läs mera här.
 • Läs mer på svenska.yle.fi/nivetingenting.
Appel har under några års tid jobbat som så kallad nätpolis.

Kränkningar kan ge fängelse

Nätmobbning och nättrakasserier är ingen småsak att vifta bort, anser Appel.

- Om man skriver hat på nätet kan det leda till en brottsanmälan, som leder till en förundersökning. Så småningom kan ärendet hamna i en domstol. Slutresultatet kan bli böter eller i värsta fall fängelse.

Även om det handlar om en minderårig eller person som inte straffmyndig, det vill säga under 15 år, leder en polisanmälan alltid till en utredning.

- När minderåriga är inblandade kontaktar vi också föräldrarna. Är personen under 15 år kontaktar vi ofta socialen, som gör egna utredningar. Så även om ärendet kanske inte går vidare till domstol, blir det alltid utredningar av något slag.

Enligt Appel lägger polisen specifik vikt vid fall där minderåriga är inblandade för att snabba på utredningen.

Internationell dimension

En utmaning för polisen är att de flesta sociala medier är baserade utomlands. Men om en människa vill polisanmäla ett brott ska hen göra det, även om internetsajten finns i till exempel USA.

- Allt börjar bli ganska internationellt i dag. Och har man blivit utsatt för brott behöver man inte fundera på om polisen kan reda ut det eller inte, utan man gör en polisanmälan. Sedan är det vår sak att föra ärendet vidare.

Hur mycket resurser som läggs på en utredning beror på brottets karaktär. Någon generell regel att näthatsbrott med en internationell dimension nedprioriteras av polisen finns inte.

- Vi ser alltid till det specifika fallet, hur pass grovt det är. Sedan finns det andra sätt att reda upp ett brott, utan att polisen behöver kontakta de som upprätthåller en tjänst på nätet.

Kontakta polisen

Om man blivit utsatt för hat på nätet men är osäker om det handlar om ett brott kan man alltid kontakta polisen.

- Vi kan inte säga att man ska eller inte ska göra en polisanmälan. Känner man att man blivit utsatt för brott ska man anmäla. Är man osäker kan man alltid prata med polisen först för att höra om det handlar om ett brott eller inte, säger Appel.

En polisanmälan gör man personligen på en polisstation eller på polisens webbsidor.

Samla bevis

Blir man utsatt för trakasserier, kränkningar eller mobbning på nätet är det bra att spara material till exempel i form av skärmdumpar. I många nättjänster försvinner materialet efter en tid och kan vara svårt att hitta i efterhand.

- Har man eget material är det bra och kan vara till stor hjälp för polisen. Men efter att vi gjort förhör och fått händelseförloppet klart för oss, är det vårt jobb att samla bevismaterial, säger Appel.

Nätet på gott och ont

Brott som sker på nätet kan vara både svårare och enklare att reda ut för polisen. Anonymiteten är givetvis ett problem.

- Det är lätt att ”gömma sig” på nätet. Men samtidigt lämnar de flesta av oss spår på nätet och det är en stor fördel när vi på polisen ska reda ut till exempel nätmobbning.

Hur allvarligt ser ni på anmälningar om trakasserier och mobbningen på nätet, jämfört med andra brott?

- Vi tar alla anmälningar på allvar. En polisanmälan är alltid en polisanmälan och varje fall tas till behandling. Vårt mål är att reda upp allt som kommer in hit, säger Mikael Appel.

#NiVetIngenting

 • #NiVetIngenting: Tack!

  Projektet tar nu slut och vi vill tacka alla som bidragit.

  I en veckas tid har vi lagt fokus på de ungas virtuella liv, med särskild fokus på de kränkningar som förekommer. Vi har belyst de dåliga sidorna men också lyft fram allt det fina med webben. Nu vill vi tacka alla de ungdomar som delat med sig av sin expertis!

 • Barnombudsmannen avråder moralpanik om sociala medier

  Tuomas Kurttila tror mer på engagerade vuxna än på förbud.

  Barnombudsman Tuomas Kurttila ser mycket gott i att barn finns på sociala medier. Han tror mera på engagerade vuxna än strikta åldersgränser och begränsningar.

 • Vuxna i skolan: Nätmobbning vanligare men går att tackla

  Vuxna i skolan ska vara lyhörda för att hantera nätmobbning

  Om någon blir trakasserad eller utsatt för hat på nätet, är det i skolan det kan bubbla upp till ytan. Det gäller att ha en öppen atmosfär och goda förhållanden för att kunna tackla problem med till exempel nätmobbning. Det säger Linda Fagerudd som är kurator i Pedersöre.

 • Stockholmsskola har koll på näthatet

  Trygghetsenkät hjälper Stockholmsskola hantera nätmobbning

  På Tullgårdsskolan i Stockholm förekommer ytterst lite nätmobbning och nättrakasserier. Det säger skolans rektor, Anna Magnusson, utan att tveka. Varje månad svarar elever på en enkät med frågor om bland annat nätmobbning. Framkommer det problem tar personalen på skolan genast tag i saken.

 • Föräldrar: Vi måste se oss i spegeln

  Vuxna kan inte heller bete sig på sociala medier

  Folk skriver ju vad som helst på Facebook nuförtiden, med namn och bild under, säger Ida Fellman. Och då handlar det om fullvuxna människor!

 • Testa: Tänker du som en tonåring?

  Bedöm fem situationer och se om 350 tonåringar tänker lika.

  Bedöm fem situationer på sociala medier och svara om någon har gått för långt. Med Svenska Yles test kan du sedan jämföra dig med 350 högstadieelever. Gör du samma bedömningar som tonåringarna?

 • Blivande läraren: Vi vuxna måste hänga med!

  Mobbning via mobilen är snabb och skoningslös.

  Dagens mobbningsoffer har ingen frizon. Plågoandarna finns ständigt en armlängd bort - i smarttelefonen. De vuxna måste försöka hänga med.

 • Mobilförbud ingen lösning på nätmobbning

  Lagen ger inte skolor rätt att förbjuda mobiler

  Skolan har en skyldighet att erbjuda en trygg miljö och aktivt förebygga mobbning, också nätmobbning. Men att förbjuda användningen av mobiler är inte okej, säger Thomas Sundell på Regionförvaltningsverket.

 • Föräldrar ska lära barnen visa respekt på nätet

  Föräldrar behöver inte förstå alla appar.

  Föräldrar behöver inte förstå alla appar. I slutändan handlar det om att lära barnen hur man beter sig i sociala relationer för att minska på nätkränkningarna.

 • Här snackar vi näthat på riktigt

  Det som en del skriver på nätet fast i en verklig situation.

  I vissa hörn av webben är vädret alltid detsamma: ett konstant hagel av elakheter och svordomar - åt alla håll. Tänk om vi skulle prata likadant öga mot öga? Sagt och gjort, här snackar vi riktigt näthat. Observera att videon innehåller ett grovt språk som inte passar alla tittare.

 • Alla har rätt att trivas på sociala medier

  Gymnasieelever i Ekenäs skapade trivselregler för nätet.

  Man ska tänka efter mera då man rör sig på sociala medier, inte mindre. Därför har elever vid Ekenäs gymnasium arbetat fram trivselregler för hur man ska bete sig respektfullt. Nu hoppas de att principerna sprider sig till andra skolor.

 • “Diskutera näthatet redan då barnen är små”

  Olin: Ta upp problemen innan de går med på sociala medier.

  Näthat och kränkningar en del av flera ungdomars vardag på sociala medier. Enligt Rebecca Olin, viceordförande för Finlands svenska skolungdomsförbund, borde problemen tas upp redan innan barnen skaffar sina första konton.

 • Nätmobbning upplevs annorlunda

  Sjätteklassare skakar av sig nätmobbningen.

  De sjätteklassare som Maria Peräsalo intervjuat i sin magisteravhandling tar inte lika hårt på nätmobbning som den som sker utanför skärmarna.

 • Hot, hat och öknamn

  Över hälften av tonåringarna har varit med om näthat.

  Vi frågade över trehundra tonåringar på olika håll i Svenskfinland om hur det näthat de mött sett ut. Kränkningarna rör sig om allt från regelrätta dödshot till konflikter med kompisar.

 • Var tredje förälder vet ingenting

  Yles enkät visar: Nätmobbning vardag i våra högstadier.

  Hälften av tonåringarna har blivit utsatta för kränkningar på nätet men nästan ingen vände sig till en vuxen – det visar Svenska Yles enkät som över 350 finlandssvenska tonåringar svarat på.

 • Näthat kan i värsta fall ge fängelse

  Skriver man näthat kan det ge böter eller bli en fängelsedom

  Nätmobbning och nättrakasserier blir allt vanligare. Antalet polisanmälningar ökar också, men allt kommer inte till polisens kännedom. Mörkertalet är stort, säger Mikael Appel, överkonstapel på polisen i Vasa.

 • Benjamin: Näthatare har ett tråkigt liv

  Benjamin hinner inte bry sig om näthatare nuförtiden.

  Med fansen kommer också hatarna. Artisten Benjamin vet. - I början kommer jag ihåg att jag tog åt mig av vissa kommentarer, nu hinner jag inte längre göra det, säger han.

 • "Jag fick massor med hat"

  Kan sociala medier förändra ditt liv?

  Ofta tänker man på sociala medier som en bra kommunikationskälla, men det kan vara annat än det för många.

 • Här kan du få hjälp

  Vi listar vart du kan vända dig och vilket stöd som finns.

  Om du har blivit utsatt för trakasserier eller mobbning på nätet finns det många alternativ för att få hjälp.. Här har vi sammanfattat hur du kan gå till väga.

 • Peter Sjöholm: Varför granska ungdomarnas webbvärld?

  Språket är rått och andra övertramp förekommer också.

  Hur mycket ska barn stå ut med är en fråga som vi ställt oss flera gånger längs med förberedelserna av Yle-satsningen #NiVetIngenting. Det förekommer övertramp på smarttelefonerna och atmosfären kan vara ytterst rå.

 • #NiVetIngenting - Vad händer riktigt på webben och apparna?

  Yle granskar trakasserier och näthat 19-25.10.

  #NiVetIngenting är en Yle-granskning som pågår 19-25.10. Fokusen ligger på de ungas liv på nätet och i telefonapparna; en värld där det förekommer trakasserier och som många vuxna har en dålig koll på.

 • Vi gör #NiVetIngenting

  Läs hur du kan kontakta oss.

  Vi är ett team på fem reportrar som jobbar med #NiVetIngenting. Här kan du läsa mera om oss och hur du ska kontakta oss.