Hur mycket ska barn stå ut med är en fråga som vi ställt oss flera gånger längs med förberedelserna av Yle-satsningen #NiVetIngenting. Det förekommer övertramp på smarttelefonerna och atmosfären kan vara ytterst rå.
#NiVetIngenting
Polisen uppmanar allmänheten att anmäla alla kränkningar, men vår uppfattning är att polisstatistiken bara visar toppen av isberget.
Smarttelefonen följer med överallt
De sociala medierna, apparna på telefonen och datorspelen kan vara en mörk plats. För snart två år sedan gjorde vi på Yle en granskning av mobbning, under namnet #TaDetPåAllvar. Då talades det en del om nätmobbning, men sedan dess har smarttelefonerna blivit ännu populärare bland barn och unga.
Vårt mål är inte att skrämma upp någon. Apparna och spelen är en viktig del av de ungas liv. Det förekommer kränkningar och mobbning men den virtuella världen är samtidigt en arena där en betydande andel av ungdomarnas helt normala liv utspelar sig.
I det här projektet har vi intervjuat tiotals ungdomar. Med hjälp av en enkät har över 350 högstadieelever gett sin syn på sociala medier och beteendet där. Det är vi djupt tacksamma för.
Vi vill glänta på dörren
Vi vill rikta strålkastaren mot det mörker tonåringarna själva har beskrivit och det mörker vi har påträffat på olika chattsidor och via polisanmälningar. Genom att glänta på dörren till det här mörkret hoppas vi hjälpa vuxna att skapa sig en bild av hur den virtuella världens avigsidor kan se ut.
Under projektets gång kommer vi också att fundera på lösningar. Det görs mycket bra i kampen mot nätmobbning och trakasserier. De här metoderna och verktygen vill vi också att ska få synlighet.
Var gärna i kontakt
Vi vet ändå inte allt och därför är det viktigt att ni i publiken också är med. Om det finns något som vi borde kolla närmare på hoppas vi att du hör av dig.
Du kan antingen använda vår tipsblankett eller direkt vara i kontakt med någon av journalisterna som förverkligar #NiVetIngenting.