Hoppa till huvudinnehåll

Sanddynerna i Kalajoki

Kalajokis sanddyner
Kalajokis sanddyner Kalajokis sanddyner Bild: Yle/Åsa Svarvar natur så in i norden

Kalajoki är mest känd för sina vidsträckta sanddyner. Visst är de spektakulära!

Sommartid kryllar det av människor som kommer dit för sol och bad. Sätter man på sig ett par bekväma skor och vänder riktningen 180 grader så finns det en hel del att uppleva också i skogarna bakom dynerna.

Bland annat finns det en förträfflig vandringsled som tar dig genom barrskog, lövskog, blandskog och några kalhyggen. Eftersom vi befinner oss i vid västkusten kan man inte tala om några speciella höjdskillnader, så vandringen i sig är inte tung.

Vitmossa vid Kalajoki vandringsled
Som gjort för en vilostund Vitmossa vid Kalajoki vandringsled Bild: Yle/Åsa Svarvar natur så in i norden

Stora partier av vitmossa bildar ett intressant täcke att lägga sig ner på och vila fötterna vid behov och spana in de naturtyper som trivs på det här sandiga området.

Framme vid Siiponjoki kan man paddla kanot längs med ån, hela vägen ut till havet. På vägen finns höga sandbankar som gröpts ur av strömmen som slingrar sig fram. Den täta skogen runt omkring bildar nästan en djungelliknande känsla. På vissa ställen får man nästan leta fram en machete för att hugga av omkullfallna träd som hindrar färden.

Henric Öhman och Sara Kåll paddlar längs Siiponjoki
Kanotfärd längs Siiponjoki Henric Öhman och Sara Kåll paddlar längs Siiponjoki Bild: Yle/Åsa Svarvar natur så in i norden

Höga sandbankar längs med ån dyker upp titt som tätt ända tills du närmar dig utloppet till havet, då du plötsligt befinner dig bland mer typiska holmar och skär. Då är det bara att ta tag i paddeln och styra kosan en liten bit norrut så är du på nytt framme vid sanddynerna. Ett suveränt ställe att ta i land på och avnjuta en middag i gott sällskap. Trots att du kanske gett dig ut på färden ensam får du räkna med att du inte är ensam då du kommer fram, speciellt under sommarmånaderna då stället är väldigt populärt som turistmål. På hösten är det avsevärt lugnare, och även då är platsen värt ett besök.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

Nyligen publicerat - Strömsö

 • Svep ihop en vegetarisk tomatpasta som vardagsmat

  Gör tomatsåsen själv och frys ner för vardagsbehov.

  Den här pastan förutsätter att du redan kokat ihop Pauls mustiga tomatsås. Sedan är det en enkel match att svepa ihop denna läckra pastarätt.

 • Tomatstroganoff med korv - en smarrig vardagsrätt

  Mustig hemlagad tomatsås, lök, grädde och korv - voilá!

  Den här stroganoffen med korv förutsätter att du redan lagat en sats av Pauls mustiga tomatsås. Sedan tar det inte många minuter att skära upp korv och koka ihop denna ryskinspirerade rätt.

 • Låt tomatsåsen göra pizzan!

  En riktigt god hemlagad tomatsås är basen för läcker pizza.

  Pizzabaket börjar med att du kokar ihop Pauls mustiga tomatsås.

 • Pauls pizzakanter med tomatsås

  Frasiga och välkryddade till valfri god dipp.

  Pizzakanter låter inte som någon höjdare. Men om man gör enkom bara kanter blir det en riktig höjdare. Viktigt att man har en riktigt god tomatsås till, någonting gott att dippa i och att man kavlar degen tunt så att det egentligen inte blir några kanter.

 • Pauls inkokta kräftor

  Hemligheten med goda kräftor är att få till en smakrik lag.

  Hemligheten med goda kräftor är att få till en ordentlig lag. Slå bort den färdiga lagen som de frysta kräftorna ligger i och gör en egen. Slutresultatet blir mycket godare och fräschare.

 • Västerbottenpaj med rostade sesamfrön

  Ett gott tilltugg till kräftor och havets andra läckerheter.

  En enkel paj med god ost och med smak av rostade sesamfrön och kummin. Ett gott tilltugg till kräftor och havets andra läckerheter.

 • Baka muffins och bröd på grillen

  Brödet kallas ficelle och är en lång, smal baguett.

  Här bakar vi både ett läckert bröd och muffins. Muffins är ju ganska söta i sig, så att göra dem med syrliga bär ger en skön balans.